Ethernet Port Issue

Answered Question
Feb 16th, 2008
User Badges:

I am having 3725 Router. On this i have connected the Fibre Media Conveter on Fa0/1. This fibre media converter is having optic fibre link of 6 KM and Point to Point link. The problem i am getting is that on Fa0/1, it is having reliability issue and CRC errors are increasing heavily.

Please suggest what problem causing reliability issues on ethernet port.


INPUN-ART-3725-CTO#sh int fa0/1

FastEthernet0/1 is up, line protocol is up

Hardware is Gt96k FE, address is 0011.92ab.17a1 (bia 0011.92ab.17a1)

Internet address is a.b.c.d/30

MTU 1500 bytes, BW 100000 Kbit, DLY 100 usec,

reliability 252/255, txload 24/255, rxload 11/255

Encapsulation ARPA, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

Full-duplex, 100Mb/s, 100BaseTX/FX

ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00

Last input 00:00:00, output 00:00:00, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 00:30:27

Input queue: 3/75/1707/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: fifo

Output queue: 0/40 (size/max)

5 minute input rate 4429000 bits/sec, 2562 packets/sec

5 minute output rate 9800000 bits/sec, 2014 packets/sec

4162982 packets input, 907522513 bytes

Received 0 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

85354 input errors, 85354 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored

0 watchdog

0 input packets with dribble condition detected

3661764 packets output, 2237987308 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 0 interface resets

0 babbles, 0 late collision, 0 deferred

0 lost carrier, 0 no carrier

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

INPUN-ART-3725-CTO#



Correct Answer by glen.grant about 9 years 3 months ago

Is the media converter hardcoded to 100/full or is its interface "auto" . they must match on each end . Looks like a speed/duplex mismatch. If the router is currently hardcoded to a speed and duplex try setting it to auto and see if it clears up .

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (1 ratings)
Loading.
Correct Answer
glen.grant Sat, 02/16/2008 - 06:52
User Badges:
  • Purple, 4500 points or more

Is the media converter hardcoded to 100/full or is its interface "auto" . they must match on each end . Looks like a speed/duplex mismatch. If the router is currently hardcoded to a speed and duplex try setting it to auto and see if it clears up .

kishorbhoi Mon, 02/18/2008 - 11:36
User Badges:

Thanks so much, now there are no more errors observed on this interface.

Actions

This Discussion