Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

The old native vlan question.....

Two switches, both connected to each other via e1/0.  Why am I getting a native vlan mismatch error when they are both access ports?

BTW, this is not live equipment, but a simulator.

DLS1#sh run int e1/0
Building configuration...

Current configuration : 106 bytes
!
interface Ethernet1/0
switchport
switchport access vlan 100
switchport mode access
duplex auto
end

DLS1#
*Apr  1 19:19:58.507: %CDP-4-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch discovered on Ethernet1/0 (1), with ALS1 Ethernet1/0 (100).
DLS1#


ALS1#sh run int e1/0
Building configuration...

Current configuration : 106 bytes
!
interface Ethernet1/0
switchport
switchport access vlan 100
switchport mode access
duplex auto
end

ALS1#
*Apr  1 19:20:51.063: %CDP-4-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch discovered on Ethernet1/0 (100), with DLS1 Ethernet1/0 (1).
ALS1#

Sh cdp fro ALS1:

ALS1#sh cdp nei det
-------------------------
Device ID: Router1
Entry address(es):
  IP address: 100.1.1.11
Platform: Linux Unix,  Capabilities: Router
Interface: Ethernet0/0,  Port ID (outgoing port): Ethernet0/0
Holdtime : 168 sec

Version :
Cisco IOS Software, Linux Software (I86BI_LINUX-ADVENTERPRISEK9-M), Experimental Version 12.4(20090407:185408) [yuiu-redbuild-V124_24_5_6_PIC1 177]
Copyright (c) 1986-2009 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Wed 08-Apr-09 02:09 by yuiu

advertisement version: 2
Duplex: half
Management address(es):

-------------------------
Device ID: DLS1
Entry address(es):
  IP address: 100.1.1.1
Platform: Linu,  Capabilities: Router Switch
Interface: Ethernet1/0,  Port ID (outgoing port): Ethernet1/0
Holdtime : 170 sec

Version :
Cisco IOS Software, Linux Software (LINUXL2-UPK9-M), Experimental Version 12.2(20100802:165548) [mtimm-mtrosel2iol 102]
Copyright (c) 1986-2010 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Mon 02-Aug-10 10:05 by mtim

advertisement version: 2
VTP Management Domain: ''
Native VLAN: 1 (Mismatch)
Management address(es):
  IP address: 100.1.1.1

ALS1#

ALS1#
ALS1#ping 100.1.1.1
% Unrecognized host or address, or protocol not running.

ALS1#

100.1.1.1 is a SVI on DLS1.

2 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
New Member

The old native vlan question.....

Hi There,

First of all, configure both switchports as

Switchport mode trunk.

This should rectify your problem as both devices will have a default native vlan of vlan 1

Regards

Imran

New Member

Re: The old native vlan question.....

Would imagine that vlan 100 exists on only one of the switches. Also as mentioned above you must set your ports to trunk when connecting switches together utilizing a cross over cable.

Sent from Cisco Technical Support iPhone App

4 REPLIES

The old native vlan question.....

Think I found the answer here:

https://supportforums.cisco.com/thread/2056786

New Member

The old native vlan question.....

Hi There,

First of all, configure both switchports as

Switchport mode trunk.

This should rectify your problem as both devices will have a default native vlan of vlan 1

Regards

Imran

New Member

Re: The old native vlan question.....

Would imagine that vlan 100 exists on only one of the switches. Also as mentioned above you must set your ports to trunk when connecting switches together utilizing a cross over cable.

Sent from Cisco Technical Support iPhone App

The old native vlan question.....

It was a lab I was doing, plus on a simulator, so who knows where the issue was.  Thanks for the replies.

1274
Views
0
Helpful
4
Replies