×

Warning message

  • Cisco Support Forums is in Read Only mode while the site is being migrated.
  • Cisco Support Forums is in Read Only mode while the site is being migrated.

Missing IOS

Answered Question

I have a Cisco 831 which I'm assuming has a missing IOS.

When I power up the router instead of going through the normal POST; and for lack of a better term it's putting out a bunch of goble-di-goop..

I am unable to type in any type of command using the CLI because the router is not getting to any type of command line to do so, not even as much as rommon. So what I'm thinking this bad boy has no IOS what so ever.

Now the question I have is, is there anyway to force an IOS on to this router or is it beyond that option and I need to purchase another?

Below is the out-put when I power on the router...


ÊÞé¸;NÔúJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ= SSßîÞrKå©I¯ÿßróæróCÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ÷÷×ççç÷÷÷÷÷÷÷÷ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ)CÎ^'HvúÚ}Ûzn„ßj[Þg–bóÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ÷÷÷÷÷ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ1þJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„Ä•= SSßîÞrKå©I¯ÿßrãJ„±Œo;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ= SSßîÞrKå©I¯ÿßróJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ


`KKJîÞrKå©I¯ÿÞSÞÞ­¡†åhé¸;NÔúJ„±Œo;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ= SSßîÞrKÆ©I¯ÿÞSÞÞ­¡†åhé¸;NÔúJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„Ä•= SSßîÞrKå©I¯ÿßróêJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ


`KKJîÞrKå©I¯ÿÞSÞÞ­¡†åhé¸;NÔúJ„±Œo;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ= SSßîÞrKå©I¯ÿÞSÞÞ­¡?ÊÞé¸;NÔúJ„±Œo;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ


`KKJîÞrKå©I¯ÿßróCÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ


`KKJîÞrKå©I¯ÿÞSÞÞ­¡†åhé¸;NÔúJ„±Œo;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ


`KKJîÞrKÆ©I¯ÿÞSÞÞ­¡†åhé¸;NÔúJ„±ko;œbÏ?=^ŠË[CocZÖbJ„5


czÄz_ÒV„ ĕ


`KKJîÞrKå©I¯ÿßró




Seeking any advise.


James


Correct Answer by r.state about 13 years 5 months ago

Hi James,


It looks like the console port speed may have changed from the default ( 9600,n,8,1)


try setting the serial port speed on your terminal emulator ( eg hyperterminal) to different values - eh 2400, 9600, 57000 etc, ensure you restart your emulator each time you change settings.


once you have turned the gobble-di-goop back into Enlish, you can then type DIR to check your flash for an image.


Hope this helps,

Rowan

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Overall Rating: 4 (1 ratings)
Loading.
Correct Answer
r.state Sun, 03/14/2004 - 15:49
User Badges:

Hi James,


It looks like the console port speed may have changed from the default ( 9600,n,8,1)


try setting the serial port speed on your terminal emulator ( eg hyperterminal) to different values - eh 2400, 9600, 57000 etc, ensure you restart your emulator each time you change settings.


once you have turned the gobble-di-goop back into Enlish, you can then type DIR to check your flash for an image.


Hope this helps,

Rowan

Rowan,

It worked!! at port speed 38400 8,n,1..

Now I did a dir flash: and I have put a snapshot of the output below.


System Bootstrap, Version 12.2(8r)YN, RELEASE SOFTWARE (fc1)

TAC Support: http://www.cisco.com/tac

Copyright (c) 2002 by cisco Systems, Inc.

C800/SOHO series (Board ID: 29-129) platform with 32768 Kbytes of main memory


boot: cannot determine first file name on device "flash:"


System Bootstrap, Version 12.2(8r)YN, RELEASE SOFTWARE (fc1)

TAC Support: http://www.cisco.com/tac

Copyright (c) 2002 by cisco Systems, Inc.

C800/SOHO series (Board ID: 29-129) platform with 32768 Kbytes of main memory


boot: cannot determine first file name on device "flash:"


System Bootstrap, Version 12.2(8r)YN, RELEASE SOFTWARE (fc1)

TAC Support: http://www.cisco.com/tac

Copyright (c) 2002 by cisco Systems, Inc.

C800/SOHO series (Board ID: 29-129) platform with 32768 Kbytes of main memory



rommon 5 > dir flash:

File size Checksum File name

4895 bytes (0x131f) 0x71f7 webflash (deleted)

986 bytes (0x3da) 0x5eab webflash (deleted)

941455 bytes (0xe5d8f) 0xc85c webflash (deleted)

278042 bytes (0x43e1a) 0x8546 webflash (deleted)

62561 bytes (0xf461) 0x55fb webflash (deleted)

474217 bytes (0x73c69) 0x1533 webflash (deleted)

47026 bytes (0xb7b2) 0x1b3f webflash (deleted)

210 bytes (0xd2) 0x0c31 webflash (deleted)

8082 bytes (0x1f92) 0x97c6 webflash (deleted)

3463 bytes (0xd87) 0x0d3d webflash

rommon 6 >


I'm not seeing anything that resembles the 12.3 ios..

Is there anyway to force an ios onto the router?


Please advise,


James

Rowen,

I tried the tftpdlnd command which is noted below the end bottom portion is the output with timed out.

Please advise,


James


rommon 14 > IP_ADDRESS=10.10.10.2

rommon 15 > IP_SUBNET_MASK=255.255.255.0

rommon 16 > DEFAULT_GATEWAY=10.10.10.2

rommon 17 > TFTP_SERVER=192.168.1.13

rommon 18 > TFTP_FILE=c831-k9o3y6-mz.123-7.T

rommon 19 > TFTP_VERBOSE=1

rommon 20 > TFTP_VERBOSE=2

rommon 21 > TFTP_RETRY_COUNT=7

rommon 22 > TFTP_TIMEOUT=2,400

rommon 23 > TFTP_CHECKSUM=1

rommon 24 > tftpdnld -r


IP_ADDRESS: 10.10.10.2

IP_SUBNET_MASK: 255.255.255.0

DEFAULT_GATEWAY: 10.10.10.2

TFTP_SERVER: 192.168.1.13

TFTP_FILE: c831-k9o3y6-mz.123-7.T


Initializing interface.

Interface link state up.

ARPing for 10.10.10.2

Overall timeout.

Actions

This Discussion