E1 PRI. Calls to PSTN and from PSTN are not connected.

Unanswered Question
Nov 1st, 2009
User Badges:

Hi,

there is a following structure: PSTN <-E1 PRI-> 5350 <-IP-> SoftSwitch


The problem is the calls from IP tel to PSTN go out, but connections are not established. The same situation with calls from PSTN to IP.


IP tel (PSTN numbet) is 577011

PSTN (city) number for testing calls is 549079

Mobile number for testing calls is 9230761245


PSTN station takes 10 digits in number and returns 6 digits (if it's a local number) and 10 digits in other cases.


I made some test calls and put it in a file which I attached.


Here is config of 5350:


192.168.1.20 is a SoftSwitch


!

isdn switch-type primary-net5

!

voice rtp send-recv

!

voice service voip

fax protocol t38 ls-redundancy 0 hs-redundancy 0 fallback none

!

!

voice class codec 1

codec preference 1 g729r8

codec preference 2 g729br8

codec preference 3 g711alaw

!

voip-incoming translation-rule called 10

!

controller E1 3/0

framing NO-CRC4

pri-group timeslots 1-31

cablelength long

!

controller E1 3/1

!

translation-rule 10

Rule 1 ^1 1 ANY national

Rule 2 ^2 2 ANY national

Rule 3 ^3 3 ANY national

Rule 4 ^4 4 ANY national

Rule 5 ^5 5 ANY national

Rule 6 ^6 6 ANY national

Rule 7 ^7 7 ANY national

Rule 8 ^8 8 ANY national

Rule 10 ^9 9 ANY national

!

translation-rule 11

Rule 1 ^1 1 ANY national

Rule 2 ^2 2 ANY national

Rule 3 ^3 3 ANY national

Rule 4 ^4 4 ANY national

Rule 5 ^5 5 ANY national

Rule 6 ^6 6 ANY national

Rule 7 ^7 7 ANY national

Rule 8 ^8 8 ANY national

Rule 10 ^9 9 ANY national

!

translation-rule 1

Rule 1 577011 111

!

!

interface GigabitEthernet0/0

ip address 192.168.1.13 255.255.255.0

duplex auto

speed auto

negotiation auto

no cdp enable

!

...

!

interface Serial3/0:15

no ip address

encapsulation hdlc

isdn switch-type primary-net5

isdn incoming-voice modem

isdn map address .* plan isdn type national

isdn send-alerting

no fair-queue

no cdp enable

!

!

interface Async1/00

no ip address

encapsulation slip

…

interface Async1/59

no ip address

encapsulation slip

!

interface Group-Async0

no ip address

encapsulation slip

no group-range

!

...

!

voice-port 3/0:D

cptone RU

!

!

dial-peer voice 5 voip

huntstop

destination-pattern 1..

session target ipv4:192.168.1.20

no vad

!

dial-peer voice 10 pots

numbering-type national

destination-pattern .T

no digit-strip

direct-inward-dial

port 3/0:D

!

dial-peer voice 5770 voip

huntstop

destination-pattern 577011

translate-outgoing called 1

voice-class codec 1

session target ipv4:192.168.1.20

no vad

!


I would appreciate if you help me. Thanks!



Attachment: 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
paolo bevilacqua Sun, 11/01/2009 - 06:59
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Something is very wrong with the PSTN circuit, because GW sends setups many times, but never receives a reply.

Then you see recovery on timer expiry.

Of course telco will say everything is ok, but they do that all the time.


vyacheslav.k Sun, 11/01/2009 - 07:03
User Badges:

The PSTN station engineer says that on PSTN everything is ok and something wrong with my device as it sends setup twice or more.

What should I do in this case? Ask the engineer to check their circuit?

paolo bevilacqua Sun, 11/01/2009 - 07:09
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Tell him that you device sends setup twice, because it doesn't receive a reply within 1 sec, as dictated by the standards.


These telco types are all the same.

vyacheslav.k Sun, 11/01/2009 - 08:13
User Badges:

As I understand for normal SETUP the Telco and 5350 must have different types: NETWORK and USER, is not it? Maybe is the problem in this conflicts? How to manually set a type (NETWORK or USER) on 5305, which command (just to know)?

paolo bevilacqua Sun, 11/01/2009 - 19:43
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Your setup is right, if you was to use

"isdn protocol-emulate network", L2 does not comes up. Just say you don't pay until it works.


Please remember to rate useful posts with the scrollbox below.


vyacheslav.k Sun, 11/01/2009 - 19:41
User Badges:

I found out an interesting thing.


I tried to call twice to PSTN number. First attempt was not successful, answer for SETUP did not come to cisco 5350. But, the first attempt was successful and connection between phones was established. Telco enginner says that he sees only one attempt for connect (which was normal).


Then I tried to call to mobile phone. I did it three times. Result:

1 attempt: unsuccessful, the SETUP reply did not come to cisco 5350

2 attempt: successful

3 attempt: successful


In this case Telco enginner says that he sees only 2 attempts for connet (which were successful).


So what happens? Why the first attempts to establish SETUP are incorrect and Telco engineer did not see them? What should I do to find the problem?


paolo bevilacqua Sun, 11/01/2009 - 19:45
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Check circuit, for errors on serial interface.

vyacheslav.k Sun, 11/01/2009 - 19:53
User Badges:

Do you mean: show int serial 3:0/15 or some debug command? Sorry, I'm newbie in it that's why I don't know exactly how to check it. Maybe there is a document how to do it.

vyacheslav.k Wed, 11/04/2009 - 17:59
User Badges:

#sh controllers e1

E1 3/0 is up.

Applique type is Channelized E1 - balanced

No alarms detected.

alarm-trigger is not set

Version info of slot 3: HW: 519, PLD Rev: 6

Framer Version: 0x9


Manufacture Cookie Info:

EEPROM Type 0x0001, EEPROM Version 0x01, Board ID 0x0A,

Board Hardware Version 2.7, Item Number 73-5268-03,

Board Revision A1, Serial Number JAE1006VCEK,

PLD/ISP Version 3.0, Manufacture Date 3-Feb-2006.


Framing is NO-CRC4, Line Code is HDB3, Clock Source is Line.

Data in current interval (376 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Total Data (last 24 hours)

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations,

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

E1 3/1 is down.

Applique type is Channelized E1 - balanced

Far End Block Errors Detected

Receiver has loss of signal.

alarm-trigger is not set

Version info of slot 3: HW: 519, PLD Rev: 6

Framer Version: 0x9


Manufacture Cookie Info:

EEPROM Type 0x0001, EEPROM Version 0x01, Board ID 0x0A,

Board Hardware Version 2.7, Item Number 73-5268-03,

Board Revision A1, Serial Number JAE1006VCEK,

PLD/ISP Version 3.0, Manufacture Date 3-Feb-2006.


Framing is CRC4, Line Code is HDB3, Clock Source is Line.

Data in current interval (378 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 378 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 378 Unavail Secs

Total Data (last 24 hours)

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations,

0 Slip Secs, 86400 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 86400 Unavail Secs

phil_vell Wed, 11/04/2009 - 18:15
User Badges:

Has the carrier specified no CRC framing ?


sorry if thats a bit vague, i'm just comparing it to current configurations and that is the only difference that i can see.

vyacheslav.k Wed, 11/04/2009 - 19:16
User Badges:

Yep, it has.


The interesting thing is that when a call is unsuccessful I see signaling layer 2 brokes:

(debug isdn q931, debug isdn q921)


Nov 2 10:01:02.434: ISDN Se3/0:15 Q921: User TX -> RRp sapi=0 tei=0 nr=0

Nov 2 10:01:02.438: ISDN Se3/0:15 Q921: User RX <- RRf sapi=0 tei=0 nr=0

Nov 2 10:01:12.438: ISDN Se3/0:15 Q921: User TX -> RRp sapi=0 tei=0 nr=0

Nov 2 10:01:12.442: ISDN Se3/0:15 Q921: User RX <- RRf sapi=0 tei=0 nr=0

Nov 2 10:01:15.794: ISDN Se3/0:15 Q931: Applying typeplan for sw-type 0x12 is 0

x2 0x1, Calling num 3878577011

Nov 2 10:01:15.794: ISDN Se3/0:15 Q931: Applying typeplan for sw-type 0x12 is 0

x2 0x1, Called num 549079

Nov 2 10:01:15.794: ISDN Se3/0:15 Q921: User TX -> INFO sapi=0 tei=0, ns=0 nr=0

Nov 2 10:01:15.798: ISDN Se3/0:15 Q931: SETUP pd = 8 callref = 0x00D2

Bearer Capability i = 0x8090A3

Standard = CCITT

Transfer Capability = Speech

Transfer Mode = Circuit

Transfer Rate = 64 kbit/s

Channel ID i = 0xA98381

Exclusive, Channel 1

Calling Party Number i = 0x2182, '3878577011'

Plan:ISDN, Type:National

Called Party Number i = 0xA1, '549079'

Plan:ISDN, Type:National

Nov 2 10:01:16.794: ISDN Se3/0:15 Q921: S7_T200_EXPIRY: VA = 0, VS = 1

Nov 2 10:01:16.794: ISDN Se3/0:15 Q921: User TX -> INFOp sapi=0 tei=0, ns=0 nr=

0

Nov 2 10:01:16.794: ISDN Se3/0:15 Q931: SETUP pd = 8 callref = 0x00D2

Bearer Capability i = 0x8090A3

Standard = CCITT

Transfer Capability = Speech

Transfer Mode = Circuit

Transfer Rate = 64 kbit/s

Channel ID i = 0xA98381

Exclusive, Channel 1

Calling Party Number i = 0x2182, '3878577011'

Plan:ISDN, Type:National

Called Party Number i = 0xA1, '549079'

Plan:ISDN, Type:National

Nov 2 10:01:17.794: ISDN Se3/0:15 Q921: User TX -> INFOp sapi=0 tei=0, ns=0 nr=

0

Nov 2 10:01:17.794: ISDN Se3/0:15 Q931: SETUP pd = 8 callref = 0x00D2

Bearer Capability i = 0x8090A3

Standard = CCITT

Transfer Capability = Speech

Transfer Mode = Circuit

Transfer Rate = 64 kbit/s

Channel ID i = 0xA98381

Exclusive, Channel 1

Calling Party Number i = 0x2182, '3878577011'

Plan:ISDN, Type:National

Called Party Number i = 0xA1, '549079'

Plan:ISDN, Type:National

Nov 2 10:01:18.794: ISDN Se3/0:15 Q921: User TX -> INFOp sapi=0 tei=0, ns=0 nr=

0


1 second later after signalization sent SETUP we see:


Nov 2 10:01:16.794: ISDN Se3/0:15 Q921: S7_T200_EXPIRY: VA = 0, VS = 1



but how to set T200 timer to another value? there is no command like that:

(conf)# isdn timer T200

paolo bevilacqua Thu, 11/05/2009 - 01:33
User Badges:
  • Super Gold, 25000 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

You can go around and around on this, but unless telco fixes either circuit or their equipment, nothing will work.

Router is ok, they are not but do not admit, same story all the time.


Actions

This Discussion