Cisco 2960 switch port configuration

Answered Question
Jan 26th, 2017
User Badges:

I am trying to take a switch port from voice vlan and put into only access vlan.


SWtich type:

switch 1 provision ws-c2960s-48lpd-l
switch 2 provision ws-c2960s-48lpd-l

Current configuration of a port:

interface GigabitEthernet1/0/11
switchport access vlan 301
switchport mode access
switchport voice vlan 410
spanning-tree portfast



I want to take this port out of voice vlan 410. 


I use the command

#no switchport voice vlan 410


It immediately takes the switchport out of vlan 301 as well and put the port in valn1. There are other switches in the network. 


If I use the command:

#switchport mode access

#switchport access vlan 301.


It immediately put the port into vlan 410 as well.


It is seems that two vlans are bound.


Can  not figure out how to troubleshoot.


Any help will be highly appreciated.

Correct Answer by Leonardo Gama about 6 months 3 weeks ago

Hi Sultan,


Try to default the interface before applying the final configuration:


conf t

default interface GigabitEthernet1/0/11

interface GigabitEthernet1/0/11
switchport access vlan 301
switchport mode access
spanning-tree portfast

end

Cheers.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 5 (1 ratings)
Loading.
Correct Answer
Leonardo Gama Thu, 01/26/2017 - 09:25
User Badges:
  • Portuguese, Member's choice, January 2017

    " /> Community Spotlight Award,

    Portuguese, Member's choice, January 2017

Hi Sultan,


Try to default the interface before applying the final configuration:


conf t

default interface GigabitEthernet1/0/11

interface GigabitEthernet1/0/11
switchport access vlan 301
switchport mode access
spanning-tree portfast

end

Cheers.

sultan.ahmed21 Fri, 01/27/2017 - 06:37
User Badges:

Hi Leonardo,

Your solution worked perfectly. Thank you very much.


Sultan

Julio Moisa Sat, 01/28/2017 - 07:32
User Badges:
  • Red, 2250 points or more
  • Community Spotlight Award,

    Spanish Member's Choice, June 2017

Hi,

That is not a normal behavior to set up the config automatically, try to default the interface.

conf t

default interface G1/0/11 once implemented type this command:

conf t

interface G1/0/11

switchport host

and check again with your data vlan. Are you using Macros?

Actions

This Discussion