Need help/advice on Cisco T1 DSU/CSU card config on 3640

Unanswered Question
Aug 30th, 2008
User Badges:

Hello Guys,

I have configued two T1 dsu/csu card on two Ciso 3640.Back-to-back for my lab. I used RJ45 crossover cable between them. Both cards are in alarm(AL) what protocol or permeter that I am missing to make both routers talk to each other? See beloow and advised.


Router1

serial 2/0

ip address 10.10.11.2 255.255.255.0

service-module t1 clock source line

service-module t1 data-coding normal

service-module t1 timeslots all speed 64

service-module t1 framing esf

service-module t1 lbo none

service-module t1 linecode b8zs

no service-module t1 remote-alarm-enable

no service-module t1 fdl

encapsulation frame-relay

frame-relay lmi-type cisco

frame-relay interface-dlci 105


Router2

serial 2/0

ip address 10.10.11.1 255.255.255.0

service-module t1 clock source internal

service-module t1 data-coding normal

service-module t1 timeslots all speed 64

service-module t1 framing esf

service-module t1 lbo none

service-module t1 linecode b8zs

no service-module t1 remote-alarm-enable

no service-module t1 fdl

encapsulation frame-relay

frame-relay lmi-type cisco

frame-relay interface-dlci 501


Thx,

Eric



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (1 ratings)
Loading.
Eric Boadu Sat, 08/30/2008 - 15:44
User Badges:

Thanks Mark! I'll check with my local stores or make custom T-1 by following your example.


Thx,

Eric

Eric Boadu Sat, 08/30/2008 - 19:02
User Badges:

Thanks Mark, I made custom crossover cable and got Both DSU/CSU CD led light are green but no link between both routers. Any idea >>add or remove?


Serial2/0 is down, line protocol is down

Hardware is QUICC with integrated T1 CSU/DSU

Internet address is 10.10.10.2/24

MTU 1500 bytes, BW 1536 Kbit, DLY 20000 usec,

reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255

Encapsulation HDLC, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

Last input never, output never, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 00:07:19

Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: weighted fair

Output queue: 0/1000/64/0 (size/max total/threshold/drops)

Conversations 0/0/256 (active/max active/max total)

Reserved Conversations 0/0 (allocated/max allocated)

Available Bandwidth 1152 kilobits/sec

5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer

Received 0 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored, 0 abort

0 packets output, 0 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets

0 unknown protocol drops

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

0 carrier transitions

DCD=down DSR=up DTR=up RTS=up CTS=down



@@@@@@@@@@@@@


Serial2/0 is down, line protocol is down

Hardware is QUICC with integrated T1 CSU/DSU

Internet address is 10.10.10.1/24

MTU 1500 bytes, BW 1536 Kbit, DLY 20000 usec,

reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255

Encapsulation HDLC, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

Last input never, output never, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 00:17:25

Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: weighted fair

Output queue: 0/1000/64/0 (size/max total/threshold/drops)

Conversations 0/0/256 (active/max active/max total)

Reserved Conversations 0/0 (allocated/max allocated)

Available Bandwidth 1152 kilobits/sec

5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer

Received 0 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored, 0 abort

0 packets output, 0 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets

0 unknown protocol drops

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

0 carrier transitions

DCD=down DSR=up DTR=up RTS=up CTS=down


Eric Boadu Sun, 08/31/2008 - 06:22
User Badges:

I have pin out cable correctly CD led light is up and change the serial int to encap PPP but still no link between them. This is driving me crazy as I could not resolute this issue. Any idea??



ATM#sh service-module

Interface Serial2/0

Module type is T1/fractional

Hardware revision is 0.128, Software revision is 20050811-0.3,

Image checksum is 0x80ACD1B3, Protocol revision is 0.1

Transmitter is sending remote alarm.

Receiver has no alarms.

Framing is ESF, Line Code is B8ZS, Current clock source is line,

Fraction has 24 timeslots (64 Kbits/sec each), Net bandwidth is 1536 Kbits/sec.

Last module self-test (done at startup): Passed

Last clearing of alarm counters 01:29:19

loss of signal : 0,

loss of frame : 0,

AIS alarm : 0,

Remote alarm : 0,

Module access errors : 0,

Total Data (last 0 15 minute intervals):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Data in current interval (0 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Interface Serial2/1

Module type is T1/fractional

Hardware revision is 0.80, Software revision is 20050811-0.3,

Image checksum is 0x80ACD1B3, Protocol revision is 0.1

Transmitter is sending remote alarm.

Receiver has loss of signal, loss of frame,

Framing is ESF, Line Code is B8ZS, Current clock source is line,

Fraction has 24 timeslots (64 Kbits/sec each), Net bandwidth is 1536 Kbits/sec.

Last module self-test (done at startup): Passed

Last clearing of alarm counters 01:29:27

loss of signal : 1, current duration 01:29:15

loss of frame : 1, current duration 01:29:15

AIS alarm : 0,

Remote alarm : 0,

Module access errors : 0,

Total Data (last 0 15 minute intervals):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Data in current interval (0 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs


Eric Boadu Sun, 08/31/2008 - 18:32
User Badges:

I got it resolved after try and errors procedures on both routers. Make clocking source line on both end do not make other end internal that was my problem. If you fellow below config yours will work fine. Thank you all for your help and advised.


encapsulation hdlc

bandwidth 1544

service-module t1 clock source line

service-module t1 data-coding normal

service-module t1 timeslots all speed 64

service-module t1 framing esf

service-module t1 lbo none

service-module t1 linecode b8zs

no service-module t1 remote-alarm-enable

no service-module t1 fdl


********************

****A t1 crossover is pinned this way:


1 -> 4

2 -> 5

4 -> 1

5 -> 2

********


Cheers,

Eric


Eric Boadu Sun, 08/31/2008 - 14:56
User Badges:

I have attached both routers config. Please advise as why I could not make both talk to each other. My T1 crossover cable as follow

1 >> 4

2 >> 5

4 >> 1

5 >> 2


CD led light is green on both card and Orange AL (alarm) light on both card as well.


Please advise asap!

Thx,

Eric



Attachment: 

Actions

This Discussion