Traffic Not Passing from Subnet to Subnet Using Route-Map

Unanswered Question
Aug 25th, 2009
User Badges:

I need some help understanding why my two subnets are unable able to communicate when two particular route-maps are enabled. Yes, I do realize that this is a somewhat strange setup.


Here's the background:


I have an 1841 router, a 5505 switch, a Linux-based UTM, and several machines on different VLANs. All of these are plugged into the 5505, except for the Internet facing interfaces of the 1841.


I have machines on VLAN6 that need to have their traffic filtered by the UTM before they go to the Internet or anywhere else. The default gateway for these machines is 10.6.1.1, fe 0/0.6 of the 1841 router.


Here's the UTM interface and routing info:


Interfaces


WAN - eth0 192.168.2.2

Internal - eth1 192.168.1.2


Routes


Target Netmask Gateway

10.6.1.0 24 (255.255.255.0) 192.168.1.1

192.168.1.0 30 (255.255.255.252) eth1

192.168.2.4 30 (255.255.255.252) br.eth0

default 192.168.2.1


Here's some relevant router interface info:


Interface fastethernet 0/0.7

ip address 192.168.1.1 255.255.255.252


Interface fastethernet 0/0.8

ip address 192.168.2.1 255.255.255.252



Using the following configurations, I force all traffic from the VLAN6 machines to the internal interface of the UTM (192.168.1.2/30 - VLAN7).


ip sla 30

icmp-echo 192.168.1.2

ip sla schedule 30 life forever start-time now


track 30 ip sla 30 reachability


ip access-list extended VLAN6

permit ip 10.6.1.0 0.0.0.255 any


route-map VLAN6Filtering permit 10

match ip address VLAN6

set ip next-hop verify-availability 192.168.1.2 10 track 30


interface FastEthernet 0/0.6

ip address 10.6.1.1 255.255.255.0

ip policy route-map VLAN6Filtering



The UTM is only routing. Once traffic has gone through the UTM it arrives back at the router on a seperate sub-inteface (f0/0.8 - IP address of 192.168.2.1/30 - VLAN8). After that, the traffic goes just fine to the Internet via cable connection on f0/1.


I also have machines on VLAN9 (fastethernet 0/0.9 - IP address of 10.9.1.1). Because all outbound traffic from VLAN6 is routed through the UTM, I have to make sure that all traffic from other VLANs that needs to get to VLAN6 is routed to the external interface of the UTM (192.168.2.2/30). To do that, I do the following:


ip sla 40

icmp-echo 192.168.2.2

ip sla schedule 40 life forever start-time now


track 40 ip sla 40 reachability


ip access-list extended TrafficToVLAN6

permit ip any 10.6.1.0 0.0.0.255


route-map RouteToVLAN6

match ip address TrafficToVLAN6

set ip next-hop verify-availability 192.168.2.2 10 track 40


interface fastethernet 0/0.9

ip address 10.9.1.1 255.255.255.0

ip policy route-map RouteToVLAN6


With this setup, I can access the Internet from VLAN6 just fine via the UTM. However, with this setup, I cannot run pass traffic or run successful traceroute from a machine on VLAN9 to a machine on VLAN6. The packets stop at the Router's VLAN7 interface after initially passing through the router from VLAN6 to VLAN8, then through the UTM from VLAN 8 to 7, and then back to the router on VLAN7 (fastethernet 0/0.8 - 192.168.1.1), never reaching VLAN6 (fasthethernet 0/0.6). Here's an example:


traceroute to 10.6.1.15 (10.6.1.15), 30 hops max, 40 byte packets

1 router (10.9.1.1) 9.223 ms 20.994 ms 22.305 ms

2 192.168.2.2 (192.168.2.2) 5.731 ms 5.886 ms 6.027 ms

3 192.168.1.1 (192.168.1.1) 23.548 ms 25.738 ms 27.030 ms

4 192.168.1.1 (192.168.1.1) 29.667 ms 28.971 ms 28.304 ms

5 * * *

6 * * *

7 * * *

8 * * *

9 * * *

10 *


There are other VLANs as well and but there is no issue with connectivity from VLAN9 to those other VLANs (no route-maps involved). Please tell me how I can correct this error. Why isn't the router passing traffic out the other directly connected VLAN6 interface? What am I missing?


Thanks for any help you can give.


AB

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Giuseppe Larosa Fri, 08/28/2009 - 06:19
User Badges:
  • Super Silver, 17500 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

replication of thread in WAN forum


let's go on there


Best Regards

Giuseppe


Actions

This Discussion