2 - DS3's load balancing per-packet not working

Answered Question
Aug 9th, 2007

I have 2 DS3's from point A to point B with both circuits in the same router at both ends. I have CEF enabled and I have the "ip load-sharing per-packet" statement on the interfaces but all of the traffic is only using one circuit. If I do a "show IP route" I only have the one Serial interface show up. If I do a "show ip eigrp topology" I see both interfaces in the topology table. Any ideas why this isn't working?

I have this problem too.
0 votes
Correct Answer by Hieu Cao about 9 years 3 months ago

Do both DS3s come from the same ISP? Take a look at the metric under "show ip eigrp topology", is it the same for both links? If not, you will need to use "variance 2" under Router EIGRP xxx to add the second link to the routing table.

HTH,

hieu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (1 ratings)
Loading.
Correct Answer
Hieu Cao Thu, 08/09/2007 - 08:24

Do both DS3s come from the same ISP? Take a look at the metric under "show ip eigrp topology", is it the same for both links? If not, you will need to use "variance 2" under Router EIGRP xxx to add the second link to the routing table.

HTH,

hieu

jeff.vargas Thu, 08/09/2007 - 10:17

Ah yes, the DS3's are from the same provider but have diverse paths resulting in a different metric causing it to be absent from the routing table. Thank you, I new it would be something simple. This looks much better.

Hieu Cao Thu, 08/09/2007 - 10:27

Great! I am glad that worked out well for you. Thanks for the nice rating.

hieu

Actions

This Discussion