Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
New Member

Collaboration Edge Mobile and Remote No Ringback External calls

Was wondering if anyone has come across this issue in deploying vpn'less Jabber with Expressway E and C deployment.  All internal calls generate a ringback tone, but dialing externally there is dead air till the call connects.  Our deployments are straightforward and there is ringback on all calls when connected via the vpn or internally with jabber.  This happens on both sip and pri calls.  Any help is much appreciated.  

20 REPLIES
New Member

Hi Nick,Check you have added

Hi Nick,

Check you have added annunicator in the MRGL of jabber Device Pool. if not added and try again.

 

New Member

Yes in every deployment all

Yes in every deployment all the jabber devices have the correct MRGL with annunciators in the device pool and even on the device itself.

New Member

Did issue go away after 8.5

Did issue go away after 8.5 upgrade? We have same issue with 8.2.

 

Lou

New Member

I have  smilar problem with

I have  smilar problem with my MRA deployment. Expressway version : 8.9

Some of outgoing calls does not provide ringbacktone via MRA.

TCT client associated MRGL (ıts contain annonciator.)

I upload working and non-working scnerio logs on attached.

Calll flow;

Expressway-E-->Expressway-C--> CUCM--> Sip trunk--> SBC

Thanks

New Member

Nick, I have this exact

Nick,

 

I have this exact problem, were you able to resolve it?

 

 

Thanks!

New Member

I just finished getting these

I just finished getting these servers online and I have the same issue.. Nick, did you fix this?

Had a similar problem.My

Had a similar problem.

My solution was to changing the dial-peers on my pstn gateway (ISDN) connected to cucm via sip trunk. Unfortunately I don't know what I configured exactly... :/

New Member

Your outbound dial-peers?

Your outbound dial-peers?

The Config looks like: voice

The Config looks like:

 

voice call send-alert
voice call disc-pi-off
voice call convert-discpi-to-prog
!
voice service voip
 ip address trusted list
  ipv4 x.x.x.x 255.255.255.0
 allow-connections h323 to h323
 allow-connections h323 to sip
 allow-connections sip to h323
 allow-connections sip to sip
 no supplementary-service h225-notify cid-update
 fax protocol t38 version 0 ls-redundancy 0 hs-redundancy 0 fallback pass-through g711alaw
 h323
  h225 signal overlap
  call preserve limit-media-detection
 modem passthrough nse codec g711alaw redundancy
 sip
  bind control source-interface BVI10
  bind media source-interface BVI10
  sip-profiles 1
!
voice class codec 1
 codec preference 1 g711alaw
 codec preference 2 g711ulaw
 codec preference 3 ilbc
 codec preference 4 g729r8
!
voice class sip-profiles 1
 response 183 sip-header Remote-Party-ID remove 
 response 200 sip-header Remote-Party-ID remove 
 response 180 sip-header Remote-Party-ID remove 
!
dial-peer voice 10 pots
 trunkgroup pstn
 translation-profile outgoing topstn
 destination-pattern 0
 progress_ind alert strip
 no sip-register
!
dial-peer voice 200 voip
 destination-pattern [1-9].$
 progress_ind setup enable 3
 session protocol sipv2
 session target ipv4:x.x.x.x
 voice-class codec 1  
 dtmf-relay rtp-nte sip-kpml sip-notify
 ip qos dscp cs3 signaling
 no vad
!

New Member

I do not have a solution as

I do not have a solution as of yet.  This happens with sip trunks, h323 and mgcp so far for all external calls.  Internal extension dialing has ringback.

New Member

Expressway does not support

Expressway does not support Early Offer audio at this point of time

http://www.cisco.com/c/dam/en/us/td/docs/voice_ip_comm/expressway/release_note/Cisco-Expressway-Release-Note-X8-1-1.pdf

 Unsupported features (general)
-- DTLS is not supported through the Expressway- C/Expressway-E; attempts to make secure calls will fail
-- SIP Early Media
-- SIP KeyPad Markup Language (KPML)

New Member

Correct SIP Early Media is

Correct SIP Early Media is not supported on the Expressway series devices.  I have however corrected the issue with my call flow.  Each call flow will have a different resolution.

 

Call flow;

MRA Device >> Expressway-E >> Expressway-C >> CUCM Cluster 1 >> SIP >> CUCM SME Cluster >> MGCP >> MGCP ISDN PRI.

Basically all I did was disable option "SIP REL1XX" on the SIP trunk between CUCM Cluster 1 and the CUCM SME Cluster.  Now my MRA endpoint receives a 180 Ringing message instead of a 183 with SDP.  The end result is that the MRA user hears ringing.  

 

The drawback is that you wont get early media from the telco provider that typically provide informational messages to the caller.  I like the drawback better than not getting ringing at all.

New Member

My call flow is as follows

My call flow is as follows vcse-> vcsc -> cucm -> SIP -> CUBE PRI ISDN

New Member

Nick, I'm not sure if you're

Nick, I'm not sure if you're still having this issue or not.  

 

If you still do not have ringback from your MRA registered devices.. Can you run a debug on your VCSc (with PCAP) and determine how the ringing message is being delivered to the VCSc?  I'm guessing you'll find a 183 with SDP for ringing which you'll find coming inbound from a CUCM node and it wont be forwarded to the VCSe.

 

Please post your findings (screen shots or even the entire pcap).

We have the following setting

We have the following setting:
SIP Provider --- SBC --- CUCM --- ExpresswayC/E --- Jabber
When I start a call on the Jabber, I do not hear ringback.
All Invites are sent with early offer.
We get a 183 w/SDP from the provider, properly forwarded by the SBC and the CUCM to the Expressway. Anyway, it never arrives at the Jabber Client.

After some research we found the following:
Bug CSCtx90434 - 183 not supported / VCS responds to 183 session progress message with "Unsupported Message"
Bug CSCul52293 - Edge calls are missing or have incorrect tones and announcements

And this in a community entry:
https://communities.cisco.com/thread/42355
"Now the release note about "Early Media" specifically refers to the fact that Expressway will drop SIP messages of the type "183 Session Progress" - it will not propagate them to the end system, and it will not open up media channels to conduct the media. So if an called party replies with that message, the edge endpoint will never be told to "ring", and will get dead air until the call actually connects "

So we will suffer dead air instead of ringback until this is fixed in the Expressway SW.

hth

New Member

I apologize i hadn't heard

I apologize i hadn't heard back on this for sometime I missed your request, but yes this must be what is happening, been swamped with other work so haven't had a chance to do a pcap capture yet.  When i do i will confirm that it is rejecting the 183 messages. Thank you.

The new X8.5 software version

The new X8.5 software version for Expressway/VCS appliances has been made available for download on CCO as of yesterday (Dec 17th). The new version adds support for SIP Early Offer over MRA, as well as unsolicited NOTIFY pass-through (for features like MWI), among other neat features. Check Release Notes for more information.

This release fixes a lot of

This release fixes a lot of stuff we were waiting for (inband info etc).

Thanks for the info

New Member

Finally!  Upgraded this

Finally!  Upgraded this morning from 8.2.2 to the 8.5 release and it works!  Users hear ring back when using Jabber off net.

 

perry

New Member

Hello guys,i have upgraded

Hello guys,

i have upgraded the expressway E and C to the latest 8.5.1 version but i still have the same problem ( no ringback tone).

I have Expressways connected to cucm using a H323 gateway.

 

Thank you in advance

1630
Views
10
Helpful
20
Replies
CreatePlease to create content