Unallocated/unassigned number ISDN Issue

Unanswered Question
May 13th, 2009

Hi,

Just had 100 new DDI numbers commissioned by the Telco. They come in to the gateway (MGCP) and can also be seen by CCM (I see this in the CallManager Traces). But I just get the out of service tone when calling in. The MGCP gateway is set for 4 significant digits and support sother ranges no problem. The Telco send 6 digits but the Gateway only looks at the last 4 as set up in Callmanager. But I get the error below

The top debug is a goodf call the botton debug for 434301 is the failing call

*May 13 09:24:34.718: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- SETUP pd = 8 callref = 0x0006

Sending Complete

Bearer Capability i = 0x8090A3

Standard = CCITT

Transfer Capability = Speech

Transfer Mode = Circuit

Transfer Rate = 64 kbit/s

Channel ID i = 0xA98393

Exclusive, Channel 19

Calling Party Number i = 0x2181, '1414224131'

Plan:ISDN, Type:National

Called Party Number i = 0x81, '438539'

Plan:ISDN, Type:Unknown

*May 13 09:24:34.734: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> CALL_PROC pd = 8 callref = 0x8006

Channel ID i = 0xA98393

Exclusive, Channel 19

*May 13 09:24:34.734: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> ALERTING pd = 8 callref = 0x8006

Progress Ind i = 0x8088 - In-band info or appropriate now available

*May 13 09:24:35.194: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- DISCONNECT pd = 8 callref = 0x0009

Cause i = 0x8090 - Normal call clearing

*May 13 09:24:35.210: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> RELEASE pd = 8 callref = 0x8009

*May 13 09:24:35.266: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- RELEASE_COMP pd = 8 callref = 0x0009

*May 13 09:24:36.710: ISDN Se0/0/0:15 Q931: RX <- SETUP pd = 8 callref = 0x0009

Sending Complete

Bearer Capability i = 0x9090A3

Standard = CCITT

Transfer Capability = 3.1kHz Audio

Transfer Mode = Circuit

Transfer Rate = 64 kbit/s

Channel ID i = 0xA98396

Exclusive, Channel 22

Calling Party Number i = 0x2183, '7501500656'

Plan:ISDN, Type:National

Called Party Number i = 0x81, '434301'

Plan:ISDN, Type:Unknown

*May 13 09:24:36.714: ISDN Se0/0/0:15 Q931: TX -> RELEASE_COMP pd = 8 callref = 0x8009

Cause i = 0x8081 - Unallocated/unassigned number

Any Ideas why this is happening (CM is 5.1.3 but moving to 7 next month).

The phone I was using I have deleted from the ssystem along with removing the number then added back in and added number again. Used a different number in the DDI range but still the same

Thanks

Paul

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 2 (2 ratings)
Loading.
chadlincoln Wed, 05/13/2009 - 05:20

Where you have selected the significant digits, make sure that the CSS below it can call the numbers that you are trying to reach from that gateway.

Please rate if this helps.

Justin Brenton Thu, 05/14/2009 - 01:22

Hi Paul,

Please check your translation patterns and ensure that you have provide outside dialtone for the pattern unchecked, as this is incoming calls you do not need to provide dialtone.

This is most likely with your translation pattern

Please rate if this helps

Regards,

Justin

bigcappa1 Thu, 05/14/2009 - 02:37

Guys,

I inhereted this so managed to work it out.

what the vendor installed it did was in the CSS used for the voicegateway they had 3 PT, say PT1, PT2 and PT 3. None of these PTs were where the phones resided, PT_Phone.

A transaltion rule matching the last 4 digits of the dial plan was configured for the previous DDI numbers and placed in PT1, this was then added to the Internal CSS which contains both PT1 and PT_Phones (with me so far)this then had the CALLING party transform mask configured to show the outgoing number plus the box ticked for phone number mask so totally irellavent as far as I am concerned. The CALLED party transform mask was blank which tells me it will match the exact 4 digits presented. So pointless translation from my point of view but this was for an 8XXX range the new DDI range was 43XX so just copied it over from the 8XXX translation

Sorted now thanks for your input

Paul

Actions

This Discussion