STandby virtual IP address issue

Unanswered Question
Jul 19th, 2007
User Badges:

Hi,


Can any one help me for the following issue.


The issue is


1. I have 2 Layer 3 Cisco3560 -24 port switch.

2. In each switch 3 vlans are configured as VLAN10,VLAN20 and VLAN30 with the vlan interface IP address,.

3. Example in primary L3 switch 10.10.10.1/24 as the VLAN10 interface IP,20.20.20.1/24 for interface VLAN20 and 30.30.30.1/24 for interface VLAN30

4.Same as in the secondary L3 switch 10.10.10.2/24 for VLAN 10,20.20.20.2/24 for VLAN20 and 30.30.30.2/24 for VLAN 30.

4. Both switches port 23 and 24 bundled and truked (allowed all VLANs)

5.Behind the each L3 switch there is a L2 switch,in wach L2 switch all VLAN 10,VLAN20 and VLAN 30 are configured ,5 ports for each VLAN assigned.These two L2 switches are Linksys 48 port switch.

6.The first L2 switch 47 and 48 ports are bundled and truked with primary L3 switch with the port 21 and 22.

7.The second L2 switch 47 and 48 ports are bundled and tunked with secondary L3 switch with ports 21 and 22.

8.These two L2 switches are trunked using the ports 45 and 46,trunks are carrying all the VLANs.

9.In both the L3 switch stand by virtula IP addres are configure.For VLAN 10 10.10.10.254 is the stand by Ip,for VLAN 20 the 20.20.20.254 is the stand by virtual IP add,for VLAN 30 the 30.30.30.254 is the stand by IP add.(IP address are the sample,not same as in the config file)

10. I have 3 servers,each server connected to each vlan,each server has two NIC card configured as ACTIVE and PASSIVE,the gateway for each server is X.X.X.254 for respective VLAN's stand by virtual IP address.

11. now while verifying the connectivity between VLANs using the standby virtual IP ,Server belongs to VLAN 10 can only ping with in the VLAN 10 only,not able to ping the other VLAN 20 and VLAN 30 using the 10.10.10.254 standby IP .Means the standby virtual IP is not effect.

12.But from the primary L3 switch I am able to ping the all VLANS interfaces both Primary L3 and Secondary L3and vise -versa.

Please help me to resolve the issue.


Thanks and Regards,


S.Venkat

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Amit Singh Thu, 07/19/2007 - 09:45
User Badges:
  • Cisco Employee,

Venkat,


Do you have all the Vlan interfaces as up/up on the 3560 switches. They interfaces should be up/up for inter-vlan communication.


Do you have the IP routing enabled on the switches. By default, Ip routing is disabled on 3560 series switches. Do " show Ip route " and check if you see all the Vlan interface ip for Vlan 10,20,30 as the connected interfaces.


Enable the ip routing using the global config command " ip routing ". Do the following:


Config t

ip routing

wr mem


Check if that solves your issues. If not, please paste the " show run ", "show ip route " and "show standby" from the switches.


HTH,Please rate if it does.


-amit singh


Actions

This Discussion