Getting intermittent beeps during a voice call

Unanswered Question
Jul 4th, 2009

Hi,

I have UCM 7.0 and Cisco Unified IP phone 7965G. Whenever I dial some external number I get intermittent beeps during the conversation. Both parties listen to that beep and it comes randomly i.e. sometimes after 30 seconds and sometimes after 2 or 3 minutes.

I checked on Cisco website, they say it might happen if call monitoring or call recording is enabled. I am not using any call monitoring and recording.

Any suggestions.

Thanks.

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 4 (1 ratings)
Loading.
furqan_ahmed Sat, 07/04/2009 - 06:54

There is no headset involved. Battery is fine, it gets charged through PoE switch.

I have tried calling from different users desks and all are giving the same intermittent beep during the voice call.

Any suggestions.

Thanks.

rob.huffman Sat, 07/04/2009 - 07:22

Hi Furgan,

Can you please check this Phone parameter that is invoked even if you aren't using any Recording Software;

Recording Tone

Indicates whether a recording tone (often referred to as a beep tone) is enabled or disabled for the phone. If the recording tone option is enabled, the phone plays the beep tone in both directions of every call, regardless of whether the call actually gets recorded. The beep tone first sounds when a call is answered.

You may want to notify your users if you enable this option.

From Cisco Unified Communications Manager Administration, choose Device > Phone > Phone Configuration > Product Specific Configuration

http://www.cisco.com/en/US/docs/voice_ip_comm/cuipph/7962g_7942g/7_0/english/administration/guide/62adg70.pdf

Hope this helps!

Rob

Paolo Bevilacqua Sat, 07/04/2009 - 07:28

If the recording tone option is enabled, the phone plays the beep tone in both directions of every call, regardless of whether the call actually gets recorded.

Wow, gotta be named Cisco to write something like that.

rob.huffman Sat, 07/04/2009 - 07:31

Hey Buddy,

Yes, that is pretty funky for sure! I couldn't believe that this was the case until I actually tried it out one day in our Lab. I don't know why this would work this way but it does :( Yikes!!

Cheers!

Huff

furqan_ahmed Sat, 07/04/2009 - 07:39

Hi Rob,

Thanks for your reply. I will check the option you mentioned tomorrow and tell you the result.

Thanks.

Paolo Bevilacqua Sat, 07/04/2009 - 07:39

May be ..

since there is no way to beep from these external recording solutions, they came up with that.

furqan_ahmed Mon, 07/06/2009 - 04:07

Hi Rob,

I have monitored the call and got the output of debug voice ccapi inout at the time of random beeping. Below is the exact output:

UTC://10400/xxxxxxxxxxxx/CCAPI/cc_api_call_digit_begin:

consume mask is not set. Relaying Digit A to dstCallID 0x289F

UTC://10400/xxxxxxxxxxxx/CCAPI/cc_api_call_digit_end:

consume mask is not set. Relaying Digit A to dstCallID 0x289F

Any suggestions.

Regards,

Furqan.

Paolo Bevilacqua Mon, 07/06/2009 - 05:57

Can seem a strange question, but is there a woman talking on the other side where beeps are heard ?

Sometime certain high pitched voices can trigger dtmf relay.

furqan_ahmed Sat, 07/04/2009 - 21:10

Hi Rob,

I checked this option. Call Recording option is already disabled. Still, I am getting random beeps during voice call.

Any other suggestions.

Thanks,

Furqan.

furqan_ahmed Mon, 07/06/2009 - 10:50

Hi,

I checked this option. Call Recording option is already disabled. Still, I am getting random beeps during voice call.

I have monitored the call and got the output of debug voice ccapi inout at the time of random beeping. Below is the exact output:

UTC://10400/xxxxxxxxxxxx/CCAPI/cc_api_call_digit_begin:

consume mask is not set. Relaying Digit A to dstCallID 0x289F

UTC://10400/xxxxxxxxxxxx/CCAPI/cc_api_call_digit_end:

consume mask is not set. Relaying Digit A to dstCallID 0x289F

Any suggestions.

Regards,

Furqan.

zishannaviwala Thu, 07/09/2009 - 00:12

HI Furqan

Did you get a solution to this issue, even i facing a simillar issue.

Regards

Zishan

furqan_ahmed Thu, 07/09/2009 - 00:56

Hi Zishan,

Actually, I have run the trace on CCM. Secondly, I have enabled debugging on voice gateways and collect some important messages realted to this issue. Actually, This beep is coming from the service provider side. There is some switching issue on provider side.

I am closely working with the provider as well as Cisco. If I found something, I will post it here.

Thanks.

dineshpanwar Tue, 10/20/2009 - 23:21

Hi Zishan,

I am facing the same problem as you were.We have migrated to CUCM 7.1.2 setup from Nortel.

But this kind of behaviour was not observed earlier.

Any clues..

Would really apreciate if you could share the resolution for this.

Thanks!

dineshpanwar Tue, 10/20/2009 - 23:26

Hi Furqan,

I am facing the same problem as you were.We have migrated to CUCM 7.1.2 setup from Nortel.

But this kind of behaviour was not observed earlier.

Any clues..

Would really apreciate if you could share the resolution for this.

Thanks!

furqan_ahmed Wed, 10/21/2009 - 10:40

Hi Dinesh,

Well I have worked with Cisco and Telecom Carrier in this region. I think that this is coming from Provider side as per the voice gateway logs. Futhermore, if you check show controller e1 command on voice gateway, you will find lots of path code violations, and couple of unvailable and severe errors which is due to the frame synchonization loss with the service provider.

In a nutshell, I am still waiting for the Telecom provider to come back to me as they are working on their side.

For your information, it is not the Cisco IPT that is getting beeps. I and others are getting the same thing on their mobile to mobile calls as well as in local calls. This makes us a bit more sure that the problem is from Carrier/ Telecom provider switch.

Regards

Furqan.

Joaquin Muniz Solaz Tue, 07/15/2014 - 05:34

Hi Furgan,

 

We are having the same issue wit a customer, did you get to resolve this issue???

 

Thanks,

Actions

This Discussion