Ciscoworks LMS Tomcat and Apache service did not start

Unanswered Question
Jul 31st, 2009

Tomcat and Apache service did not start after LMS (version 2.6) is restarted.

We started Apache service manually (from Windows services), but Tomcat still is not working.

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (1 ratings)
Loading.
Joe Clarke Fri, 07/31/2009 - 08:31

First, NEVER start a service from the Services control panel. All CiscoWorks services must be brought up by Daemon Manager. If you ever need to control Daemon Manager, use the "net stop" and "net start" commands.

Next, post the NMSROOT/MDC/etc/regdaemon.xml file.

Joe Clarke Mon, 08/03/2009 - 08:19

Check the Windows Event Viewer for relevant errors, and post the NMSROOT/MDC/tomcat/logs/stderr.log.

smandrapa Mon, 08/03/2009 - 08:56

Stderr.log is empty (0KB).

We have been looking for some suspicious events, but we couldn't find anything.

On July 30, (I think at 10:43) there is event saying Tomcat unsuccesfully trying to startup for 7 times.

smandrapa Mon, 08/03/2009 - 10:58

I will search for these files ... In the meantime, few months ago we had some minor problem with upgrading Campus Manager (something about sequence of upgrade versions).

Do you have some idea where is the problem, can we try to upgrade (or even reinstall) that application?

Joe Clarke Mon, 08/03/2009 - 11:12

Start a new thread for the Campus Manager issue. You will need to include exactly what you did, and exactly what error you received.

smandrapa Mon, 08/03/2009 - 11:41

We solved that problem, Campus Manager was working fine since then until July 30.

Can we locate what is the reason for this problem now?

Joe Clarke Tue, 08/04/2009 - 10:19

Go to The System control panel, click on Advanced, then click the Performance Settings button. Go to the Data Execution Prevention tab, and make sure DEP is set for "Turn on DEP for essentials Windows services and programs only". Then reboot.

If the problem persists, try connecting to the server's console (either directly, over VNC, or using mstsc /console), and see if any errors show up there when trying to start Tomcat.

smandrapa Wed, 08/05/2009 - 01:22

DEP is turned on for essentials Windows programs and services only and server rebooted.

In application events, at time: 10:27:12 there is message "The Tomcat service has started", but in system event logs, in the same time, there is log "The CiscoWorks Tomcat Servlet Engine service terminated unexpectedly. It has done this 2 time(s)."

Joe Clarke Wed, 08/05/2009 - 08:56

I suggest you open a TAC service request so live troubleshooting can be done.

Joe Clarke Mon, 08/10/2009 - 14:34

We have been seeing a rash of customers experiencing this problem, and all of them have Sophos anti-virus installed. There is a problem with Sophos and Java which is affecting more than just LMS. The current solution is to uninstall (not just disable) Sophos from the server.

You should also contact Sophos to find a solution which does not involve uninstalling the software.

JPDisney01 Thu, 08/06/2009 - 00:06

Odd, it seems we have a similar problem, that also started around the same date (end July) im still trying to investigate... I can forcebly start the Apache server, but this only produces a holding page saying...'Waiting for service to start' or words to that effect...

Are you running this on a windows 2000 Sp4 box? As we had some security updates applied (230709):

Restart Required:

- Security Update for Windows 2000 (KB961501)

- Security Update for Windows 2000 (KB970238)

- Cumulative Security Update for Internet Explorer 6 Service Pack 1 (KB969897)

- Security Update for Windows 2000 (KB968537)

Running:

cwjava -cw NMSROOT com.cisco.nm.cmf.jrm.jobcli

Gives:

Unable to launch JVM

Java:

Version 1.5.0 (build 1.5.0_20-b02), although this was only added after viewing it as a recommendation in:

Diagnosing Problems With CiscoWorks Server, Chapter 10, FAQ's.

Help please!!!

Attachment: 

Actions

This Discussion