inter-VLAN problem

Unanswered Question
Feb 19th, 2010
User Badges:

vlan.JPG


Hello,

I have configured VTP between two SW  correctly

I have configured inter-VLAN using router correctly

and from any pc from VALN 1 I can ping { itself , any member in VLAN 1 , PC2 & PC3 from VLAN 2 }

but I can't ping PC3 or PC4 from VLAN 2

it seem that it need inter-vlan config but I can't guess what it is

remember I am CCNA learner

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Jerry Ye Fri, 02/19/2010 - 18:56
User Badges:
  • Cisco Employee,

Check your IP configuration and post your config of both switches, and the router. Someone will take a look.


Regards,

jerry

eng_karim Fri, 02/19/2010 - 19:08
User Badges:

for SW0

SW0>en
SW0#show vlan bri


VLAN Name                             Status    Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1    default                          active    Fa0/1, Fa0/2, Fa0/7, Fa0/8
                                                Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11, Fa0/12
                                                Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15, Fa0/16
                                                Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19, Fa0/21
                                                Fa0/22, Fa0/23, Fa0/24, Gig1/2
2    vlan2                            active    Fa0/5, Fa0/6
3    vlan3                            active    Fa0/3, Fa0/4
1002 fddi-default                     active   
1003 token-ring-default               active   
1004 fddinet-default                  active   
1005 trnet-default                    active


SW0#show int trunk
Port        Mode         Encapsulation  Status        Native vlan
Fa0/20      on           802.1q         trunking      1
Gig1/1      on           802.1q         trunking      1


Port        Vlans allowed on trunk
Fa0/20      1-1005
Gig1/1      1-1005


Port        Vlans allowed and active in management domain
Fa0/20      1,2,3
Gig1/1      1,2,3


Port        Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Fa0/20      1,2,3
Gig1/1      1,2,3


SW0#show running
Building configuration...


Current configuration : 1252 bytes
!
version 12.2
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname SW0
!
!
!
interface FastEthernet0/1
!
interface FastEthernet0/2
!
interface FastEthernet0/3
switchport access vlan 3
switchport mode access
!
interface FastEthernet0/4
switchport access vlan 3
switchport mode access
!
interface FastEthernet0/5
switchport access vlan 2
switchport mode access
!
interface FastEthernet0/6
switchport access vlan 2
switchport mode access
!
interface FastEthernet0/7
!

.
.
interface FastEthernet0/19
!
interface FastEthernet0/20
switchport mode trunk
!
interface FastEthernet0/21
!
interface FastEthernet0/22
!
interface FastEthernet0/23
!
interface FastEthernet0/24
!
interface GigabitEthernet1/1
switchport mode trunk
!
interface GigabitEthernet1/2
!
interface Vlan1
no ip address
shutdown
!
!
line con 0
!
line vty 0 4
login
line vty 5 15
login
!
!
end


For SW1




SW1>en
SW1#show vlan bri


VLAN Name                             Status    Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1    default                          active    Fa0/1, Fa0/2, Fa0/5, Fa0/6
                                                Fa0/7, Fa0/8, Fa0/9, Fa0/10
                                                Fa0/11, Fa0/12, Fa0/13, Fa0/14
                                                Fa0/15, Fa0/16, Fa0/17, Fa0/18
                                                Fa0/19, Fa0/20, Fa0/21, Fa0/22
                                                Fa0/23, Fa0/24, Gig1/2
2    vlan2                            active    Fa0/3, Fa0/4
3    vlan3                            active   
1002 fddi-default                     active   
1003 token-ring-default               active   
1004 fddinet-default                  active   
1005 trnet-default                    active   
SW1#show int trunk
Port        Mode         Encapsulation  Status        Native vlan
Gig1/1      auto         n-802.1q       trunking      1


Port        Vlans allowed on trunk
Gig1/1      1-1005


Port        Vlans allowed and active in management domain
Gig1/1      1,2,3


Port        Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Gig1/1      1,2,3
SW1#show running
Building configuration...


Current configuration : 1106 bytes
!
version 12.2
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname SW1
!
!
!
interface FastEthernet0/1
!
interface FastEthernet0/2
!
interface FastEthernet0/3
switchport access vlan 2
switchport mode access
!
interface FastEthernet0/4
switchport access vlan 2
switchport mode access
!
.
interface FastEthernet0/20
!
interface FastEthernet0/21
!
interface FastEthernet0/22
!
interface FastEthernet0/23
!
interface FastEthernet0/24
!
interface GigabitEthernet1/1
!
interface GigabitEthernet1/2
!
interface Vlan1
no ip address
shutdown
!
!
line con 0
!
line vty 0 4
login
line vty 5 15
login
!
!
end

for R1

R1>en
R1#show running
Building configuration...

Current configuration : 595 bytes
!
version 12.2
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R1
!
!
ip name-server 0.0.0.0
!
!

interface FastEthernet0/0
no ip address
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet0/0.1
encapsulation dot1Q 1 native
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
!
interface FastEthernet0/0.2
encapsulation dot1Q 3
ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
!
interface FastEthernet0/1
no ip address
duplex auto
speed auto
!
ip classless
!
!
line con 0
line vty 0 4
login
!
!
!
end


Reza Sharifi Fri, 02/19/2010 - 19:35
User Badges:
  • Super Bronze, 10000 points or more
  • Cisco Designated VIP,

    2017 LAN

Hi Karim,




Do PC3 and PC4 have the correct defaul gateway?


Also, you have 3 Vlans 1,2, and 3, but I only see 2 sub-interfaces on your router


HTH

Reza

Jerry Ye Fri, 02/19/2010 - 19:41
User Badges:
  • Cisco Employee,

In additional to Reza's comments, in SW1, did you forget to put switchport mode trunk on the GE connected to SW0?


HTH,

jerry

eng_karim Fri, 02/19/2010 - 20:31
User Badges:

I am sorry   I have a mistake in the picture and  in the VLAN assignment for SW1 as I assign PC4 and PC7 for VLAN 2 and really they belong to VLAN 3

all thing are correctly working now

CSCO11167812 Fri, 02/19/2010 - 23:12
User Badges:

Hi Karim,


In your router configuration I see only 2 sub interfaces for VLAN 1 en 3


interface FastEthernet0/0.1
encapsulation dot1Q 1 native
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
!
interface FastEthernet0/0.2
encapsulation dot1Q 3
ip address 192.168.2.1 255.255.255.0

Try to setup these interfaces correctly and it should work.

Kind regards,

Michel

Actions

This Discussion