Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Guys,


I am triyng configure one  ATA 187 in CUCM 8.6, but, It don´t register. I verifyed TFTP, DHCP, cable, CUCM, Switch configuration  and didn´t found. Any have idea as solved this problem.

Thanks,

WIlson

2 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

here is a link to the ATA187 menu that will walk you through Mr. Larson's suggestion

http://www.cisco.com/en/US/docs/voice_ip_comm/cata/187/1_0/english/administration/guide/sip/a187_agBcd.html

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Dang, foiled again! If you run the RTMT do you see that ATA trying to talk to your TFTP server? Double check that you have option 150 configured correctly for your DHCP scope and that you have a helper address, if needed based on your topology, on the correct vlan.

20 REPLIES
Blue

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi,

Do you have any firewall in between...If yes please disable sip inspection.

Regards

Ronak Patel

Regards Ronak Patel Rate all helpful post by clicking stars below the answer.
New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Ronak,


Thank You for your contact. I am doing test in laboratory (don´t have firewal in this scenario). I access the web interface ATA and verify in status message message error about CTL, but, the knowledge about security in little. I am attaching the log.

Thank You,


Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Ronak,

I am sorry, I don´t found option attach. Following the part of message error

2000/01/01 00:01:57:443   IP phone is in non-secure mode

2000/01/01 00:01:57:805   Succeed to get XMLDefault.cnf.xml

2000/01/01 00:02:00:615   Succeed to get ATA187.9-2-1-0.loads

2000/01/01 00:02:02:213   Succeed to get tzupdater.jar

2000/01/01 00:02:03:864   File Not Found : CTLSEPC882B1FDC401.tlv

2000/01/01 00:02:03:871   No CTL installed

2000/01/01 00:02:03:875   IP phone is in non-secure mode

2000/01/01 00:02:04:235   Succeed to get XMLDefault.cnf.xml

2000/01/01 00:02:07:055   Succeed to get ATA187.9-2-1-0.loads

2000/01/01 00:02:08:636   Succeed to get tzupdater.jar

2000/01/01 00:02:10:294   File Not Found : CTLSEPC882B1FDC401.tlv

Thanks,

Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Ronak,

The CTL not was installed and I installed, but, didn´t worked. In the web page ATA 187 appear the same messages. Do You have another idea of the I will can verify?

Thanks,


Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

The file not found line looks like you're trying to add the second port of the ATA 187

What's the MAC address of the ATA187 ?

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Chondo,

What is comparative that You is doing to say that the problem is occuring because I try add the second port? I didn´t understand. I am have only a one analog telephone plug in the line 1

Thanks,


Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Usually, when adding Cisco ATA 186 or 187 the device has a MAC address on it that reflects port 1 on the ATA device.

The ATA devices can support two analog lines.

Port 1

Port 2

Port 1 has the mac address of   AABBCCDDEEFF (which is shown on the sticker)

Port 2 has the mac address of   BBCCDDEEFF01

Port 2 is assigned the MAC address by removing the first two and adding a 01 at the end.

So looking above in the thread, I saw the following File Not Found : CTLSEPC882B1FDC401.tlv

To me, the C882B1FDC401 is the MAC address for the second port.

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Chondo,

The Phone analog is connected in port 1, but, the MAC ADDRESS finished DC4, your suspect is correct. But, where is wrong? In the CUCM I put the MAC correct. As I can correct this problem?

Thanks,


Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

So if the MAC address is correct in CUCM and everything else looks good.

I'm suspecting the firmware on the ATA187 is either older or newer than the firmware file on CUCM

Go to Device and look at the device defaults.

Look and see what the default firmware is that's listed

You might have to manually upgrade the ATA187 to the current firmware or downgrade it.

Depending on which one is newer, and I'm suspecting the Device default is newer, then upgrading the ATA187 would be easy.

Hall of Fame Super Red

Re: ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Wilson,

I'm sorry that I can't help with the ATA187 issue as we don't run any

but I thought I would let you know how to attach files to these posts;

When posting, have a look right above the Green Spellcheck checkmark

and you will see use advanced editor - if you click on that the screen will change

and at the bottom you will see an "attach files" - browse area

Cheers!

Rob

New Member

Re: ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Rob,

Don´t worry. Your attentation already is a help. About the attach file I will verify.


Thank You my Friend,

Wilson 

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

We recently ran into this exact same issue. Here is what we did to fix it. We took a regular bell phone and plugged it into port 1 on the ATA and went through the steps to statically assign the ip address and gateway etc. Then set it back to dhcp the same way, then the stupid thing registered up. We had to do this with the last two ATA 187's we had recieved. We didnt think it was a firmware issue since we looked in the RTMT for any instance of that MAC address hitting the TFTP server and there werent any.

Good luck!

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

here is a link to the ATA187 menu that will walk you through Mr. Larson's suggestion

http://www.cisco.com/en/US/docs/voice_ip_comm/cata/187/1_0/english/administration/guide/sip/a187_agBcd.html

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Chondo,

This procedure was did and there is not problem.

Thanks,

Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Chondo,

After to do factory default and reconfigure the ATA 187 worked. Thanks a log

Wilson

New Member

Re: ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Tracy,

This procedure was did, but, didn´t solve the problem. I putted manualy the IP and problem continue.

Thank You,

Wilson

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Dang, foiled again! If you run the RTMT do you see that ATA trying to talk to your TFTP server? Double check that you have option 150 configured correctly for your DHCP scope and that you have a helper address, if needed based on your topology, on the correct vlan.

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

Hi Tracy,

After reset default factory and reconfiguration the ATA 187 It worked. Thanks Lot

Wilson

New Member

ATA 187 don´t register in CUCM 8.6

For me the nor the network settings change to manual and back to DHCP nor ATA from the analog phone made it.

Unlike other devices the ATA 187 did not registered until I had attached a DN to the device on the CUCM. Once I had done than it worked but this is explained nowhere.

New Member

Add ATA187 device in CUCM.

Add ATA187 device in CUCM. Add DN to Line 1.

Plug ATA187 into configured network data jack or switchport.

Plug an analog phone into Line 1.

Press Setup button on ATA187.

Listen to IVR.

Press 3 to set ATA to DHCP.

ATA187 will then register automatically in CUCM.

5748
Views
0
Helpful
20
Replies
CreatePlease login to create content