Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements
Step-by-Step Configuration and Troubleshooting Best Practices for the NGFW, NGIPS and AMP Technologies A Visual Guide to the Cisco Firepower Threat Defense (FTD)
New Member

ASA v9.1 -- disable flagged ACEs would not re-enable w/o reload

Hello all,

  I recently moved our 5501 from v8.2 up to 9.1...  And I have been getting used to the new format of the ACLs and NAT statemnts.  But I have a puzzle that I can't seem to justify.  Maybe others can help either with something I am doing wrong or maybe confirmation that this is a bug.  I can't find any known bug reports on this or any field notices... but I wanted some feedback before opening a TAC case.

  We were doing a server upgrade last night and we changed our external interface ACLs to set some of our permit rules to disabled while the server was being upgraded.  After the upgrade we took off the disabled flag from the ACEs, but traffic was still being blocked.  The logging output also confirmed that the asa still thought the rule was to block the traffic.

  We had been using the ASDM interface for lazyness for flagging some ACEs as 'disabled' and then removing the flag.  The 'sh run' output appeared fine, so I'm not sure if that should make a difference or not.

  I even removed the access-group entry binding the ACL to the interface and reapplying it, but that stopped all inbound traffic.  The only way we were able to restore access was to reload the asa without saving config changes.

  Anyone else have any ideas?

Cisco Adaptive Security Appliance Software Version 9.1(2)

Device Manager Version 7.1(3)

Any help is appreciated.

Thanks!  -Cheers, Peter.

*P.S. -- as a side note, immediately after the 8.2 -> 9.1 upgrade, we had some strange ACL behavior on some L2L vpn tunnels where all traffic on the L2L tunnel was being blocked and only deleting the entire ACL and reapplying it (using the same rules copy/pased from the startup-config with the same name) resolved the issue.  Very bizzaare in my opinion.

Everyone's tags (4)
3 REPLIES
VIP Green

ASA v9.1 -- disable flagged ACEs would not re-enable w/o reload

Did you upgrade straight from 8.2 ti 9.1 or did you go to 8.3 first?  Going straight to 9.1 can provide some unexpected results.

Did you change the NAT and ACL statements to conform to the new ASA version.  These days you need to define IP addresses in object groups and then assign those object groups to the NAT and ACLs.

--

Please remember to rate and select a correct answer
New Member

ASA v9.1 -- disable flagged ACEs would not re-enable w/o reload

Hi Marius,

   I did go straight from 8.2 to 9.1...  Sadly I hadn't come across any notices about that...

   I had converted all my NAT/PAT statements into object groups, but I had not done that on the ACLs.  I did change the ACLs to use the internal IP (I guess they call that the Real IP now) versus the public one as before.  Do I need to conver the ACLs to use object groups too?

  The part I found the most odd was that everything was working fine... it was the removing of the 'disable' flag on the ACE entries that didn't seem to take effect.

Thanks again! 

  -Cheers, Peter.

VIP Green

ASA v9.1 -- disable flagged ACEs would not re-enable w/o reload

are there a lot of ACEs that you are trying to amend?  You could go into the CLI copy out the ACEs in question, remove the ACEs from the ASA, and then re-add the ACEs without the flag and see if that works.

--

Please remember to rate and select a correct answer
191
Views
0
Helpful
3
Replies
CreatePlease to create content