Question : Tag , untagged , vlan in SGE - SRW - AP

Unanswered Question
May 15th, 2010

Question : Tag , untagged , vlan in SGE - SRW - AP

i have setup network allow diagram , but i confuse about tag and untagged in configuration of switch

1. in SGE i setup vlan and L3 routing allow config

    vlan 10 : Mgmt -> 10.1.10.1 /24

    vlan 11 : Server -> 10.1.1.1 /24  assing port for 1-20 untagged vlan11

    vlan 12 : Office -> 10.1.2.1 /24 assing port for 20-21 untagged vlan12

    vlan 13 : Guest -> 10.1.3.1 /24

    now all vlan can route ok

    port 24 i assign in tag vlan 10,11,12,13 link to SRW

2. in SRW i setup vlan allow config

    vlan 10 : Mgmt -> 10.1.10.2/24

    vlan 11 : Server -> assing port for 1-10 untagged vlan11

    vlan 12 : Office -> assing port for 11-20 untagged vlan12

    vlan 13 : Guest -> not assign

    port 23 i assign in tag vlan 10,11,12,13 link to WAP200

    port 24 i assign in tag vlan 10,11,12,13 link to SRW

3. in WAP200 i setup vlan allow config

    vlan 10 : Mgmt -> 10.1.10.3/24

    vlan 12 : Office -> SSID office

    vlan 13 : Guest -> SSID guest

    port fastEthernet i assign in tag vlan 10,11,12,13 link to SRW

    set default management vlan 10

    set ap management vlan 10

Now i have problem when i connect vlan server in SGE i can't connect SRW and AP's ip mgmt [ping and webui]. please help me about this config i must be fix or wrong configuration in number in picture [1,2,3,4] please advice or who has lab guide for this solution. please help me i try to find about document or sample config.

thank you for you support.

Attachment: 
I have this problem too.
0 votes
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
David Hornstein Mon, 05/17/2010 - 06:14

Hi Siriphan,

When i setup the WAP200,  I always leave Vlan 1 as the untagged or native VLAN.

Even though Vlan 10 is your management VLAN,  on all devices, make VLAN10 untagged on the SRW port 23 that leads to the WAP200.

On the WAP200, use Vlan1 as the untagged management VLAN .

Best way around this now is to;

step 1.  make the port from the SRW port 23 going to the WAP200

untagged vlan 10

tagged  for vlan 12

tagged for vlan 13

step 2.  reset to factory defaults the WAP200.

Step 3. On the WAP200,  assign VLAN 1 IP address of 10.1.10.3/24 if you can get to it.

So bottom line,  the WAP200 is the only device that needs to change in your configuration.

It seems to me that VLAN 1 on the WAP200 always wants to be the untagged VLAN.

hope this helps,

regards Dave

Actions

This Discussion

Related Content