Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
New Member

WISM Port-Channel Issue

Hi All, I am facing issue with wism port-channel. one of the PO is not coming up it was working fine but suddenly it went down. I can session to that controller but not able to access it over the network. when I login to switch I am getting following error:

anyone has any clue why it is happening ?

%EC-SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi7/5 is not compatible with Po414 and will be suspended (trunk mode of Gi7/5 is dynamic, Po414 is trunk)

I am running 6.0.196 version and switch is running 12.2.33SXI3

wism service-vlan 702
wism module 7 controller 1 allowed-vlan 76-95,99
wism module 7 controller 2 allowed-vlan 76-95,99
wism module 8 controller 1 allowed-vlan 76-95,99
wism module 8 controller 2 allowed-vlan 76-95,99
wism module 7 controller 1 native-vlan 76
wism module 7 controller 2 native-vlan 76
wism module 8 controller 1 native-vlan 76
wism module 8 controller 2 native-vlan 76
wism module 7 controller 1 qos-trust dscp
wism module 7 controller 2 qos-trust dscp
wism module 8 controller 1 qos-trust dscp
wism module 8 controller 2 qos-trust dscp

DS2#sh wism status

Service Vlan : 702, Service IP Subnet : 172.31.2.14/255.255.255.240
      WLAN
Slot  Controller  Service IP       Management IP    SW Version  Status
----+-----------+----------------+----------------+-----------+---------------
7     1           172.31.2.1       10.17.16.10      6.0.196.0   Oper-Up
7     2           172.31.2.2       10.17.16.11      6.0.196.0   Oper-Up
8     1           172.31.2.3       10.17.16.12      6.0.196.0   Oper-Up
8     2           172.31.2.4       10.17.16.13      6.0.196.0   Oper-Up

DS2#sh etherchannel summ
Flags:  D - down        P - bundled in port-channel
        I - stand-alone s - suspended
        H - Hot-standby (LACP only)
        R - Layer3      S - Layer2
        U - in use      N - not in use, no aggregation
        f - failed to allocate aggregator

        M - not in use, no aggregation due to minimum links not met
        m - not in use, port not aggregated due to minimum links not met
        u - unsuitable for bundling
        d - default port

        w - waiting to be aggregated
Number of channel-groups in use: 4
Number of aggregators:           4

Group  Port-channel  Protocol    Ports
------+-------------+-----------+-----------------------------------------------
413    Po413(SU)        -        Gi7/1(P)       Gi7/2(P)       Gi7/3(P)    Gi7/4(P)      
414    Po414(SD)        -        Gi7/5(s)       Gi7/6(s)       Gi7/7(s)      Gi7/8(s)      
415    Po415(SU)        -        Gi8/1(P)       Gi8/2(P)       Gi8/3(P)    Gi8/4(P)      
416    Po416(SU)        -        Gi8/5(P)       Gi8/6(P)       Gi8/7(P)    Gi8/8(P)

11 REPLIES
New Member

Re: WISM Port-Channel Issue

Hi,

Can you paste the configuration of your gigabit interfaces assigned to po 1 as well as the configuration of po1?

Maybe there is a minor misconfiguration there.

New Member

Re: WISM Port-Channel Issue

The port channel needs to be set to mode on and not to dynamic mode.  So if the interface does not show mode on, then you need to set it under the port channel interface.

Seth

New Member

Re: WISM Port-Channel Issue

I had a similar issue with WiSMs configured in a VSS. I was getting the error:

Aug 20 15:46:54.730 UTCplus: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi1/5/1 is not compatible with Po697 and will be suspended (trunk mode of Gi1/5/1 is dynamic, Po697 is trunk)
Aug 20 15:46:55.178 UTCplus: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi1/5/2 is not compatible with Po697 and will be suspended (trunk mode of Gi1/5/2 is dynamic, Po697 is trunk)

Aug 20 16:19:20.475 UTCplus: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi1/5/3 is not compatible with Po697 and will be suspended (trunk mode of Gi1/5/3 is dynamic, Po697 is trunk)
Aug 20 16:19:20.475 UTCplus: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi1/5/4 is not compatible with Po697 and will be suspended (trunk mode of Gi1/5/4 is dynamic, Po697 is trunk)

This is odd because ports like these are internal to the 6506 the WiSM is installed in and the port-channel is formed automatically by the 6506. Odd because niether of them can be manually configured, the switch just won't let you because they are either internal or automatically formed. You are left only with the wism commands on the VSS:

wism service-vlan (this won't do it)

wism switch (must be in here)

Drilling down to one of the WLCs on the WiSM:

wism switch 1 module 5 controller 1 ?
  allowed-vlan   
  native-vlan    
  qos-trust       Trust state of the interface
  qos-vlan-based  Vlan Based QoS

So there's four configuration items to play with. I can tell you that my port-channel came up after playing with these commands but I have no idea why.

The allowed-vlans on the trunk were configured and correct and the port-channel would still not come up.

First I added the native-vlan, it didn't come up. Then I added wism switch 1 module 5 controller 1 qos-trust dscp, it didn't come up. The other qos-vlan-based command I left alone.

So I had allowed-vlan, native-vlan and qos-trust dscp configured and the port-channel was still incompatible.

Then I fixed it, somehow.

First I removed qos-trust dscp. Still incompatible.

Then I removed the native-vlan. It came up!

Why? No idea!

Note that I've used only one WLC above as an example but it was done on the 2 WLCs over 2 WiSMs in the VSS.

The VSS is running:

Cisco IOS Software, s72033_rp Software (s72033_rp-ADVENTERPRISE_WAN-M), Version 12.2(33)SXI4, RELEASE SOFTWARE (fc3)

Re: WISM Port-Channel Issue

We just had a similar issue. We currently have at one campus; two Cisco 6509 chassis running VSS and a WiSM card in each. I just began to roll out the 7.0 code to them and on my first reboot the port channel for my failover controller in our second WiSM would not bundle as you each had described above. No ports or port channels are configurable on the WiSM when running VSS, everything is created automatically.

Terminal Monitor:

092407: May 23 2011 14:53:25.098: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi2/2/5 is not compatible with Po724 and will be suspended (trunk mode of Gi2/2/5 is dynamic, Po724 is trunk)
092408: May 23 2011 14:53:25.098: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi2/2/6 is not compatible with Po724 and will be suspended (trunk mode of Gi2/2/6 is dynamic, Po724 is trunk)
092409: May 23 2011 14:53:25.098: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi2/2/7 is not compatible with Po724 and will be suspended (trunk mode of Gi2/2/7 is dynamic, Po724 is trunk)
092410: May 23 2011 14:53:25.098: %EC-SW1_SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi2/2/8 is not compatible with Po724 and will be suspended (trunk mode of Gi2/2/8 is dynamic, Po724 is trunk)

I was able to fix the problem by simply just readding any one of the assigned vlan IDs to the problematic WiSM config line. The problem cleared up immediately and the Port Channel was recreated.

Original Config:

wism switch 2 module 2 controller 2 allowed-vlan 9,30,62,66,72,120,122,154

Executed Config to Correct Issue::

wism switch 2 module 2 controller 2 allowed-vlan 9

Hope this helps someone else out on the web.

-CC

New Member

WISM Port-Channel Issue

Thanks!

Came across the same problem.

Reapplied the command:

wism module X controller Y allowed-vlan A,B,C

The interfaces and port channel comes back up.

Issue fixed.


New Member

WISM Port-Channel Issue

Same thing happened to me... A side of controller went down at 11pm last night for no apparent reason.  Rebooted twice, no luck.  I did not reboot the entire card though.

Reapplied the command:

wism module X controller Y allowed-vlan A,B,C

Interfaces came back up right away.  Thanks!

WISM Port-Channel Issue

Glad to help! We are going to go back to controller based WLCs instead of the modules. It is to difficult when everything is integrated behind the scenes.

-CC

Hall of Fame Super Gold

Re: WISM Port-Channel Issue

It's Cisco Bug ID:   CSCth26806

%EC-SP-5-CANNOT_BUNDLE2 is logged against the auto-gen EC for WiSM
Symptom:
SUP720 logs the following messages against a WiSM in the chassis:
%EC-SP-5-CANNOT_BUNDLE2: Gi2/5 is not compatible with Po404 and will be suspended (trunk mode of Gi2/5 is dynamic, Po404 is trunk)

Module 2 is the WiSM.

The error message is cosmetic in nature. This bug does not cause any connectivity problem.

Conditions:
The problem only occurs in 12.2(33)SXH and 12.2(33)SXI software. The problem does not
exists in 12.2(18)SXF software.

The error message is generated when the ports of the WiSM (i.e. port 1 - 8 of the module)
are initiallized. For example:
1. booting up a SUP720
2, booting up a WiSM
3. shut down the ports (1-8) of the WiSM

Workaround:
None

1st Found-In 
12.2(33)SXI3

Re: WISM Port-Channel Issue

I beg to differ a small bit on this bug description. Without the port channel there is no

traffic passed except for service port traffic. It is far from "cosmetic".

-CC

Hall of Fame Super Gold

Re: WISM Port-Channel Issue

I beg to differ a small bit on this bug description.

I'm not going to argue with you on that.  We had the same issue and we stared at word "cosmetic" too before we went "WTF!".

New Member

WISM Port-Channel Issue

Both A sides on our WiSM's crashed over the weekend and this little trick did not help...

3533
Views
10
Helpful
11
Replies
CreatePlease to create content