problem with interface vlan 1

Unanswered Question
Jul 3rd, 2007
User Badges:

hello everybody,


the problem is that when I verified the status of interface vlan 1 on switch 2950 I found that interface is up and line protocol is down

I can't find an explanation for that

can any one help me?


thank you

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Anand Narayana Tue, 07/03/2007 - 00:12
User Badges:
  • Silver, 250 points or more

hav u configured the vlan 1 interface with the ip address & ensure that at least one of the port should be member of vlan 1(by default all ports will b memeber of vlan) but make sure that you hav configured ip address on vlan 1 interface in the switch & the pc could able to ping that ip address.

wamohamed Tue, 07/03/2007 - 00:33
User Badges:

yes i have already configured the ip on that interface and there are multiple interfaces in vlan 1

but i still cannot bing this ip

Anand Narayana Tue, 07/03/2007 - 00:38
User Badges:
  • Silver, 250 points or more

is that a layer 2 r layer 3? any other vlans are configured? send the show tech-support so that it will be more clear to diagonize the probz.

Pavel Bykov Tue, 07/03/2007 - 01:53
User Badges:
  • Silver, 250 points or more

Try plugging in something in ports that are configured with VLAN1. VLAN interface will stay down, if none of the ports are CONNECTED.

At least one of the ports have to be in CONNECTED state for VLAN to be up.

smothuku Tue, 07/03/2007 - 02:01
User Badges:
  • Silver, 250 points or more

Hi ,


2950 is L2 switch and make sure that no other vlan is configured and up..


Can you apste the " show vlan " sh run of the switch...



which port is connected to other device..Is it connected to PC or router..


suppose if you are connecting any PC to any port of the switch ,


int f0/1

switchport mode access

switchport access vlan 1


int vlan 1

ip address 10.x.x.1 255.255.255.0


PC : ip 10.x.x.2 /24

gateway : 10.x.x.1



Cheers :)

satish

smothuku Tue, 07/03/2007 - 04:02
User Badges:
  • Silver, 250 points or more

Hi ,


check the " show vlan " output..Valn 1 must present in output..


1.enable vlan 1 using


config)# vlan 1


2.configure the vlan 1.


Sometimes by mistake vlans will be deleted from vlan database...


Cheers :)

satish


Actions

This Discussion