Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Community Member

CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Do you need a to get a new Software Feature License if you are upgrading CUCM from 7.0(2) to 7.1(3)?

I would also like to say that I rarely have to post a question because I usually find the answers to my questions here.  Thanks to all that post and answer questions.

Kristine

Everyone's tags (2)
2 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine,

As far as Licensing goes,only an upgrade to a new "train" requires the Software Feature License. So for example;

CUCM 7.0(x) to 7.1(x) = No

CUCM 6.(x) to 7.0(x) = Yes

So in your case, you should be good to go

Hope this helps!

Rob

Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine and Mohammed,

Thanks for continuing your excellent follow-up in this thread +5 points

each for this kind gesture to help others here!

Just to summarize;

Kristine....your problem ended up being related to having too many

different License files being loaded? Is this related to a Bug or by design?

If this is a Bug could you please post this up for us.

Mohammed.....you also referenced a Bug or Bugs you have discovered

in this process, can you please link them up as well.

Thanks again! Great work.

Rob

38 REPLIES
Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine,

As far as Licensing goes,only an upgrade to a new "train" requires the Software Feature License. So for example;

CUCM 7.0(x) to 7.1(x) = No

CUCM 6.(x) to 7.0(x) = Yes

So in your case, you should be good to go

Hope this helps!

Rob

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Rob,

Thanks so much for the reply.  You're the best.

Kristine

Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine,

You are most welcome my friend!

Good luck on your upgrade

Cheers!

Rob

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Well all was going good until I got a licensing error.  I checked the license report and found that I no longer had any node licenses.  I opened a TAC and I am waiting to hear back from them but does anybody know how to fix this?  Do I need to get new license files?

Thanks

Kristine

Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine,

Sorry to hear this

Cisco Licensing is very,very good about re-homing these licenses when required. Just send an email to;

licensing@cisco.com

Something like this;

We recently upgraded our CUCM cluster and have somehow lost our Node licenses, they were tied to original PAK xxxxxxxxxxx. We have 1 Publisher Node and x Subscriber Nodes and now require the license to be homed to our Publisher MAC AAABBBCCCDDD accordingly.

Here is the pertinent info;

End User Name - Bobmart.com

Legal Address

City,Country

Purchase Order Number - 111111

Sales Order Number - 2222333

Bill to ID - xxxxx

Ship to ID - xxxxxxxxx

Thanks in advance for all your help with this! Can you please email the new license to:

kristine@mart.ca

Hope this helps!

Rob

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Kristine did you get this straightened out?  I'm looking at doing the exact same upgrade this weekend and just wanted to make sure I didn't have to get a new license file.

Thanks,

Gates

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

I have not gotten this straightened out yet. I was going to open another TAC case to find out if I may be running into a bug having to do with too many license files. I found it the other day and forgot to save the bug id and couldn't find it again yesterday.

I was told that my licenses should be good from the licensing team. I'll post again after opening the TAC case.

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Did you just switch your version back to 7.02 when it failed?

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

No. I was issued a temporary license from TAC and its about to expire

so I need to get this figured out soon.

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Kristine,

What happened with your licenses that you had to get a temporary one?  Just to confirm there is no upgrade license file going from 7.0.2 to 7.1.3?

Thanks,

Gates

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi all,

I am in exact the same situation right now.  I upgraded my CUCM version from 7.0. (2) to 7.1(3) and got the Node license error.

I contacted Cisco TAC yesterday and one of the Cisco TAC licensing team told me I have to order new License as upgraded CUCM 7.0 to 7.1 and need to contact my account manager , I was shocked as I did my homework before upgrading.

After arguing for 5 minutes I convinced him that I do not have to order and asked if I can get escalation to support team.

I received another e-mail from Cisco TAC this morning and I have to perform a work around to fix the issue, see below.

I will be trying this today.

I hope this helps,

Mohammed

================================================

Hi Mohammad,

Please run the following workaround:

1- restart the Cisco License Manager from the Control Center - Network Services.

If the restart didn't work, then we need to delete all the licenses and add them once again.

We can delete all the licenses by running the following commands:

Login to the CUCM through CLI

Run the following command:

File delete license */

Then upload all the license files, and then restart only the Cisco License Manager, this will solve the issue for sure. But we don't need to restart the whole server, we only need to restart the Cisco License Manager.

Please inform me with the results.

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Mohammad,

Thanks for the post.  I keep getting conflicting answers about the licensing.  When I contact the licensing team one person is telling me I don't need one but then another is processing my upgrade.

Did they give you a temp license or did you switch back to the other partition?

Please post an update after you do it so I can proceed with my upgrade.

Thanks,

Gates

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Gates,

I asked but I wasnt able to get a temp LIC. i havent switched back to prevous partition yet.

i was lucky this is a new install and it is not in production yet. it will be in production in 5 days and i need to resolve it ASAP.

I upgraded as i found a bug during my testing.

Thanks

Mohammed

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Mine's in production so I'm being a little more cautious.  Please post what your outcome is so I know what to look out for.

Thanks,

Gates

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

The response I got from TAC was to open a case with the licensing team

to consolidate the license files due to the bug.

The response I got from the licensing team was asking for the sales

order number. The system has been in place for 2 years. Which

sales order are they referring to?

I will call them in the morning and let you guys know what they say.

Sent from my aiPhone

On Feb 4, 2010, at 8:15 PM, "jrgates@burns-wilcox.com"

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

All

I did what Cisco TAC recommended and NO joy, it is even worse now.

I deleted all the LIC files using the command "File delete license */".

Then when I try to add the LICs, I got an error saying the LIC file already exist.

Then i restarted Cisco License Manager and Cisco CUCM callmanager service.

After that I tried to add the LICs again and same problem I can't add it back. It says file already exist.

Then i rebooted the CUCM server and after the reboot attempted to add the LIC files again, same problem I cannot add the LIC files back.

So now I have no license on the server and I can't add any as well. Can anyone else help with this please.

Regards

Mohammed

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

All,

I am at the point with TAC that they have told me to delete the license

files and then add new ones. The last post didn't sound like something

I want to go through with a production system. Were you able to

resolve? And if so how?

Thanks

Kristine

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine,

I was NOT able to resolve it until now, TAC requested root access last week to remove them from the DB, even having root access to CUCM still NO success.

I am in the process of getting NEW license generated now. I suggest you have the LIC's in hand first before deleting any LIC files.

Hope this helps

Regards

Mohammed

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Yesterday I was issued a license file that consolidated all my phone

license files into one. Last night I went through the license files and

deleted them one at a time and then added the node license and the

software feature license back. I had around 40 phone license files or

so and now I have 4 license files total.

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

So are you working now?  Also what do you mean by Feature License?

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Yes it's working now. I have 2 node licenses, 1 phone license and 1

upgrade license. The upgrade license is the feature license I was

referring to.

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

So there is an upgrade license required?

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

I don't think it's required. The issue that I was having was that I had

too many phone license files and needed to get the files consolidated

into one file.

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Thanks for the update Kristine, glad to see yours is fixed and hopefully mine will follow as well. I think what Gate referring to is, will you need a NEW NODE license for upgrading from 7.(2) to 7.1(3). It looks to me like a New NODE License is required due to a bug or design issue for this particular upgrade.

For example I have a new system and I had my licenses for 7.0(2). When I upgraded to 7.1(3) the Node license could not be recognized. Removing and adding the licenses I had for 7.0.(2) doesn’t work.

So the only option I have now is to get a NEW NODE license for 7.1(3). Hopefully I will get it before the end of the week.

Regards

Mohammed Nour 

Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Kristine and Mohammed,

Thanks for continuing your excellent follow-up in this thread +5 points

each for this kind gesture to help others here!

Just to summarize;

Kristine....your problem ended up being related to having too many

different License files being loaded? Is this related to a Bug or by design?

If this is a Bug could you please post this up for us.

Mohammed.....you also referenced a Bug or Bugs you have discovered

in this process, can you please link them up as well.

Thanks again! Great work.

Rob

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Kristine and Mohammed,

I'd like to thank you also for your information and posting back.  This really gave me some things to look out for as I do my upgrade this weekend.

Thanks Again,

Gates

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Glad I could help.  Like I said early on I really appreciate all the people who post and answer questions on this forum.  I rarely have to post a question because I can find the answers here.

The bug that caught my attention is CSCtc43971.  I found it in another post.  I am not sure if I was hitting this bug but it does refer to having too many licenses and that got me to start asking questions.

Happy Posting,

Kristine

Hall of Fame Super Red

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Thanks Kristine!

Another wild and wonderful Bug for sure. Who would have thought

This is an excellent reference and something to keep in mind going forward.

Cheers!

Rob

Community Member

Re: CUCM upgrade from 7.0(2) to 7.1(3)

Hi Rob,

The main issue I was having on the previous version 7.0(2) is related to DBreplication. For some reason replications and DB change notifications between PUB and SUB fails. I did a research and figured out it could be related the following bugs.

CSCsw88022

CSCsw45761

I was also having another issue where the core switch was crying about "duplex mismatch" between the CUCM interfaces and the switch ports. When I check the switch interface and CUCM eth0, they both show 1000/Full.

When I upgraded to 7.1(3) all the problems are now gone, but now I am stuck with new problem (NODE licensing).

Regards

Mohammed 

6951
Views
15
Helpful
38
Replies
CreatePlease to create content