voice port status is off hook but In status is idle on 2811 routers

Unanswered Question
Aug 15th, 2010
User Badges:

hi all expert,

         i got a problems with voice port

i have three cisco 2811 routers, they are worked on operation , and connected triangle each other. Router A is main router to connect other two. this is voice port condition in no ph call state.

Router A # sh voice port sum

                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/2/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/1          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/2          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/3/0          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/1          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/2          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/3          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y


this is Router B state


Router B#sh voice port sum
                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/1/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/1          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/2          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y


this is Router C state

Router C#sh voice port sum
                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/1/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/1          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/2          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y


Router A to Router B & C , connection bandwidth is 512 kbps , Router C to B is 128 kbps but it's only for backup , rarely to use.


Now my problem is when i dial to Router B or Router C voice call, dial up tone is going to normal ph line, hear ring tone, then come in router, keep silent, it doesn't work, but at that time, i checked my routers voice port state, they are off hook and just stay at idle,

For eg, i called from Router A to Router B, port status are here (i'm controlled Router B & Router C remotely ).


Router A#sh voice port  sum
                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/2/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/1          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/2          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/3/0          --  fxo-ls      up    up   idle     off-hook y
0/3/1          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/2          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/3          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y


In router B,

Router B#sh voice por sum
                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/1/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/1          --  fxs-ls      up    up   off-hook idle     y
0/1/2          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y


This is call from Router A to Router C

Router A#sh voice port  sum
                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/2/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/1          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/2          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/2/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/3/0          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/1          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y
0/3/2          --  fxo-ls      up    up   idle     off-hook y

0/3/3          --  fxo-ls      up    dorm idle     on-hook  y


Router C#sh voice port sum
                                          IN       OUT
PORT           CH   SIG-TYPE   ADMIN OPER STATUS   STATUS   EC
============== == ============ ===== ==== ======== ======== ==
0/1/0          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/1          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y
0/1/2          --  fxs-ls      up    up   off-hook idle     y
0/1/3          --  fxs-ls      up    dorm on-hook  idle     y


Before these days, our connection is working normally. Now other remote site , we can see voice port is off hook state, but can't hear ring tone from my side, From remote side, they also try to call us, but it can't. i have no idea to resolve this problem. i try to shutdown , no shutdown on each router's voice port , but it's still not working. 1st time shut & no shut procedure , Router A to Router B is work again, after 30 mins, it's silent again.


Help me and advice me how to do, which is the reason of failure?


thanks all

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 0 (0 ratings)
Loading.
nyein chan tun Sun, 08/15/2010 - 22:25
User Badges:

I make debug vpm signal and record from log file for call, i'm not understand clearly . here is record .


RouterA #sh log | begin Aug 16 11:4
Aug 16 11:49:51.681 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_ONHOOK, E_DSP_SIG_000
0]fxols_onhook_ringing
Aug 16 11:49:51.681 UTC: TGRM: reg_invoke_tgrm_call_update(0, 3, 0, 65535, 1, TG
RM_CALL_PENDING, TGRM_CALL_VOICE, TGRM_DIRECTION_IN)
Aug 16 11:49:51.681 UTC: htsp_timer - 125 msec
Aug 16 11:49:51.809 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_WAIT_RING_MIN, E_HTSP
_EVENT_TIMER]fxols_wait_ring_min_timer
Aug 16 11:49:51.809 UTC: htsp_timer - 10000 msec
Aug 16 11:49:52.493 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_RINGING, E_DSP_SIG_01
00]
Aug 16 11:49:52.493 UTC: fxols_ringing_not
Aug 16 11:49:52.493 UTC: htsp_timer_stop
Aug 16 11:49:52.493 UTC: htsp_timer_stop3 htsp_setup_ind
Aug 16 11:49:52.493 UTC: [0/3/0] get_local_station_id calling num= calling name=
calling time=08/16 11:49  orig called=
Aug 16 11:49:52.493 UTC: TGRM: reg_invoke_tgrm_accept_call(1, TGRM_CALL_VOICE, T
GRM_DIRECTION_IN, 0, 3, 0, 65535)
Aug 16 11:49:52.493 UTC: TGRM: Calling vtsp_tsp_call_setup_ind().
Aug 16 11:49:52.493 UTC: mbrd_e1t1_vic_connect: setup failed
Aug 16 11:49:52.493 UTC: flex_dsprm_tdm_xconn: voice-port(0/3/0), dsp_channel(/0
/0/0)


Aug 16 11:49:52.497 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_WAIT_SETUP_ACK, E_HTS
P_SETUP_ACK]
Aug 16 11:49:52.497 UTC: fxols_wait_setup_ack:
Aug 16 11:49:52.497 UTC: [0/3/0] set signal state = 0xC timestamp = 0
Aug 16 11:49:52.497 UTC: dsp_set_sig_state: [0/3/0] packet_len=12 channel_id=132
packet_id=39 state=0xC timestamp=0x0fxols_check_auto_call
Aug 16 11:49:52.509 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_PROCEEDING, E_HTSP_PR
OCEEDING]fxols_offhook_proc
Aug 16 11:49:52.509 UTC: htsp_timer - 120000 msec
Aug 16 11:49:52.773 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_PROCEEDING, E_DSP_SIG
_0110]fxols_rvs_battery
Aug 16 11:49:52.773 UTC: htsp_timer_stop2
Aug 16 11:49:53.549 UTC: htsp_call_bridged invokedhtsp_progress_notify
Aug 16 11:49:53.549 UTC: flex_dsprm_forking_mixing_support:
Aug 16 11:49:53.549 UTC: mars_flex_dsprm_current_codec_comp:DSP:0 FLEX Complexit
y Codec
Aug 16 11:49:53.549 UTC:  DSPWARE Version >= 3.0, actual is 4.2
Aug 16 11:49:53.553 UTC: mars_flex_dsprm_current_codec_comp:DSP:0 FLEX Complexit
y Codec
Aug 16 11:49:53.553 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_PROCEED_RVS_BT, E_HTS
P_VOICE_CUT_THROUGH]fxols_proc_voicehtsp_connect: no_offhook 0 call_connected 0
Aug 16 11:49:58.581 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_PROCEED_RVS_BT, E_HTS
P_CONNECT]fxols_offhook_connect
Aug 16 11:49:58.581 UTC: htsp_timer_stop htsp_call_service_msghtsp_call_service_
msg not EFXS (2)
Aug 16 11:50:45.584 UTC: mars_flex_dsprm_current_codec_comp:DSP:0 FLEX Complexit
y Codec
Aug 16 11:50:45.584 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_CONNECT, E_HTSP_VOICE
_CUT_THROUGH]fxols_connect_proc_voice
Aug 16 11:50:46.604 UTC: htsp_timer_stop3 htsp_release_req: cause 16, no_onhook
0
Aug 16 11:50:46.616 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_CONNECT, E_HTSP_RELEA
SE_REQ]fxols_offhook_release
Aug 16 11:50:46.616 UTC: htsp_timer_stop
Aug 16 11:50:46.616 UTC: htsp_timer_stop2
Aug 16 11:50:46.616 UTC: htsp_timer_stop3
Aug 16 11:50:46.616 UTC: [0/3/0] set signal state = 0x4 timestamp = 0
Aug 16 11:50:46.616 UTC: dsp_set_sig_state: [0/3/0] packet_len=12 channel_id=132
packet_id=39 state=0x4 timestamp=0x0
Aug 16 11:50:46.616 UTC: TGRM: reg_invoke_tgrm_call_update(0, 3, 0, 65535, 1, TG
RM_CALL_IDLE, TGRM_CALL_VOICE, TGRM_DIRECTION_IN)
Aug 16 11:50:46.616 UTC: htsp_timer - 2000 msec
Aug 16 11:50:46.616 UTC: TGRM: reg_invoke_tgrm_call_update(0, 3, 0, 65535, 1, TG
RM_CALL_BUSY, TGRM_CALL_VOICE, TGRM_DIRECTION_OUT)
Aug 16 11:50:46.620 UTC: flex_dsprm_close_cleanup
Aug 16 11:50:46.888 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_GUARD_OUT, E_DSP_SIG_
0110]
Aug 16 11:50:48.616 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_GUARD_OUT, E_HTSP_EVE
NT_TIMER]fxols_guard_out_timeout
Aug 16 11:50:48.616 UTC: TGRM: reg_invoke_tgrm_call_update(0, 3, 0, 65535, 1, TG
RM_CALL_IDLE, TGRM_CALL_VOICE, TGRM_DIRECTION_OUT)
Aug 16 11:50:48.616 UTC: dsp_req_sig_state: [0/3/0] packet_len=8 channel_id=132
packet_id=40
Aug 16 11:50:48.620 UTC: htsp_process_event: [0/3/0, FXOLS_ONHOOK, E_DSP_SIG_010
0]
Aug 16 11:51:18.731 UTC: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by j0124124 on
vty0 (10.56.8.120)
Aug 16 11:51:54.395 UTC: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial0
/1/0, changed state to down
Aug 16 11:51:56.939 UTC: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial0
/1/0, changed state to up

Vikrant Ambhore Sun, 02/27/2011 - 21:36
User Badges:

Hello Dear,


Did you fixed this issue ?

We have Same issue, Please help me if u got solutions  ?


Vikrant

nyein chan tun Sat, 03/05/2011 - 09:19
User Badges:

Hi Vikrant,


         Sorry for late reply, I just check my  personal mail and saw ur mail.


I fixed that issue. The reason is IOS.

So you should upgrade ur IOS version. After upgrade IOS, this problme was gone away.

Actions

This Discussion