both voice and data vlan does not work on the same port

Unanswered Question
Nov 7th, 2009

I have a home lab with the following setup:

vlan 5->data

vlan 10->voice

CME Router Cisco 1760 has been configured as a DHCP server to assign IP for both for data and voice vlan.

CME Router1760 configuration:

int f0/0.10

ip address 192.168.10.1

encap trunk dot1q 10

int f0/0.5

ip address 192.168.5.1

encap trunk dot1q 5

Switch3524 configuration

int f0/1

switchport access vlan 5

switchport voice vlan 10

int f0/2

switchport access vlan 10

int f0/24

switchport mode trunk

switchport trunk encap dot1q

switchport trunk allowed vlan 1,5,10

int vlan 1

no ip address

int vlan 5

ip address 192.168.5.4 255.255.255.0

I get request time out when I ping 192.168.5.4

IP phone works in VLAN 10 when I plug it to f0/2.

Computer gets IP address from data Vlan when I plug into f0/1.

My question is how can I make both data and vocie vlan work at the same port.I also tried with setting the trunk port in f0/1 but it does not work.

I will appreciate any thoughts....

Thanks in advance.

I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 4 (1 ratings)
Loading.
david-lima Sun, 11/08/2009 - 14:05

Hi friend, as a suggest, I have this configuration in all my switches and it work good:

interface FastEthernet0/1

switchport access vlan 460

switchport mode access

switchport voice vlan 461

mls qos trust dscp

spanning-tree portfast

Also make sure that the voice vlan is UP (show interface vlan X)

hth

David

Paul Reck Sun, 11/08/2009 - 15:11

Hi Arjun,

if you're going to use this method in your lab try configuring f0/1 like this

int f0/1

switchport trunk encap dot1q

switchport mode trunk

switchport trunk native vlan 5

switchport voice vlan 10

that should get you up and running,

regards,

Paul

Actions

This Discussion