ISDN BRI PROBLEM

Unanswered Question
Mar 18th, 2007
User Badges:

I have a problem decribed here:


ROUTER CISCO 1801:


config:


interface BRI0

no ip address

encapsulation ppp

dialer pool-member 1

isdn switch-type basic-net3

isdn tei-negotiation first-call

isdn point-to-point-setup

isdn spid1 xxxxxxxxxx


interface Dialer1

ip address negotiated

ip nat outside

ip virtual-reassembly

encapsulation ppp

dialer pool 1

dialer remote-name [email protected]

dialer idle-timeout 180

dialer string 0202130

dialer load-threshold 128 outbound

dialer-group 1

no cdp enable

ppp authentication chap callin

ppp chap hostname [email protected]

ppp chap password 7 xxxxxxxxxxxx

ppp multilink

ppp multilink links maximum 2

ppp multilink links minimum 2



debug output:


*Mar 13 16:24:22.427: BR0 DDR: rotor dialout [best] least recent failure is also

most recent failure

*Mar 13 16:24:22.427: BR0 DDR: rotor dialout [best] trying untried dialout

*Mar 13 16:24:22.427: BR0 DDR: rotor dialout [best] also has most recent failure


*Mar 13 16:24:22.427: BR0 DDR: rotor dialout [best]

*Mar 13 16:24:22.427: BR0 DDR: Dialing cause ip (s=192.168.1.17, d=212.77.100.10

1)

*Mar 13 16:24:22.427: BR0 DDR: Attempting to dial 0202130

*Mar 13 16:24:28.427: BRI0: wait for isdn carrier timeout, call id=0x8003

*Mar 13 16:24:31.371: BR0 DDR: rotor dialout [best] least recent failure is also

most recent failure


Router#show isdn stat

Global ISDN Switchtype = basic-net3

ISDN BRI0 interface

dsl 0, interface ISDN Switchtype = basic-net3

Layer 1 Status:

DEACTIVATED

Layer 2 Status:

Layer 2 NOT Activated

Layer 3 Status:

0 Active Layer 3 Call(s)

Active dsl 0 CCBs = 0

The Free Channel Mask: 0x80000003

Total Allocated ISDN CCBs = 0




*Mar 13 16:32:13.615: Di1 DDR: ip (s=192.168.1.17, d=212.77.100.101), 48 bytes,

outgoing interesting (ip PERMIT)

*Mar 13 16:32:13.615: BR0 DDR: rotor dialout [best] least recent failure is also

most recent failure

*Mar 13 16:32:13.615: BR0 DDR: rotor dialout [best] trying untried dialout

*Mar 13 16:32:13.615: BR0 DDR: rotor dialout [best] also has most recent failure


*Mar 13 16:32:13.615: BR0 DDR: rotor dialout [best]

*Mar 13 16:32:13.615: BR0 DDR: Dialing cause ip (s=192.168.1.17, d=212.77.100.10

1)

*Mar 13 16:32:13.615: BR0 DDR: Attempting to dial 0202130

*Mar 13 16:32:16.539: Di1 DDR: ip (s=192.168.1.17, d=212.77.100.101), 48 bytes,

outgoing interesting (ip PERMIT)

*Mar 13 16:32:19.619: BRI0: wait for isdn carrier timeout, call id=0x8003

*Mar 13 16:32:22.575: Di1 DDR: ip (s=192.168.1.17, d=212.77.100.101), 48 bytes,

outgoing interesting (ip PERMIT)


Router#debug isdn q931

debug isdn q931 is ON.

Router#

*Mar 13 16:35:53.535: ISDN BR0 **ERROR**: host_disconnect_ack: Unfound B-channel

on Disconnect_Ack call id 0x8009

*Mar 13 16:36:02.515: ISDN BR0 **ERROR**: host_disconnect_ack: Unfound B-channel

on Disconnect_Ack call id 0x800A


My question is how to make a router to redial after layer 1 issue (like disconnecting isdn cable), i have a proble when network provider disconects, and router doesn't connect again. Please refer that i have only 3 semster CCNA course knowledge. Please help....


Best regards,

Slawomir Piekarski

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Paolo Bevilacqua Sun, 03/18/2007 - 17:16
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Hi,


the router should be able to redial always even if network disconnects BRI L1.


You can try:


isdn tei-negotiation preserve

no isdn spid xxxxx <--- spids are never used outside US


But if the router still fails placing calls after afailure, is a bug and you should upgrade IOS.

spiekarski Mon, 03/19/2007 - 08:17
User Badges:

I don't think that is a IOS version problem but it can be. Ios version in that cisco 1801 router is:


Version 12.3(8r)YH8, RELEASE SOFTWARE (fc2)


and it is not an old release i thik?..?


Any ideas what could be wrong with this config, i look up the internet for solutions but nothing work.


Problem is when i disconnect the isdn interface removing the wire from port, and when i plug it again nothing happens. Only output shown up here. My Telco is Telekomunikacja Polska - maybe that is a problem :)

Paolo Bevilacqua Mon, 03/19/2007 - 08:28
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Hi,


we cannot blame the provider is this case. Nothing appears to be wrong in your config, except the two things I've noted previously.

If you pull the cable and reconnect, the router must be able to redial successfully.

The IOS can be a problem because there are bugs and you may be running into one.


spiekarski Mon, 03/19/2007 - 09:29
User Badges:

Full config:


Router#show runn

Building configuration...


Current configuration : 2285 bytes

!

version 12.4

service timestamps debug datetime msec

service timestamps log datetime msec

service password-encryption

no service password-recovery

!

hostname Router

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

enable secret 5 xxxxxxxxxxxxxxxx.

!

no aaa new-model

!

resource policy

!

!

!

ip cef

no ip dhcp use vrf connected

ip dhcp excluded-address 192.168.1.1

!

ip dhcp pool pula1

network 192.168.1.0 255.255.255.0

dns-server 194.204.159.1 194.204.152.34

default-router 192.168.1.1

!

!

ip name-server 194.204.159.1

ip name-server 194.204.152.34

!

isdn switch-type basic-net3

!

!

!

!

!

!

!

!

interface FastEthernet0

no ip address

shutdown

duplex auto

speed auto

!

interface BRI0

no ip address

encapsulation ppp

dialer pool-member 1

isdn switch-type basic-net3

isdn tei-negotiation preserve

isdn point-to-point-setup

isdn fast-rollover-delay 5

no fair-queue

!

interface FastEthernet1

!

interface FastEthernet2

!

interface FastEthernet3

!

interface FastEthernet4

!

interface FastEthernet5

!

interface FastEthernet6

!

interface FastEthernet7

!

interface FastEthernet8

!

interface ATM0

no ip address

shutdown

no atm ilmi-keepalive

dsl operating-mode auto

!

interface Vlan1

ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

ip helper-address 192.168.1.1

ip nat inside

ip virtual-reassembly

!

interface Dialer1

ip address negotiated

ip nat outside

ip virtual-reassembly

encapsulation ppp

dialer pool 1

dialer remote-name [email protected]

dialer string xxxxxxxxx

dialer load-threshold 5 outbound

dialer-group 1

no cdp enable

ppp authentication chap callin

ppp chap hostname [email protected]

ppp chap password 7 xxxxxxxxx

ppp multilink

!

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer1

!

!

no ip http server

no ip http secure-server

ip nat inside source list 100 interface Dialer1 overload

!

access-list 100 permit ip 192.168.1.0 0.0.0.255 any

access-list 100 deny ip any any

dialer watch-list 1 delay route-check initial 10

dialer watch-list 1 delay connect 10

dialer watch-list 1 delay disconnect 10

dialer-list 1 protocol ip permit

!

!

!

!

!

!

control-plane

!

!

line con 0

password 7 xxxxxxxxxxxxxx

line aux 0

line vty 0 4

password 7 xxxxxxxxxxxxxxxxx

login

line vty 5 193

password 7 xxxxxxxxxxxx

login

!

end



Now i've noticed that router is sometimes dialing after i plug out the wire and plug in again. load treshold is working correctly but no idea why i cannot ping wan Ip's from the router and from the host also....


Maybe i will try to upgrade IOS and see what will happen...


Best regards,

Slawomir Piekarski

Actions

This Discussion