IOS conference bridge issue

Unanswered Question
Jun 11th, 2009

Hi,


I have configured a transcoder and an ios enhanced conference bridge on a branch office 2821 router (two pvdm2-32).

These two are well registered to a ccm 6.1.

When I try to make a conference everything seems to be OK (conference connected) but nobody hear anything : some calling packets but 0 called packets for the 3 parties.


The voice media streaming service has already been restarted.

The show diag command prints active state an associated state.

Here is the configuration :


voice-card 0

dspfarm

dsp services dspfarm


sccp local GigabitEthernet0/0

sccp ccm 10.247.1.11 identifier 1 version 5.0.1

sccp ccm 10.232.32.11 identifier 2 version 5.0.1

sccp

!

sccp ccm group 1

associate ccm 1 priority 1

associate ccm 2 priority 2

associate profile 2 register XCOD_R2821LY

associate profile 1 register CFB_R2821LY

keepalive retries 6

switchback method graceful

signaling dscp af31

dspfarm profile 2 transcode

codec g711ulaw

codec g711alaw

codec g729ar8

codec g729abr8

codec g729r8

codec g729br8

maximum sessions 3

associate application SCCP

!

dspfarm profile 1 conference

codec g729br8

codec g729r8

codec g729ar8

codec g729abr8

codec g711ulaw

codec g711alaw

maximum sessions 6

associate application SCCP


Do you have any idea?

I thought it was a codec issue, but a put everyphone in the same region and the same problem occured.


Regards,

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
parshah Thu, 06/04/2009 - 12:56

Hi,


IOS config seems to be fine. So, if i understood you correct, when users are in a conference, on the phone you see packets tx but no rx, right?


If so, can you confirm that the IP of the CFB in CUCM is that of gig0/0. Also, can you ping the IP phones from the gig0/0? If all that is fine, there is a possibility that DSPs are bad.


When you are in conference, please run the following commands on the IOS gateway


1. show dspfarm profile [profile-number]


this should show you how may session are active and other real time info. Just confirming conference is on this gateway.


2.show dspfarm all


This will give you which DSP channel are being used. Most important here is TX and RX counters. With every repeat of this command these counters should go up for all the connected parties. If not than depending which counters are not incrementing, the prolem could be incoming packets or outgoing packets.


3. show sccp connections


This is some more info about the remote IP address, packets RX/TX, port number, etc. Very helpful in understanding what the IP of the endpoints are.


Thanks,

david-lima Fri, 06/12/2009 - 05:09

Hi friend, can you verify thiese points:

1. configure h323-gateway voip bind srcaddr ip address on the interface you are using for signaling.

2. be sure the voice rtp send-recv command is configured on the gateway.

3. be sure that a firewall (if exists) is not blocking the rtp ports.

4. on your transcoder/ conference profile, try using only:

- g711ulaw

- g729r8

(if no other codecs are required)

All the best

David

nonosensei Mon, 06/15/2009 - 01:09

Hi,

Here is the sh dsp farm all during the conference :


R2821LY#sh dspfarm all

Dspfarm Profile Configuration


Profile ID = 2, Service = TRANSCODING, Resource ID = 1

Profile Description :

Profile Admin State : UP

Profile Operation State : ACTIVE

Application : SCCP Status : ASSOCIATED

Resource Provider : FLEX_DSPRM Status : UP

Number of Resource Configured : 2

Number of Resource Available : 2

Codec Configuration

Codec : g711ulaw, Maximum Packetization Period : 30

Codec : g711alaw, Maximum Packetization Period : 30

Codec : g729ar8, Maximum Packetization Period : 60

Codec : g729abr8, Maximum Packetization Period : 60

Dspfarm Profile Configuration


Profile ID = 1, Service = CONFERENCING, Resource ID = 2

Profile Description :

Profile Admin State : UP

Profile Operation State : ACTIVE

Application : SCCP Status : ASSOCIATED

Resource Provider : FLEX_DSPRM Status : UP

Number of Resource Configured : 6

Number of Resource Available : 6

Codec Configuration

Codec : g711ulaw, Maximum Packetization Period : 30 , Transcoder: Not Required

Codec : g711alaw, Maximum Packetization Period : 30 , Transcoder: Not Required

Codec : g729ar8, Maximum Packetization Period : 60 , Transcoder: Not Required

Codec : g729abr8, Maximum Packetization Period : 60 , Transcoder: Not Required

Codec : g729r8, Maximum Packetization Period : 60 , Transcoder: Not Required

Codec : g729br8, Maximum Packetization Period : 60 , Transcoder: Not Required



SLOT DSP VERSION STATUS CHNL USE TYPE RSC_ID BRIDGE_ID PKTS_TXED PKTS_RXED


0 1 9.4.6 UP N/A FREE xcode 1 - - -

0 1 9.4.6 UP N/A FREE xcode 1 - - -

0 2 1.1.137 UP N/A FREE conf 2 - - -

0 2 1.1.137 UP N/A FREE conf 2 - - -

0 5 1.1.137 UP N/A FREE conf 2 - - -

0 5 1.1.137 UP N/A FREE conf 2 - - -

0 6 1.1.137 UP 1 USED conf 2 9 1729 4506

0 6 1.1.137 UP 1 USED conf 2 10 1352 2278

0 6 1.1.137 UP 1 USED conf 2 11 2282 0

0 6 1.1.137 UP N/A FREE conf 2 - - -


Total number of DSPFARM DSP channel(s) 8


Packets are incrementing. But on every phone there is no Rx packets but only Tx Packets.


Here is the sh sccp connections :

R2821LY#sh sccp connections

sess_id conn_id stype mode codec ripaddr rport sport


33554479 33592625 conf sendrecv g711u 10.233.214.4 28258 17822

33554479 33592623 conf sendrecv g729b 10.233.214.4 28258 18516

33554479 33592621 conf sendrecv g729b 10.233.214.4 28258 16784


Codecs used are good, (2 parties in the central site in G729, and one in the remote site where the 2821 is)

But ths IP address is the first phone IP called in the central site by the remote IP phone...


Dennis Mink Fri, 06/12/2009 - 05:30

also make sure that the phones that are supposed to use these DSP farm resources are using the correct Media resource group list in CUCM.


Just add the XCODE and CFB to a media resource group and stick them on top of your list.


after that you can add the software resources that CUCM offers.

nonosensei Mon, 06/15/2009 - 01:10

Hi,

it is already done.


I have to precise that in SRST mode, conferencing with 3 parties are working very well.


Regards,

nonosensei Tue, 06/16/2009 - 05:53

Hi guys,


I found something :

when in conference (and nobody is hearing anything) if on every phone I put "on hold" and then take back the conference by pressing again "hold", all is working fine and everybody hears the conference.


And then a "show sccp connection" put the right IP adresses of the three parties.


So it seems that when initiated, all the streams are sended to the same phone...


Any ideas ?

parshah Tue, 06/16/2009 - 09:30

Hi,


This ones a puzzler. So lets check a few things here.


1. 3 party conference that uses this CFB but all 3 parties in the remote office? Does this work fine or same issue?


2. 3 party conference that uses this CFB, 2 parties in remote office and 1 PSTN user (if you have T1 on this router). Does this work or not.


Also, since the remote CFB is been invoked, I am assuming its the user in the remote site who is initiating the conference, right?


Also, the fact that after hold/resume the audio works fine means either CFB did not get proper IP from CUCM initially or CFB is messing up. What is your IOS version and in the config can you change to this


sccp ccm 10.247.1.11 identifier 1 version 6.0


If you have newer IOS you should have 6.0 as an option.


Thanks,

nonosensei Wed, 06/17/2009 - 05:14

Hi,


1. Exactly the same issue. (ok with hold/resume)

2. Same issue as well.(ok with hold/resume)

It seems that the IP adress shown in the "sh sccp connections" is the 2nd phone IP adress (the first phone called):

A calls B then press conf

A calls C then press conf.

IP adress in sh sccp connections is B's adress. (if B is external PSTN, mobile phone for example the IP adress is the router IP adress)


THe user in the remote site initiates the conference.


The IOS version is 12.4(15)T7.

There is no identifier 1 version 6.0 but only 5.0.1 (I tried but i did not work)

The IOS version is not so old, do you think about a bug? or a IOS upgrade (or downgrade : I have a mgcp gateway with 12.4(15)T5) which is working with this conf)



Thanks,

parshah Wed, 06/17/2009 - 09:00

Hi,


So this seems to be either an IOS issue or possibly CUCM. Quite unlikely its CUCM as other IOS CFB are working fine.


You can try and upgrade/downgrade the IOS on the router to see if that helps.


Just out of curiosity, are all the IP Phone involved in this SCCP or SIP? Also, what is the CUCM version?


Thanks,

nonosensei Thu, 06/18/2009 - 01:58

Hi,


Tried to upgrade the IOS version and to associate sccp version 6.0 :

sccp ccm 10.247.1.11 identifier 1 version 6.0


We have exactly the same issue. All phones are in SCCP.

The ccm version is 6.1.2


If the problem is coming from the ccm, how could send the wrong IP address? Do you know if there is a service linked to this?


Tanks for your help,

Actions

This Discussion