ADSL drops 4-5 times a day with Cisco 1801

Unanswered Question
Jan 26th, 2009

Hello

I have had this on going problem with a Cisco 1801. It loses its connection to the ISP about 4-5 times a day. I have looked at other posts and tried the recommendations but it still happens.

Can you help?

1801#sh dsl int atm 0

ATM0

Alcatel 20190 chipset information

ATU-R (DS) ATU-C (US)

Modem Status: Showtime (DMTDSL_SHOWTIME)

DSL Mode: ITU G.992.1 (G.DMT) Annex A

ITU STD NUM: 0x03 0x2

Vendor ID: 'STMI' 'TSTC'

Vendor Specific: 0x0000 0x0000

Vendor Country: 0x0F 0xB5

Chip ID: C196 (0)

DFE BOM: DFE3.0 Annex A (1)

Capacity Used: 100% 53%

Noise Margin: 3.0 dB 23.0 dB

Output Power: 19.5 dBm 12.5 dBm

Attenuation: 48.0 dB 24.0 dB

FEC ES Errors: 0 0

ES Errors: 2883 42

SES Errors: 0 0

LOSES Errors: 0 0

UES Errors: 0 0

Defect Status: None None

Last Fail Code: None

Watchdog Counter: 0xCF

Watchdog Resets: 0

Selftest Result: 0x00

Subfunction: 0x00

Interrupts: 4207 (0 spurious)

PHY Access Err: 0

Activations: 16

LED Status: ON

LED On Time: 100

LED Off Time: 100

Init FW: init_3.0.33_nobist.bin

Operation FW: AMR-3.0.033.bin

FW Source: external

FW Version: 3.0.33

Interleave Fast Interleave Fast

Speed (kbps): 3968 0 448 0

Cells: 19357 0 16389003 0

Reed-Solomon EC: 43465 0 26 0

CRC Errors: 0 0 5 0

Header Errors: 0 0 5 0

Total BER: 0E-0 0E-0

Leakage Average BER: 0E-0 0E-0

ATU-R (DS) ATU-C (US)

Bitswap: enabled enabled

Bitswap success: 0 0

Bitswap failure: 0 0

LOM Monitoring : Disabled

DMT Bits Per Bin

000: 0 0 0 0 0 0 2 5 6 7 7 7 8 8 8 8

010: 8 8 7 7 7 7 7 6 6 6 5 5 4 3 0 0

020: 0 0 0 0 0 A A B B B B B B B 8 B

030: B B B B B B B B B B B A B B A A

040: 0 A A A A 2 A A A A A A A A A A

050: A A A A 9 9 9 9 9 A A 9 9 9 9 9

060: A A A A A A A A A 9 A A 9 9 9 9

070: 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 7 9 7 8 7

080: 7 4 4 6 7 5 5 5 4 7 5 8 6 8 6 8

090: 5 8 4 7 6 7 6 7 6 7 6 6 6 5 5 4

0A0: 0 0 3 4 5 5 6 0 6 5 5 2 5 4 5 4

0B0: 3 2 2 2 3 4 4 2 2 3 2 2 2 3 3 4

0C0: 0 4 2 4 4 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

0D0: 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

0E0: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2 2 2 2 2 0

0F0: 0 0 2 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

DSL: Training log buffer capability is not enabled

sh log

000230: Jan 25 13:13:15.378 UTC: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface ATM0, changed state to down

000231: Jan 25 13:13:37.998 UTC: %LINK-3-UPDOWN: Interface ATM0, changed state to up

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
owillins Sun, 02/01/2009 - 10:20

This is bug a bug.

Tracebacks on show dsl int atm0 when ADSL line is flapping.

c1801 show dsl int atm 0 has FW version = 0x0000

Show dsl int atm0 is not updated when atm interface is shut down

Paolo Bevilacqua Sun, 02/01/2009 - 11:09

First of all it seems the line is severely attenuated:

Capacity Used: 100% 53%

Noise Margin: 3.0 dB 23.0 dB

Attenuation: 48.0 dB 24.0 dB

FEC ES Errors: 0 0

ES Errors: 2883 42

If you could have telco select a better pair that would probably help. If you have a support contract, there is newer FW that the one you're using via ftp, under /cisco/access/800. I'm not sure if that would help anyway.

deanhoy Wed, 02/04/2009 - 01:55

Hello and ty for the reply

I have downloaded and using the latest modem FW.

FW Version: 3.0.33

but this has not helped with the number of drops.

I will contact the telco to see if there is anything they can do to help.

i did try using a basic netgear adsl router between the 10th and 16th and as you can see there were no drops. As soon as i put the cisco back on, it started dropping again. This graph was supplied to me from the ISP.

Attachment: 

Actions

This Discussion