IP Phone 7941 doesn't boot

Answered Question
Jan 3rd, 2008

Hi before all i'd like to thank ya for all your previous help and i again i got an IP Phone who is stuck in the boot i have the led which twinkle and when i type show ephone in my router i got these informations about that phone:

ephone-7 Mac:0018.73F3.1522 TCP socket:[-1] activeLine:0 DECEASED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:7

IP:192.168.2.113 51559 7941 keepalive 0 max_line 2

button 1: dn 7 number 103 CH1 DOWN CH2 DOWN

And more than that, the phone doesn't boot even when the network cable wasn't pluged in !!!

Thanks for helping me out

I have this problem too.
0 votes
Correct Answer by Paolo Bevilacqua about 8 years 11 months ago

See:

Jan 3 14:25:35.172: TFTP: Looking for term41.default.loads

Please copy term41.default.loads into the router, and configure tftp-server for it.

I assume you have the individual firmware files already copied and configured.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (2 ratings)
Loading.
Paolo Bevilacqua Thu, 01/03/2008 - 02:58

This is likely corrupted firmware. first of all enable "debug tftp events" with "Term mon" and check if the phone is requesting any file not preent or not configured on the router.

Hope this helps, please rate post if it does!

Seifeddine-Tlili Thu, 01/03/2008 - 04:47

Hi Bevilacqua how u doing by the way happy new year :) so concerning my request i have already tested the debug cmd (even with the console port not only telnet session) but it doesn't show me nothing so i'm thinking that my phone was OUT OF USE cauz there is no request for the tftp server and i'm little bit confused cauz i before i wanted to reset my phone to factory setting and i have follow the right step (boot the phone and type in # followed by 123456789*0# but the phone was stuck in that step thanks for your help

Paolo Bevilacqua Thu, 01/03/2008 - 04:55

Ok,

try the alternate reset sequence. Same pressing # while power on. Release # when line leds flash in pattern. Press in sequence 3491672850*#

The phone must begin requesting some file via TFTP.

Thanks for the wishes and same best for you!

Seifeddine-Tlili Thu, 01/03/2008 - 05:29

Hi, damn it i got the same prob and the line flash in red colors and then it turn to orange colors and even no debugs strings shown in the console port is there any other solution , i'm thinking that my phone are out of use !

Thanks

Paolo Bevilacqua Thu, 01/03/2008 - 05:44

I never seen a phone out of use. What is your dhcp configuration ? If you are not giving option 150 to the phone, it will not get an address. What debug have you enabled ? Try "debug ip dhcp server detail" and "debug tftp events". Also check "show log", sometime debug is disabled".

Seifeddine-Tlili Thu, 01/03/2008 - 06:10

i also have other 7941 phones plugged in the same network with that phone and they work fine, and now my phone when it boot it doesn't show the startup screen wich shows Java got a blank screen and the button led are fleshing with green color !! aie aie it's really makes me MAD :)

Paolo Bevilacqua Thu, 01/03/2008 - 06:12

Please send output of "show log", and "debug ip dhcp server events" and "debug tftp events" taken with "term mon" when you turn on the phone.

Seifeddine-Tlili Thu, 01/03/2008 - 06:34

With debug tftp events i got this:

Jan 3 14:19:02.557: TFTP: Looking for term41.default.loads

and with show log i have this outputs:

Syslog logging: enabled (11 messages dropped, 1 messages rate-limited,

0 flushes, 0 overruns, xml disabled, filtering disabled)

No Active Message Discriminator.

No Inactive Message Discriminator.

Console logging: level debugging, 1968 messages logged, xml disabled,

filtering disabled

Monitor logging: level debugging, 61 messages logged, xml disabled,

filtering disabled

Logging to: vty515(52)

Buffer logging: disabled, xml disabled,

filtering disabled

Logging Exception size (4096 bytes)

Count and timestamp logging messages: disabled

No active filter modules.

Trap logging: level informational, 1892 message lines logged

otd(config)#

Jan 3 14:25:35.172: TFTP: Looking for term41.default.loads

With debug ip dhcp server events i got this:

Jan 3 14:33:29.569: DHCPD: htype 1 chaddr 0018.73f3.1522<============it's the mac-address of the concerned phone

Jan 3 14:33:29.569: DHCPD: lease time remaining (secs) = 4294967295

Jan 3 14:33:31.257: TFTP: Looking for term41.default.loads

Jan 3 14:33:35.117: DHCPD: checking for expired leases.

Jan 3 14:33:42.765: DHCPD: Seeing if there is an internally specified pool clas

s:

Jan 3 14:33:42.765: DHCPD: htype 1 chaddr 0007.0e6d.1ec0

Jan 3 14:33:42.765: DHCPD: remote id 020a0000c0a8020af1000000

Jan 3 14:33:42.765: DHCPD: circuit id 00000000

Jan 3 14:33:42.765: DHCPD: there is no pool for 192.168.1.254.

Correct Answer
Paolo Bevilacqua Thu, 01/03/2008 - 06:42

See:

Jan 3 14:25:35.172: TFTP: Looking for term41.default.loads

Please copy term41.default.loads into the router, and configure tftp-server for it.

I assume you have the individual firmware files already copied and configured.

Seifeddine-Tlili Thu, 01/03/2008 - 06:57

Well Done i just erase the previous file and replace with a new one and it work :) thanks a lot

Actions

This Discussion