Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

SRST HELP - what am i doing wrong..?

Hi All - i'm doing my first deployment of CUCMBE 6.1 with CUPS. Everything running well... except SRST.

The handsets say:

1) x.x.x.x - callmanager 1 ACTIVE

2) x.x.x.x - callmanager 2 SRST

That all looks good.

My router looks like:

call-manager-fallback

secondary-dialtone 0

max-conferences 8 gain -6

transfer-system full-consult

ip source-address 10.37.254.14 port 2000

max-ephones 96

keepalive 10

The source address here is the interface on the ISR router itself. Is that correct?

When i power down the CUCM the phones go blank and not into 'fall back mode'.

All help apperciated!

Thanks - James.

22 REPLIES

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

James,

call-manager-fallback

max-dn 96

This is a required command before things in srst will register.

HTH, please rate helpful posts..

Chad

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Thanks Chad

I have the phone now saying "fall back" however, i don't have any buttons etc.. nothing saying 'Redial, New Call etc...'

Naturally, i also can't dial out!

The dialing out is probably due to the dial plan, but any ideas on the soft buttons?

Thanks - JH

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Please paste the entire config...

also did you have the gateway registered to CCM before you added max-dn. it needed to register SRST with CCM and srst properly configured and dl the TFTP loads... Else you might get the blank stuff you have. Do you see dn numbers on the phones?

I would...

1.) reload router let it connect to CM and register phones normally.

2.) go into srst verify fnctinoality.

3.) have you configured H323, is this mgcp? then you need to configure h323 fallback!.

Thanks

Chad

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Also,

add these under call-manager-fallback

transfer-system full-consult

dialplan-pattern 1 760688.... extension-length 4 <--whatever your did ranges are here

transfer-pattern .T

call-forward pattern .T

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Thanks Chad -

GMOSYDISR01#sh run

Building configuration...

Current configuration : 2065 bytes

!

! Last configuration change at 14:04:59 SYD Wed Jun 25 2008 by gmotech

! NVRAM config last updated at 14:05:01 SYD Wed Jun 25 2008 by gmotech

!

version 12.4

service timestamps debug datetime msec

service timestamps log datetime msec

no service password-encryption

!

hostname GMOSYDISR01

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

card type e1 0 0

enable secret

enable password

!

no aaa new-model

!

resource policy

!

clock timezone SYD 10

network-clock-participate wic 0

!

!

ip cef

!

!

no ip domain lookup

!

!

stcapp ccm-group 1

isdn switch-type primary-net5

!

voice-card 0

no dspfarm

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

username gmotech password 0 l0seme365

!

!

controller E1 0/0/0

pri-group timeslots 1-20 service mgcp

!

controller E1 0/0/1

!

!

!

!

!

!

interface GigabitEthernet0/0

ip address 10.37.254.14 255.255.255.0

duplex auto

speed auto

no mop enabled

!

interface GigabitEthernet0/1

no ip address

shutdown

duplex auto

speed auto

!

interface Serial0/0/0:15

no ip address

encapsulation hdlc

isdn switch-type primary-net5

isdn incoming-voice voice

isdn bind-l3 ccm-manager

no cdp enable

!

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.37.254.1

!

!

ip http server

no ip http secure-server

!

!

!

!

!

!

!

control-plane

!

!

!

voice-port 0/0/0:15

!

voice-port 0/1/0

!

voice-port 0/1/1

!

voice-port 0/1/2

!

voice-port 0/1/3

!

voice-port 0/2/0

!

voice-port 0/2/1

!

voice-port 0/2/2

!

voice-port 0/2/3

!

ccm-manager mgcp

ccm-manager config server 10.37.254.10

ccm-manager download-tones

!

mgcp

mgcp call-agent 10.37.254.10 service-type mgcp version 0.1

!

mgcp profile default

!

!

!

dial-peer voice 1 pots

destination-pattern 0....

!

dial-peer voice 10 pots

service mgcpapp

!

!

!

!

!

call-manager-fallback

secondary-dialtone 0

max-conferences 8 gain -6

transfer-system full-consult

ip source-address 10.37.254.14 port 2000

max-ephones 96

max-dn 96

keepalive 10

!

!

line con 0

line aux 0

line vty 0 4

password l0seme365

login local

!

scheduler allocate 20000 1000

ntp clock-period 17180110

ntp server 10.42.10.11

!

end

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Can you repost your new full config, now thats it registered to CM again, it should show more mgcp packages ;)

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Thanks Chad

I have the phone now saying "fall back" however, i don't have any buttons etc.. nothing saying 'Redial, New Call etc...'

Naturally, i also can't dial out!

The dialing out is probably due to the dial plan, but any ideas on the soft buttons?

Thanks - JH

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

i would sujest you to make it not gateway srst but CME srst in this case you need to define phones as you are useinf CME then you add buttons, lines DNs for each phone

in this case when your phons fall-back to srst mode will use the configured info

rate if help full

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

ccm-manager mgcp

ccm-manager config server 10.37.254.10

ccm-manager download-tones

ccm-manager config

ccm-manager fallback-mgcp

application

global

service alternate Default

Add that. Also you need to configure some H323 peers for dialing out.

that will enable h323 fallback. Make sure that your reference is set on the CM device pool.

Thanks,

Chad

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

also give me

sh ephone reg

sh call-manager-fallback

sh ccm-manager

Thanks,

Chad

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

add

H323-Services

voice services voip

allow-connection h323 to h323

allow-connection h323 to sip

allow-connection sip to h323

allow-connection sip to sip

dial-peer voice 1050 pots

destination-pattern 91[2-9]..[2-9]......

port 0/0/0:15

forward-digits 11

description *** US / Long Distance ***

add this to enable LD Calling

lastly please register this via mgcp and do ccm-manager when its registered and verify its registered. Then put it into fallback..

Chad

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

GMOSYDISR01#sh ccm-manager

MGCP Domain Name: GMOSYDISR01

Priority Status Host

============================================================

Primary Registered 10.37.254.10

First Backup None

Second Backup None

Current active Call Manager: 10.37.254.10

Backhaul/Redundant link port: 2428

Failover Interval: 30 seconds

Keepalive Interval: 15 seconds

Last keepalive sent: 15:10:19 SYD Jun 25 2008 (elapsed time: 00:00:05)

Last MGCP traffic time: 15:10:19 SYD Jun 25 2008 (elapsed time: 00:00:05)

Last failover time: None

Last switchback time: None

Switchback mode: Graceful

MGCP Fallback mode: Enabled/OFF

Last MGCP Fallback start time: 15:05:05 SYD Jun 25 2008

Last MGCP Fallback end time: 15:07:07 SYD Jun 25 2008

MGCP Download Tones: Enabled

Custom Tone 1 : Default (United States)

Backhaul Link info:

Link Protocol: TCP

Remote Port Number: 2428

Remote IP Address: 10.37.254.10

Current Link State: OPEN

Statistics:

Packets recvd: 22

Recv failures: 1

Packets xmitted: 24

Xmit failures: 0

PRI Ports being backhauled:

Slot 0, VIC 0, port 0

Configuration Auto-Download Information

=======================================

No configurations downloaded

Current state: Downloading Tone XML file

Configuration Download statistics:

Download Attempted : 3

Download Successful : 3

Download Failed : 0

Configuration Attempted : 1

Configuration Successful : 0

Configuration Failed(Parsing): 0

Configuration Failed(config) : 0

Last config download command:

FAX mode: cisco

Configuration Error History:

GMOSYDISR01#sh ephone

ephone-1 Mac:0021.55D4.C0C4 TCP socket:[3] activeLine:0 UNREGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.250 51989 Unknown 435 keepalive 46 max_line 0

ephone-2 Mac:001D.705F.A571 TCP socket:[1] activeLine:0 UNREGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.216 49472 Unknown 435 keepalive 50 max_line 0

ephone-3 Mac:0021.5554.A720 TCP socket:[4] activeLine:0 UNREGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.240 50034 Unknown 435 keepalive 50 max_line 0

ephone-4 Mac:001D.705E.AE5B TCP socket:[2] activeLine:0 UNREGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.222 49665 Unknown 436 keepalive 50 max_line 0

GMOSYDISR01#sh ephone reg

No ephone in specified type/condition.

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

alright thats registered to CCM. Now add all those commands and put it back into SRST and try dialing out

sh ephone reg

sh call-manager-fallback

sh ccm-manager

You should be able to dial long distance, and hopefully have your buttons

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

The phones have registered :

ephone-1 Mac:0021.55D4.C0C4 TCP socket:[3] activeLine:0 REGISTERED in SCCP ver 15 and Server in ver 5

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.250 51989 Unknown 435 keepalive 10 max_line 0

ephone-2 Mac:001D.705F.A571 TCP socket:[1] activeLine:0 REGISTERED in SCCP ver 15 and Server in ver 5

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.216 49472 Unknown 435 keepalive 8 max_line 0

ephone-3 Mac:0021.5554.A720 TCP socket:[4] activeLine:0 REGISTERED in SCCP ver 15 and Server in ver 5

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0 caps:12

IP:10.37.11.240 50034 Unknown 435 keepalive 8 max_line 0

GMOSYDISR01#sh call-manager-fallback

CONFIG (Version=4.0(0))

=====================

Version 4.0(0)

For on-line documentation please see:

www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/product/access/ip_ph/ip_ks/index.htm

ip source-address 10.37.254.14 port 2000

max-ephones 96

max-dn 96

max-conferences 8 gain -6

dspfarm units 0

dspfarm transcode sessions 0

huntstop

dialplan-pattern 1 827499... extension-length 3

cnf-file location: system:

cnf-file option: PER-PHONE-TYPE

network-locale[0] US (This is the default network locale for this box)

network-locale[1] US

network-locale[2] US

network-locale[3] US

network-locale[4] US

user-locale[0] US (This is the default user locale for this box)

user-locale[1] US

user-locale[2] US

user-locale[3] US

user-locale[4] US

srst mode auto-provision is OFF

srst ephone template is 0

srst dn template is 0

srst dn line mode is single

time-format 12

date-format mm-dd-yy

timezone 0 Greenwich Standard Time

secondary-dialtone 0

call-forward pattern .T

transfer-pattern .T

keepalive 10

timeout interdigit 10

timeout busy 10

timeout ringing 180

timeout ringin-callerid 8

caller-id name-only: enable

Limit number of DNs per phone:

7910: 36

7935: 36

7936: 36

7940: 36

7960: 36

7970: 36

Log (table parameters):

max-size: 150

retain-timer: 15

transfer-system full-consult

local directory service: enabled.

GMOSYDISR01#sh ccm-manager

MGCP Domain Name: GMOSYDISR01

Priority Status Host

============================================================

Primary Down 10.37.254.10

First Backup None

Second Backup None

Current active Call Manager: None

Backhaul/Redundant link port: 2428

Failover Interval: 30 seconds

Keepalive Interval: 15 seconds

Last keepalive sent: 15:24:49 SYD Jun 25 2008 (elapsed time: 00:03:13)

Last MGCP traffic time: 15:24:34 SYD Jun 25 2008 (elapsed time: 00:03:28)

Last failover time: None

Last switchback time: None

Switchback mode: Graceful

MGCP Fallback mode: Enabled/ON

Last MGCP Fallback start time: 15:25:20 SYD Jun 25 2008

Last MGCP Fallback end time: 15:07:07 SYD Jun 25 2008

MGCP Download Tones: Enabled

Custom Tone 1 : Default (United States)

Backhaul/Redundant link is down

FAX mode: cisco

Configuration Error History:

...

However, my phones are still dead. They just say "CM Fallback serivce operating".

Thanks for your help this far!

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Can you please repost your config.. I am going to lab this, give me about 20 minutes, I have this gear at my house..

If you think any of this stuff helps, we at netpro suggest rating it!

Chad

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Thanks mate - you'll be getting a 5 star rating!

GMOSYDISR01#sh run

Building configuration...

Current configuration : 2651 bytes

!

! Last configuration change at 15:37:02 SYD Wed Jun 25 2008

!

version 12.4

service timestamps debug datetime msec

service timestamps log datetime msec

no service password-encryption

!

hostname xxx

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

card type e1 0 0

enable secret xxx

enable password xxx

!

no aaa new-model

!

resource policy

!

clock timezone SYD 10

network-clock-participate wic 0

!

!

ip cef

!

!

no ip domain lookup

!

!

stcapp ccm-group 1

isdn switch-type primary-net5

!

voice-card 0

no dspfarm

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

application

global

service alternate Default

!

!

!

!

username gmotech password 0 l0seme365

!

!

controller E1 0/0/0

pri-group timeslots 1-31 service mgcp

!

controller E1 0/0/1

!

!

!

!

!

!

interface GigabitEthernet0/0

ip address 10.37.254.14 255.255.255.0

duplex auto

speed auto

no mop enabled

!

interface GigabitEthernet0/1

no ip address

shutdown

duplex auto

speed auto

!

interface Serial0/0/0:15

no ip address

encapsulation hdlc

isdn switch-type primary-net5

isdn protocol-emulate network

isdn incoming-voice voice

isdn bind-l3 ccm-manager

no cdp enable

!

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.37.254.1

!

!

ip http server

no ip http secure-server

!

!

!

!

!

!

!

control-plane

!

!

!

voice-port 0/0/0:15

cptone AU

!

voice-port 0/1/0

!

voice-port 0/1/1

!

voice-port 0/1/2

!

voice-port 0/1/3

!

voice-port 0/2/0

!

voice-port 0/2/1

!

voice-port 0/2/2

!

voice-port 0/2/3

!

ccm-manager fallback-mgcp

ccm-manager mgcp

ccm-manager music-on-hold

ccm-manager config server 10.37.254.10

ccm-manager config

ccm-manager download-tones

!

mgcp

mgcp call-agent 10.37.254.10 2427 service-type mgcp version 0.1

mgcp dtmf-relay voip codec all mode out-of-band

mgcp rtp unreachable timeout 1000 action notify

mgcp modem passthrough voip mode nse

mgcp package-capability rtp-package

no mgcp package-capability res-package

mgcp package-capability sst-package

no mgcp package-capability fxr-package

mgcp package-capability pre-package

no mgcp timer receive-rtcp

mgcp sdp simple

mgcp rtp payload-type g726r16 static

!

mgcp profile default

!

!

!

dial-peer voice 1 pots

destination-pattern 0....

!

dial-peer voice 10 pots

service mgcpapp

!

!

!

!

!

call-manager-fallback

secondary-dialtone 0

max-conferences 8 gain -6

transfer-system full-consult

ip source-address 10.37.254.14 port 2000

max-ephones 96

max-dn 96

dialplan-pattern 1 827499... extension-length 3

transfer-pattern .T

keepalive 10

call-forward pattern .T

!

!

line con 0

line aux 0

line vty 0 4

password xxx

login local

!

scheduler allocate 20000 1000

ntp clock-period 17180107

ntp server 10.42.10.11

!

end

GMOSYDISR01#

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

put in that dial peer for long distance, you may need to have it to ungrey the buttons :p may need a valid dial peer

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

Turns out my brand new ISR router was running the wrong version of IOS. Changed it and all is well. Thanks for all your help.

- James.

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

no probs, glad it is working... btw from what version was the error to what version fixed it!

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

This is what i had: c2800nm-advipservicesk9-mz.124-9.T7.bin

This is what i needed: c2800nm-advipservicesk9-mz.124-15.T5.bin

Thanks - JH

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

My standard IOS, and CVP Base IOS (irrelevent but for a reason I believe) is 12.4(15)T4 and I believe this is the minimum IOS anyone should be running right now!!!

Chad

New Member

Re: SRST HELP - what am i doing wrong..?

How do you test SRST? Do you use ACL or static route? Can you show commands that are used for falling router in the SRST mode?

426
Views
5
Helpful
22
Replies