Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

7940/60 "Configuring VLAN" delay

We have a hybrid network of 140+ 7940/60 IP phones running on Nortel PoE switching equipment (inherited, but it is good gear!)

When a phone is intialized, it often stays in the "Configuring VLAN" state for up to 5 minutes before finally requesting an IP address and registering with the CCM 4.3 servers. I know that it doesn't take this long when they are plugged into Catalysts. Our phones reside on VLAN22, which is port-based, with the switches untagging packets on the data VLAN for the connected PCs (VLAN5). Because we do not have Cisco infrastructure, we manually enter the VLAN ID into the NVRAM of each phone we deploy so that each one knows how to tag its voice packets.

Sniffer traces show me a lot of CDP during this boot up time. In short, is there a way to configure the phone differently to speed up the boot process?

I know that this may be an issue of the phones' age, as we do not have this problem with our 7941/61GE or 7971 phones. However, all of our 7940/60s are flashed to the latest firmware rev.

This is not a deal-breaker, but it would be nice to somehow configure them to "know" that they are not plugged into Cisco switching equipment, thus skipping unnecessary steps in the boot up process. Any help or ideas appreciated in advance.

2 REPLIES
Green

Re: 7940/60 "Configuring VLAN" delay

WE have an option in the Phone page to disable CDP if that helps.

New Member

Re: 7940/60 "Configuring VLAN" delay

I thought that CDP was necessary for the phones to register but am I mistaken?

Where is this option to disable it?

905
Views
0
Helpful
2
Replies