4-wire SHDSL: Framer Out Of Synch

Unanswered Question
Mar 10th, 2008

Hello. I have an 878 modem that I am trying to get working against UT STARCOM DSLAM. The connection is in the lab, so line quality problem is out of the question. 2-wire configuration works fine. 4-wire on the other hand does not.

Enhanced 4-wire operation does not even come up, and standard one (with line 0 as primary) works only for the first line. What is interesting the line-0 comes up without problems, but line-1 reports the following:

Line-0 status

Chipset Version: 0

Firmware Version: R3.0.5

Modem Status: Data, Status 1

Last Fail Mode: No Failure status:0x0

Line rate: 2056 Kbps

Framer Sync Status: In Sync

Rcv Clock Status: In the Range

Loop Attenuation: 0.2 dB

Transmit Power: 8.5 dB

Receiver Gain: 19.5420 dB

SNR Sampling: 37.6080 dB

Receive HEC Error Count: 252

Line-1 status

Chipset Version: 0

Firmware Version: R3.0.5

Modem Status: Data, Status 1

Last Fail Mode: No Failure status:0x0

Line rate: 2056 Kbps

Framer Sync Status: Out of Sync

Rcv Clock Status: In the Range

Loop Attenuation: 0.2 dB

Transmit Power: 8.5 dB

Receiver Gain: 19.5420 dB

SNR Sampling: 37.6080 dB

Receive HEC Error Count: 0

Dying Gasp: Present

debug xdsl driver shows the following:

*Mar 5 08:30:54.547: line 1 is the master

*Mar 5 08:30:59.215: DSL 0 framer intr_status 0xC1

*Mar 5 08:31:03.155: %LINK-3-UPDOWN: Interface ATM0, changed state to up

*Mar 5 08:31:04.155: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface ATM0, changed state to up

*Mar 5 08:31:04.175: DSL 0 framer intr_status 0xC1

*Mar 5 08:31:09.211: DSL 0 framer intr_status 0xC1

*Mar 5 08:31:09.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync for 0 pollings..

*Mar 5 08:31:09.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync for 3 pollings..

*Mar 5 08:31:10.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync for 1 pollings..

*Mar 5 08:31:10.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync for 4 pollings..

*Mar 5 08:31:11.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync for 2 pollings..

*Mar 5 08:31:11.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync for 5 pollings..

*Mar 5 08:31:11.547: DSL 0 GTI_FRAMER_SYNC_STATUS out of sync, for 6 Consecutive pollings, Retraining..

*Mar 5 08:31:11.547: DSL 0 link failed

What is the Framer Out of Sync? And what it's possible causes are?

On UT-STARCOM side it's very easy graphical configuration, so I doubt i will be able to change that too much.

Please help. A link to out-of-sync issues would be nice.

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Pavel Bykov Mon, 03/10/2008 - 22:58

In the first output you can see that Line-0 reports "Framer Sync Status: In Sync" and Line-1 reports "Framer Sync Status: Out of Sync"

Pavel Bykov Tue, 03/11/2008 - 02:50

Interesting result is that using the current wiring, Line-0 can come up by itself, when using 2-wire mode and line-zero, an Line-1 can come up by itself when using 2-wire mode and line-one. So both lines are fine.

Also, with 4-wire setting on the 878, and two same 2-wire profiles applied to each pair, the configuration actually works

Actions

This Discussion