6500 SUP2 MSFC2 High CPU Level

Unanswered Question
Feb 23rd, 2010
User Badges:

I have two 6509's at the core of our network.  They are both running at about 30% constantly when displaying a sho proc cpu i get this


sho proc cpu | ex 0.00
CPU utilization for five seconds: 30%/20%; one minute: 29%; five minutes: 30%
PID Runtime(ms)   Invoked      uSecs   5Sec   1Min   5Min TTY Process
  14   290029984 872561070        332  0.40%  0.36%  0.34%   0 ARP Input

  17    60043212  25569720       2348  0.08%  0.06%  0.08%   0 HC Counter Timer

  69   8595920923130459271        274  6.55%  6.23%  6.25%   0 IP Input

102    61573488 153483106        401  0.24%  0.26%  0.26%   0 CEF process

135  12933500281371750271        942  2.21%  1.09%  1.04%   0 Port manager per

154   188433344 538222206        350  0.08%  0.16%  0.17%   0 IGMP Input

158    46399264 414826786        111  0.08%  0.02%  0.04%   0 PDU DISPATCHER


Is this normal?  These switches aren't even running a routing protocol, as routes are all statically defined.    Any help would be appreciated.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
Giuseppe Larosa Tue, 02/23/2010 - 11:07
User Badges:
  • Super Silver, 17500 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Hello Greg,

I would say there is a consistent part of packets that is sent to cpu


69    8595920923130459271        274  6.55%  6.23%  6.25%   0 IP Input


all the other cpu usage is caused by SW interrupts


What IOS image is running?

is the chassis in native ios or hybrid mode?


Hope to help

Giuseppe

gregokada Tue, 02/23/2010 - 11:12
User Badges:

HI,


Thanks for  your response.  The switches are running native IOS here is the output of the sho ver:


xxxxxxx-6500a>sho ver
Cisco Internetwork Operating System Software
IOS (tm) c6sup2_rp Software (c6sup2_rp-JSV-M), Version 12.1(19)E1a, EARLY DEPLOY
MENT RELEASE SOFTWARE (fc2)
TAC Support: http://www.cisco.com/tac
Copyright (c) 1986-2003 by cisco Systems, Inc.
Compiled Tue 05-Aug-03 23:30 by hqluong
Image text-base: 0x40008C00, data-base: 0x41B0C000

ROM: System Bootstrap, Version 12.1(11r)E1, RELEASE SOFTWARE (fc1)
BOOTLDR: c6sup2_rp Software (c6sup2_rp-JSV-M), Version 12.1(19)E1a, EARLY DEPLOY
MENT RELEASE SOFTWARE (fc2)

xxxxxxxx-6500a uptime is 3 years, 13 weeks, 1 hour, 4 minutes
Time since xxxxxxxx-6500a switched to active is 3 years, 13 weeks, 1 hour, 23
minutes
System returned to ROM by power-on (SP by power-on)
System restarted at 09:47:35 PST Sat Nov 25 2006
System image file is "sup-bootflash:c6sup22-jsv-mz.121-19.E1a"

cisco WS-C6509 (R7000) processor (revision 3.0) with 227328K/34816K bytes of mem
ory.
Processor board ID TSC0723007V
R7000 CPU at 300Mhz, Implementation 39, Rev 3.3, 256KB L2, 1024KB L3 Cache
Last reset from power-on
Bridging software.
X.25 software, Version 3.0.0.
SuperLAT software (copyright 1990 by Meridian Technology Corp).
TN3270 Emulation software.
27 Virtual Ethernet/IEEE 802.3  interface(s)
226 Gigabit Ethernet/IEEE 802.3 interface(s)
381K bytes of non-volatile configuration memory.

32768K bytes of Flash internal SIMM (Sector size 512K).
Configuration register is 0x2102

Giuseppe Larosa Tue, 02/23/2010 - 11:15
User Badges:
  • Super Silver, 17500 points or more
  • Hall of Fame,

    Founding Member

Hello Greg,

release notes mention the following:


You might see high CPU utilization if you enter the logging synchronous command. This problem is resolved in Release 12.1(23)E. (CSCed16920)


http://www.cisco.com/en/US/docs/switches/lan/catalyst6500/ios/12.1E/native/release/notes/OL_2310.html#wp1475903



my comment:

the command is given under line con 0


Hope to help

Giuseppe

Actions

This Discussion