V-LAN ROUTING ISSUE ???

Unanswered Question
Feb 24th, 2009
User Badges:

Hi


GOOOODMorning


I am facing an issue that i have a network in 5 building with different V-LANs, The problem is that they are not communiating on WAN. for example i want ping buildind A PC of Same Vlan from building B they not respomding.


Plz find the Attcahed Config files of building A & building B routers you will understand better..


thanks n regards





  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Paolo Bevilacqua Tue, 02/24/2009 - 00:16
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Hi,


I see that you are a "student". Is there someone more senior in charge of this network?

Reason I ask, a certain level of technical education is necessary when dealing with business network, in order to avoid disrupting mistakes.

afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 00:25
User Badges:

Hi,


I am professionalas well i am student here in france in master so i have created this new account. so you can discuss with me. no problem.

afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 01:03
User Badges:

hi,



With Some More detial i have not provided in my question because i have attached the files.


EIGRP 100 is running.

4 Vlans are Devlop , Graph. , Print server & common server.


i have created 4 subinterface on for each vlan. same as in other building. for your refernce files are attached.


regards

afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 07:53
User Badges:

hi


Any Document or help ??? i will be very greatfull to you.


regards




don-sullivan Tue, 02/24/2009 - 08:25
User Badges:

Any switches you are using connected to these routers please provide the configurations for.

afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 08:39
User Badges:

Yes


I have two L2 switches connected to with routers and with 4 vlans on each switch and intervlan routing is enable.


i will send you the config file later.


regards

afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 08:47
User Badges:

Hi


still in lab after the design than we shift to toword implementation phase.

.

Mohamed Sobair Tue, 02/24/2009 - 09:21
User Badges:
  • Gold, 750 points or more

Afzaal,


you are professional, Aren't you??

why then you want to summarize at majour Network boundaries, By enabling EIGRP (Auto-summary), you told Eigrp To summarize at major Network boundaries. If you check the routing table at both routers (A+B), you wont find the most specific Network for each path, Meaning , uou will find all Networks is being summarized to its default Class.



HTH

Mohamed

Mohamed Sobair Tue, 02/24/2009 - 10:00
User Badges:
  • Gold, 750 points or more

Afzaal,


Its not only that, the result from the lAB is FAIL while you should pass, the company should fire you with NULL of reputation.


Do as isuggested, Configure (no auto-summary) under the eigrp process and you should go..


HTH

Mohamed

afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 10:25
User Badges:

Hi,


Thanks for your all suggestions 1ST i have written STUDENT there was objection than i write prefessional agian sweet comments ,,, no problem i am here for learning,,,, and it was mistake i have already correct it with no auto summary.



so i have attached my switches configuration so plz chk it and suggest me a solution


thanks n regard





don-sullivan Tue, 02/24/2009 - 11:41
User Badges:

If your planning on using this configuration in two seperate buildings it won't work without bridging. Not recommended. I'm assuming that's your purpose of the fa0/0 interface is to simulate a wide area link.


The reason your getting so much slack is because the config could be .... well ..... better. I believe bashing someone instead of helping isn't the answer. That being said. If your intent is 2 building seperated by a wan link the config is attached. If not please post how you want this configured. This post are the routers.



Attachment: 
Mohamed Sobair Tue, 02/24/2009 - 10:54
User Badges:
  • Gold, 750 points or more

afzaal,


The best thing in life to learn from your mistake, there is no point in life if aperson cant learn how to correct his fault which is actually the worst.Its not bad if you are here to learn, The Netpro Forum is an excellent source of learning too besides reading.


We all started from Scratch , be my self , I learned alot from lots of Seniors here.


Going back to ur subject, The routers are interconnected with both switches right? could you confirm connectivity between ur Wan Interfaces?


HTH

Mohamed



afzaal.qadir Tue, 02/24/2009 - 11:03
User Badges:

Hi Mohamed.


Nice to see you and your comments your right as i have stated that i am here for learning you right and i have great respect for you people becoz you people always provide good and excelent tips which very very helpfull,


yes my both routers are connected with 192.168.1.0/30 & pinging each other.


regards

Mohamed Sobair Tue, 02/24/2009 - 11:31
User Badges:
  • Gold, 750 points or more

Afzaal,


First you need to check the following:


RouterA:

ip address 192.168.4.126 255.255.255.0

network 192.168.4.0 0.0.0.127


Although the Network statment is part of the interface Network, but to be precise you may correct it as follows:


IP address 192.168.4.126 255.255.255.128



RouterB:


ip address 192.168.4.254 255.255.255.0

network 192.168.4.128 0.0.0.127


Although the Network statment is part of the Network interface, but to be precise you may correct it to the following:


ip address 192.168.4.254 255.255.255.128


Second:


You need to disable (auto-summary), eithout disabling auto-summary, Eigrp Summarize the Network to its classfull Network at majour Network boundaries, so the routing table wont have the more Specific route for each Network.


The routing table in R1 will have the following Network:


192.168.2.0

192.168.3.0

192.168.4.0


Those Networks are being summarized due to the Auto-summary command. The correct solution is to disable auto-summary with (no auto-summary).



HTH

Mohamed



Actions

This Discussion