Spanning tree instance(s) for vlan x does not exist.

Unanswered Question


6509 sup-720 ios version :s72033_rp-IPSERVICESK9-M.

1)does the spanning tree enable on this chassis by default?

2)i configured spanning-tree vlan 1,7 root primary.i issue the command DS# sh spanning-tree vlan 1

Spanning tree instance(s) for vlan 1 does not exist.

DS# sh spanning-tree vlan 7

Spanning tree instance(s) for vlan 7 does not exist.

where the problem?

many 10xs

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (3 ratings)
Jon Marshall Mon, 12/03/2007 - 00:07


Do a "sh vlan" and post the output.

Also, if you do a "sh spanning-tree summary" is there any output at all ?


Hello jon!

BTW My l3 interfaces administratively down.and these vlan 1,7 exists in the vlan data base

DS#sh spanning-tree summary

Switch is in pvst mode

Root bridge for: none

EtherChannel misconfig guard is enabled

Extended system ID is disabled

Portfast Default is disabled

PortFast BPDU Guard Default is disabled

Portfast BPDU Filter Default is disabled

Loopguard Default is disabled

UplinkFast is disabled

BackboneFast is disabled

Pathcost method used is short

Name Blocking Listening Learning Forwarding STP Active

---------------------- -------- --------- -------- ---------- ----------

Total 0 0 0 0 0

Jon Marshall Mon, 12/03/2007 - 00:18

Hi Ali

Doesn't matter about the L3 interfaces as this is layer 2 we are concerned about. Can you post the output of

1) sh vlan

Then pick one of the vlans and do a

"sh spanning-tree vlan "number you have picked"

2) Post output of "sh run" of switch


Jon Marshall Mon, 12/03/2007 - 00:25


You need to have at least one interface up in the vlan for the spanning-tree algorithm to run.

If you have a trunk link that is up then this would do it but if you don't have any trunk links up then you need to bring up a port in the vlan for spanning-tree to start running.



This Discussion