Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. If you'd prefer to explore, try our test area to get started. And see here for current known issues.

New Member

SPA3102: Choppy audio and low volume and soft dialtone

I have 2 SPA3102s in 2 different countries connected via Pennytel.    Here's my setup

Country A (9Mbps Cable Connection)

|

|

Country B (256+128 DSL connection)

Observations:

1. (A) Line 1 calling (B) Line 1: (A) hears (B) clearly.   (B) occasionally hears choppy audio from (A)

2. (A) Line 1 calling (B) PSTN, initiates a PSTN call at (B): PSTN dial tone is very soft, almost inaudible.    (A) hears (B) but is very soft.   (B) hears (A) but is very soft or choppy.

So it seems that (B)'s downstream audio is at times choppy regardless of call origin.

Network Jitter Level for both SPAs set to High; Jitter Buffer Adjustment set to Up and Down.

Tried to change codec to G729a for less bandwidth for PSTN line but read somewhere that PSTN calls always revert to G711, which it did. (then why allow me to change the codec...).

Appreciate any help...

  • ATAs Gateways and Accessories
4 REPLIES
Cisco Employee

Re: SPA3102: Choppy audio and low volume and soft dialtone

Dear Sir;

Make sure you use FW version 5.1.7 (available in cisco.com). Then if you are using VoIP, make sure you use G.729. This looks like a bandwidth issue, remember there is no quality of service over plain Internet.

Regards
Alberto

New Member

Re: SPA3102: Choppy audio and low volume and soft dialtone

Hi Alberto,

Thanks for your reply and advice.   Isn't FW 5.1.7 an older firmware version?   Both my ATAs are using 5.1.10.    Is the older firmware version recommended over the newer one?   any particular reason why?

thanks

Cisco Employee

Re: SPA3102: Choppy audio and low volume and soft dialtone

There is a bug related to codec handling on 5.1.10 which is not present in 5.1.7, would like to make sure this issue is not related to it.

regards

Alberto

New Member

Re: SPA3102: Choppy audio and low volume and soft dialtone

Hi Alberto,

Thanks for your reply.   One thing puzzles me. Perhaps you could shed some light on it: in the country with the slow 256/128 connection, if it was really a bandwidth issue, I would expect the reverse.   That is, I should be hearing choppy audio from the other party, since the other party's upstream speed is only 128K.   Instead it is them who hears choppy audio from me, which presumably would be less likely considering their downstream is 256K.   I am puzzled as to why I hear them clearly when the upstream is slower than the downstream.

I wish there was a more deterministic way of troubleshooting this, instead of just fiddling with settings and seeing what happens after.   Like (and am guessing here) if the reason I'm getting choppy audio is that the audio packets at the other end is receiving packets too out of order, will there be a way to test that?   I would much prefer knowing what the probable causes are for a given symptom, then use some tool to test for that.   Does Cisco have some kind of analyzer tool or a more exhaustive troubleshooting guide?

Thanks

827
Views
0
Helpful
4
Replies
This widget could not be displayed.