2950 Monitoring IP : not pingable and not managable ;(

Unanswered Question
Aug 1st, 2008

Hello Everyone

I changed last month my center-switch with brand new 3750

Nice boxes ..; no problem with the upgrade.

Pas de problemes pendant la migration.

Got to add an 2950 to add some more VLAN12 posts.

Configured as the other 2950 i already have here that worked fine ....

Trunk to the 3750s on GE 1 & 2.

Heres the 2950 config (nothing very complicated)

-------------------------------------

version 12.1

no service pad

service timestamps debug uptime

service timestamps log uptime

service password-encryption

!

hostname Switch06

!

enable secret xxxx

enable password xxxx

!

ip subnet-zero

!

!

spanning-tree mode pvst

no spanning-tree optimize bpdu transmission

spanning-tree extend system-id

!

!

!

!

interface FastEthernet0/1

switchport access vlan 12

switchport mode access

spanning-tree portfast

SNIP (every FE port are configured the same from 1 to 24)

interface FastEthernet0/24

switchport access vlan 12

switchport mode access

spanning-tree portfast

!

interface GigabitEthernet0/1

switchport mode trunk

!

interface GigabitEthernet0/2

switchport mode trunk

!

interface Vlan1

no ip address

no ip route-cache

shutdown

!

interface Vlan15

ip address 10.21.5.6 255.255.255.0

no ip route-cache

!

ip default-gateway 10.21.5.254

no ip http server

!

line con 0

line vty 0 4

password xxxx

login

line vty 5 15

password xxxx

login

!

!

end

All my admins posts here are on VLAN 15

I monitor all the switch from theses...

No problem so far but that one just don't answer .... No ping no telnet...

Hmmm tried the shutdown/No shutdown trick ....

Switch06#conf term

Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.

Switch06(config)#interface vlan 15

Switch06(config-if)#shutdown

Switch06(config-if)#

03:01:50: %LINK-5-CHANGED: Interface Vlan15, changed state to administratively d

own

Switch06(config-if)#no shutdown

Switch06(config-if)#

03:02:02: %LINK-3-UPDOWN: Interface Vlan15, changed state to down

Switch06(config-if)#exit

Switch06(config)#exit

Switch06#

03:02:09: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console

changed state to down ????

I don't know why the VLAn is down ....

Tried to erase vlan config and rebuild from scratch ... Seems to be up but won't ping or manage... Sometimes at least it pings itself ....

Any clue ?

Config on the 3750 for that switch :

!

interface GigabitEthernet1/0/9

description Switch6 A

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

!

!

interface GigabitEthernet2/0/9

description Switch6 B

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

!

.....

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
garytayl Fri, 08/01/2008 - 08:08

Make sure that under show vlan, vlan 15 is listed if yes, then try to add one port to vlan 15 if you haven't done that yet

Richard Burts Fri, 08/01/2008 - 08:21

Jaboeuf

I believe that the issue is that there are no ports in vlan 15. All of the physical ports are assigned to VLAN 12 and no ports are in VLAN 15. One of the things that will bring a VLAN up is to have at least one active port.

The other thing that should bring a VLAN up is to have an active trunk. I wonder if there is some issue with the trunk between the switches. Can you show the status of the trunk?

HTH

Rick

Actions

This Discussion