vlan for a beginer

Unanswered Question
Jul 9th, 2008

hello,

i have two servers both need to run dhcp and dns, one server does the home network and the second server runs my voip phones. I have a c3640 router and c2900xl switch. on the switch i set up vlan 2 with 4 ports for the voip server and phones. I would like to get my voip server on the internet. I have 2 extra c2611 routers and c2900xl switches. looking for ideas, with some of the configuration commands i will need to use

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
richard_krick Wed, 07/09/2008 - 12:20

yes, i have the router configured with nat. i deleted the vlan i had with the voip. i am waiting to see what i can do. the other 2 routers and switches have no configuration.

joseph.derrick Wed, 07/09/2008 - 16:28

Hi Richard,

What exactly do you want to happen ? Please let us know of your plans/goals so that we can better assist you.

Thanks,

K0rg

richard_krick Thu, 07/10/2008 - 07:05

I need the voip server to connect to the internet to update the server. I have to keep it off my internal network becouse it has its own dns and dhcp. The older call manager software i was given to use runs on windows 2000 server and can not be upgraded to 2k3. I run 2k3 for my home network dns and dhcp with the cisco router using nat.

Whats the best way i can accomplish this task, what additional equipment will i need.

richard_krick Sun, 07/20/2008 - 09:57

i would use vlans to do it but i do not know enough about it. i tried a different aproch.

I added a second router and switch. I even tried to use rip so i would not have to add any routes.I was not sure if rip would work with just 2 routers.let me give you a basic diagram

on my 3640 router01

int e1/0 192.168.1.1 connects to switch01

int e1/1 dhcp isp internet

switch01

192.168.1.2 for telnet

all clinets connected to switch and my hp server does dns,dhcp

2611 router02

int e0/0 192.168.1.3 connected to switch01

int e0/1 192.168.2.1 connected to switch02

switch02 192.168.2.254 for telnet

all clients connected to switch and VOIP server does the dns,dhcp for the 2 ip phones

the 2 segments work like they should but in my current setup i can't ping anything on the different subnets

I think this is becouse i have the one router hooked to the switch.

i will be ordering a second modual for my 3640 router, but until then anything i can do to get this working

Richard,

Firstly - I think you should read up on VLAN's, they are very usefull and powerfull.

Secondly - for a simplre requirement, you are making it very complex; which is unnessary.

The way you have it configured and connected is more complex than it needs to be to work. You certainly do not need to purchase any more equipment than you have - what are you actually trying to do??

richard_krick Mon, 07/21/2008 - 09:08

i am not a 100% sure. i want to get my voip server to connect to the internet but how is where i am stuck. I never had a formal cisco training so what i can read in books and try to use is not helping me. what are my options?

richard_krick Tue, 07/22/2008 - 07:43

I posted the routers config in the attachment router.txt. I have done nothing with the switches but to add a telnet password and set a defualt gateway. if you still need them i will post them

thanks

Attachment: 

Richard,

I would add the below:-

Router01

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Ethernet1/1

access-list 1 permit 192.168.1.0 0.0.0.255

access-list 1 permit 192.168.2.0 0.0.0.255

!

router rip

redistribute static metric 3

no auto-summary

Router-2

router rip

no auto-summary

!

no ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Ethernet0/1

no ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Ethernet0/0

Explanination:-

Router1 - add a default route out to the internet, redistribute the default route via RIP to router2

allow the Data & VoIP devices to bring up the internet.

Router2 - remove the 2 x default routes, not required as router01 is now distibuting the default route.

HTH.

richard_krick Tue, 07/22/2008 - 10:23

I have made all the changes, i tried to ping from my pc and the router to each of the different subnets no success. I have attaches the new configs for you to check over and to see if they are correct.

Attachment: 
richard_krick Tue, 07/22/2008 - 11:09

I see you listed ping 192.168.3.1

on router02 i assigned 192.168.1.3

192.168.2.1

the 192.168.1.3 is connected to switch01

the 192.168.2.1 is connected to switch02

Actions

This Discussion