vlan routing

Unanswered Question
Apr 23rd, 2008

Hi. I configured my router interface for vlan routing. However I am unable to ping any of these subinterfaces from the router itself and when i run: sh ip int brief, it shows e0 as up up but e0.1 and e0.2 as down.

The config of the interface is shown below.

int e0

no shut

int e0.1

ip add 10.0.1.1 255.255.255.0

encap dot1q 2

no shut

int e0.2

ip add 10.0.2.1 255.255.255.0

encap dot1q 3

no shut

When i go to check e0.1 or e0.2, it shows a status as up but protocol down. e0 is physically connected to a switch port f0/12. The config is shown below.

int f0/12

switchport mode trunk

switchport trunk encap dot1q

no shut

This switch has two vlans- 2 and 3. Also, i checked the BW of f0/12 and e0 and found it to be set to 10MB. I manually set the bandwidth of e0.1 and e0.2 to 10MB as well but still no go.

I do hope someone can help me with this. Thanks.

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
dezoconnor Wed, 04/23/2008 - 02:31

Have you created the vlan's themselves on the switch, are they in the vlan database if you do a show vlan?

If not, type conf t, vlan2, exit, vlan3

HTH

smothuku Wed, 04/23/2008 - 02:37

Hi ,

Can you change the config as below and check the status of interfaces.

int e0

no shut

int e0.1

ip add 10.0.1.1 255.255.255.0

encap dot1q 2 native

no shut

int e0.2

ip add 10.0.2.1 255.255.255.0

encap dot1q 3

no shut

Switch :

interface vlan 2

ip address 10.0.1.253 255.255.255.0

no sh

int f0/12

switchport mode trunk

switchport trunk native vlan 2

speed 100

duplex full

no shut

ip default-gateway 10.0.1.1

Thanks,

Satish

marcusbrutus Wed, 04/23/2008 - 06:08

Hi Satish. Just wish to ask: shouldn't i be able to ping e0.1 and e0.2 from the router?

padramas Wed, 04/23/2008 - 15:27

Hello Mark,

Can you share with us IOS image information on router?

Padmanabhan

Actions

This Discussion