Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

I have a split T1 which now can't make or get calls with outside world. Inside network calls between sites work fine. We recently moved locations but have been running fine for a few weeks.

sh controller t1 0/2/1 shows ever increasing slip errors and I'm thinking that might have something to do with it but it's midnight and I can't see straight!

I've read about some folks ned to contact their provider to verify clock source needs but I'm not sure if that is truly my problem as we WERE running fine with all calls for weeks. Any attempt to dila into or our of the office results in busy signals.

I can provide any config results which may be requested... please help!

15 REPLIES
Hall of Fame Super Gold

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

First of all if that's an ISR router you need network-clock-participate and -select to prevent the slips to occur.

This said if it's a new circuit it may have not been provisioned correctly so it's not working after all.

Hope this helps, please rate post if it does!

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

I've got the network-clock-participate statement. How can I tell if this is a provisioning problem?

Hall of Fame Super Gold

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

You need network-clock-select also.

However, slips alone do not prevent a circuit to work. Check with telco.

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

My clock statments are as follows...

sh run...

network-clock-participate wic 2

network-clock-select 1 T1 0/2/0...

...

controller T1 0/2/0

framing esf

linecode b8zs

channel-group 15 timeslots 16-23

pri-group timeslots 1-15,24

!

controller T1 0/2/1

framing esf

linecode b8zs

channel-group 10 timeslots 1-24...

sh controller t1...

T1 0/2/0 is up.

Applique type is Channelized T1

Cablelength is long gain36 0db

No alarms detected.

alarm-trigger is not set

Soaking time: 3, Clearance time: 10

AIS State:Clear LOS State:Clear LOF State:Clear

Version info Firmware: 20040802, FPGA: 13, spm_count = 0

Framing is ESF, Line Code is B8ZS, Clock Source is Line.

CRC Threshold is 320. Reported from firmware is 320.

Data in current interval (437 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Total Data (last 45 15 minute intervals):

16214 Line Code Violations, 55 Path Code Violations,

4 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 1 Line Err Secs, 1 Degraded Mins,

5 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 476 Unavail Secs

--More-- T1 0/2/1 is up.

Applique type is Channelized T1

Cablelength is long gain36 0db

No alarms detected.

alarm-trigger is not set

Soaking time: 3, Clearance time: 10

AIS State:Clear LOS State:Clear LOF State:Clear

Version info Firmware: 20040802, FPGA: 13, spm_count = 0

Framing is ESF, Line Code is B8ZS, Clock Source is Line.

CRC Threshold is 320. Reported from firmware is 320.

Data in current interval (438 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

20 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

20 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Total Data (last 45 15 minute intervals):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations,

1758 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,

1758 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 8 Unavail Secs

My ISP tested the curcuit yesterday and said they were able to loop through to the smartjack and that the problem was presenting as a PBX problem.

Hall of Fame Super Gold

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

Seem to me the circuit has a problem, not the router

You can configure a loopback local under controller to demonstrate them that.

Else, have them bring a portable call generator and have proved to you the circuit is fine.

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

not to be a simpleton but how do i configure and test the loopback on the controller? I'm not very proficient on routers so please be kind :)

Hall of Fame Super Gold

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

conf t

controller t1 x/y/z

loopback local

Suggest you get someone qualified to help you dealing with telco else they will do anything to claim is not their fault (they are specially trained to do so).

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

got it... thank you. I've tested and find no different errors other than the ever increasing slip errors....

I'm trying to get my ISP to get me a verizon tech onsite with a call generator and mentioned the potential provisioning issue.

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

These error appear when there is more than one controllers used.

1/ you participate the wic with the clock (network-clock-participate ).

2/configure one of the controller to have clock source line.

3/configure the network-clock-select to use the wic that use line clock-source .

4/Configure the second controller to have a clock-source internal.

5/Do a clear counter for these controllers

6/Restart these controllers.

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

quick command help...

how do i restart the controllers?

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

My thanks goes out to all who helped me round in on the answer which seems to be a clock sync issue between the telco circuit and the controller (so I think). what leads me to belive this is as soon as I reset the software clock on the router 'clock set' everything seemed to snap back into place and the next thing I knew I was receiving calls from the outside world again.

Anyone wich additional information on software/hardware clock, NTP, interfaces, and/or Unity and clock sync. please forward it along. I' not convinved that I've seen the end of this yet.

Hall of Fame Super Gold

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

That is very strange. Time clock on router doesn't have anything to do with circuits or call processing.

I cannot rule out anything but I've seen "impossible" coincidences to happen, so chances are that telco has fixed the circuit in the meanwhile, easy to to see with "show controllers T1".

To counterprove that, you can reset/misconfigure/go back and fort with time clock and you should see you calls to be undisturbed.

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

so if I'm understanding you correctly you are saying if I recofig my clock to something way off the mark I should see my phones go down again?

Hall of Fame Super Gold

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

No, I'm saying the opposite, "set clock" should never have relationship with circuit status.

New Member

Re: SLIP Error/Clocking? No phone service!!!!! - HELP!

I see. So the end result seems to be that while they did not want to admit to it, the telco did indeed have an issue with hte circuit which interupted only voice service but left internet service intact.

Thank you for all your insight and assistance.

211
Views
13
Helpful
15
Replies