2924XL switch showing undersize input packets

Unanswered Question
Jun 5th, 2007

7206 with IO controller and PA-FE-TX running c7200-is-mz.123-14.T2.bin connected to a 2924XL running c2900XL-c3h2s-mz-120.5-XU.bin. Excessive input errors experienced on 2924XL switch port from router:

TGP-PRODSW#sho int fa 0/24

FastEthernet0/24 is up, line protocol is up

Hardware is Fast Ethernet, address is 0002.7d35.cb58 (bia 0002.7d35.cb58)

Description: TGP Production Router Fa 4/0.1

MTU 1500 bytes, BW 100000 Kbit, DLY 100 usec,

reliability 245/255, txload 1/255, rxload 5/255

Encapsulation ARPA, loopback not set

Keepalive not set

Full-duplex, 100Mb/s, 100BaseTX/FX

ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00

Last input 00:00:17, output 00:00:00, output hang never

Last clearing of "show interface" counters never

Queueing strategy: fifo

Output queue 0/40, 0 drops; input queue 0/75, 0 drops

5 minute input rate 2054000 bits/sec, 234 packets/sec

5 minute output rate 254000 bits/sec, 216 packets/sec

205622 packets input, 224228456 bytes

Received 4790 broadcasts, 15467 runts, 0 giants, 0 throttles

15467 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored

0 watchdog, 257 multicast

0 input packets with dribble condition detected

178268 packets output, 29248414 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 3 interface resets

0 babbles, 0 late collision, 0 deferred

0 lost carrier, 0 no carrier

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

TGP-PRODSW#sho controllers ethernet-controller fa 0/24

Transmit Receive

30008640 Bytes 233020574 Bytes

178969 Unicast frames 207670 Unicast frames

4274 Multicast frames 258 Multicast frames

367 Broadcast frames 1096 Broadcast frames

0 Discarded frames 0 No bandwidth frames

0 Too old frames 0 No buffers frames

0 Deferred frames 217 No dest, unicast

0 1 collision frames 2 No dest, multicast

0 2 collision frames 3449 No dest, broadcast

0 3 collision frames 0 Alignment errors

0 4 collision frames 0 FCS errors

0 5 collision frames 0 Collision fragments

0 6 collision frames

0 7 collision frames 15814 Undersize frames

0 8 collision frames 6300 Minimum size frames

0 9 collision frames 29186 65 to 127 byte frames

0 10 collision frames 6696 128 to 255 byte frames

0 11 collision frames 9727 256 to 511 byte frames

0 12 collision frames 19470 512 to 1023 byte frames

0 13 collision frames 141313 1024 to 1518 byte frames

0 14 collision frames 0 Oversize frames

0 15 collision frames

0 Excessive collisions

0 Late collisions

Speed/duplex on both ends hard-set to 100-full across a 4-5 foot CAT5 patch cable between the two systems. Spare PA-FE-TX card, spare 2924XL, and another patch cables all tried with same results. No other port on switch showing these issues.

Thoughts - IOS bug in router???

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
glen.grant Tue, 06/05/2007 - 12:36

Can't you post both interface configs , still looks like a speed/duplex issue as you are getting runts and input errors and also your reliability field only shows 245/255 , it should show 255/255 . Post a "show int status" from the 2924.

mduke Tue, 06/05/2007 - 12:45

'show int status' command not supported in this version of IOS.

Switch:

interface FastEthernet0/24

description TGP Production Router Fa 4/0.1

duplex full

speed 100

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

!

Router:

interface FastEthernet4/0

description PROD_TRUNK

no ip address

no ip redirects

no ip unreachables

ip route-cache flow

no ip mroute-cache

duplex full

!

interface FastEthernet4/0.1

description Connected to WLT&FOR-MANAGE_NET

encapsulation dot1Q 1 native

ip address x/y secondary

ip address x/y

no snmp trap link-status

!

interface FastEthernet4/0.2

description Connected to WLT_BRDNT_&_YCI

encapsulation dot1Q 2

ip address x/y secondary

ip address x/y secondary

ip address x/y secondary

ip address x/y

ip access-group CUSTOMER_BLINDERS_WITH_PROTECT in

no ip redirects

no ip unreachables

no snmp trap link-status

no cdp enable

!

interface FastEthernet4/0.3

description Connected to WLT_CANOPY_&_FOR_BRDNT

encapsulation dot1Q 3

ip address x/y secondary

ip address x/y secondary

ip address x/y secondary

ip address x/y ip access-group CUSTOMER_BLINDERS_WITHPROTECT in

no ip redirects

no ip unreachables

no snmp trap link-status

no cdp enable

!

interface FastEthernet4/0.4

description Connected to FOR Canopy

encapsulation dot1Q 4

ip address x/y secondary

ip address x/y

ip access-group CUSTOMER_BLINDERS_WITHPROTECT in

no ip redirects

no ip unreachables

no snmp trap link-status

no cdp enable

glen.grant Tue, 06/05/2007 - 13:57

You are right don't see anything specific there , check to see if the router interface will take a speed command . Some FE interfaces were configurable for 10 or 100 , it might help to hardcode the speed if it takes it . If there is no speed command then not sure what it would be but it sure doesn't look right with the runts and the reliability field way off . Did you try a different port on the 2924 and did the problem still show itself? Also on the FE interfaces if it has both a fiber and copper port for the same interface you have to select the media type . Don't know off the top of my head whether you have to do that with your FE adaptor or not , just something to keep in mind.

mduke Tue, 06/05/2007 - 14:05

Router doesn't support the speed command. Switch was originally connected to the integrated Fast Ethernet port on the I/O controller. Added a PA-FE-TX to the chassis with no change. Tried different switch ports in the original switch with no change. Tried a different switch with no change. Tried different patch cables with no change.

Have swapped everything except the router chassis, I/O controller, and router IOS at this juncture.

Actions

This Discussion