Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

857w router help

Hi all,

I've just picked up a new Cisco 857w router and I'm having some diffuculty setting it up.

As far as I understand the device ships with minimal configuration already present.

I am able to connect via console and have access to the IOS.

Cisco IOS Software, C850 Software (C850-ADVSECURITYK9-M), Version 12.4(6)T10, RELEASE SOFTWARE (fc4)

I'm having trouble with DHCP.  According to the documentation it shipped with it is configured as a DHCP server but it doesn't seem to be issuing IP addresses on its ethernet ports.

I have enabled the ports (no shutdown on those interfaces)

The green LED on eth 1 lights up when I connect a cable to my laptop

The laptop is configured to have an IP address assigned automatically by the DHCP server for its wired ethernet port.

So, the question is, Do I need to configure the router as a DHCP server?  I am trying to find its IP address so I can connect to the GUI.

Also, theres a clicking/switching sound coming from it at regular intervals roughly once a minute, is this normal?

Thanks

27 REPLIES
Purple

857w router help

Hi,

I never remember the default settings for these routers.

just do sh run and you'll see what you want.the Fastethernet ports are switchports and you have to configure interface vlan 1 like this:

interface vlan 1

ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

ip dhcp excluded-address 192.168.1.1

ip dhcp pool mypool

network 192.168.1.0 /24

default-router 192.168.1.1

Then you'll have your clients getting a dhcp address.

Regards.

Alain

Don't forget to rate helpful posts.
New Member

857w router help

Hi Alain,

Thanks for that.  I entered all those details as you've given me.  I've saved the config and reloaded the router.  This is what I see:

>show ip interface brief

Interface                                 IP-Address           OK?      Method      Status                                         Protocol

Dot11Radio0                        unassigned           YES      TFTP        administratively down         down

Dot11Radio0.1                   unassigned           YES      unset       administratively down         down

FastEthernet0                    unassigned           YES      unset       up                                                       down   

FastEthernet1                    unassigned           YES      unset       up                                                       up       <--  I'm connected here but you can see no IP address was assigned.

#show ip interface fastEthernet 1

FastEthernet1 is up, line protocol is up

Internet protocol processing disabled

Under windows the IP address is the 169.254.119.208 default assignment.

In vlan 1 interface config mode there are a few other dhcp options listed, is there more required to be set up? :

dhcp                  Configure DHCP server and relay parameters

dhcp-client           Configure parameters for DHCP client operation

dhcp-server           Specify target DHCP server parameters

Thanks

Hall of Fame Super Gold

857w router help

int f1

spanning-tree portfast

New Member

857w router help

Thanks Leolaohoo,

I did that and below is the console output:

(config-if)#spanning-tree portfast

%Warning: portfast should only be enabled on ports connected to a single host.

Connecting hubs, concentrators, switches,  bridges, etc.to this interface

when portfast is enabled, can cause temporary spanning tree loops.

Use with CAUTION

%Portfast has been configured on FastEthernet1 but will only

have effect when the interface is in a non-trunking mode.

Whats next?

Hall of Fame Super Gold

857w router help

That's message you see is just a "disclaimer".  Translation:  Are you REALLY, REALLY sure you want to enable portfast?

Don't worry and ignore it.

Next, you try to disconnect and reconnect the link or you can try "ipconfig /release" and "ipconfig /renew" and see if it works.

Re: 857w router help

hi glen,

you haven't configured the SVI interface as alain suggested. this will be the default gateway for your FE ports. try to do as what he suggested and try again.

857(config)#interface vlan 1

857(config-if)#ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

as for the clicking sound, it's not normal. you should ask your vendor to replace it.

leo,

i don't think portfast has something to do with OP's DHCP issue.

edit - just re-read your post. could you post the entire show ip interface brief output and show interface vlan 1? ensure it's up/up

Message was edited by: John Lagura

New Member

857w router help

Sure, here you are:

#show ip interface brief

Interface                  IP-Address      OK? Method Status                Protocol

Dot11Radio0                unassigned      YES TFTP   administratively down down

Dot11Radio0.1              unassigned      YES unset  administratively down down

FastEthernet0              unassigned      YES unset  up                    down

FastEthernet1              unassigned      YES unset  up                    up

FastEthernet2              unassigned      YES unset  up                    down

FastEthernet3              unassigned      YES unset  up                    down

ATM0                       unassigned      YES NVRAM  initializing          down

Vlan1                      192.168.1.1     YES NVRAM  up                    up

Loopback0                  192.169.3.1     YES manual up                    up

Re: 857w router help

Hi Glen,

Your 857 ports looks ok. Could you post show run | s dhcp and show ip dhcp binding from the router?

Are you still getting the 169.254.x.x IP? Try swaping UTP cable and use another latop/PC.

Sent from Cisco Technical Support iPhone App

New Member

857w router help

r#show running-config | s dhcp

no ip dhcp use vrf connected

ip dhcp excluded-address 192.168.1.1

ip dhcp pool mypool

import all

network 192.168.1.0 255.255.255.0

default-router 192.168.1.1

domain-name companyname.com

ip dhcp update dns

ip dhcp client update dns

ip dhcp client update dns

ip dhcp client update dns

ip dhcp client update dns

#show ip interface brief

Interface                  IP-Address      OK? Method Status                Protocol

Dot11Radio0                unassigned      YES TFTP   administratively down down

Dot11Radio0.1              unassigned      YES unset  administratively down down

FastEthernet0              unassigned      YES unset  up                    down

FastEthernet1              unassigned      YES unset  up                    down

FastEthernet2              unassigned      YES unset  up                    up

FastEthernet3              unassigned      YES unset  up                    down

ATM0                       unassigned      YES NVRAM  initializing          down

Vlan1                      192.168.1.1     YES NVRAM  up                    up

Loopback0                  192.169.3.1     YES NVRAM  up                    up

BVI1                       192.168.2.1     YES NVRAM  up                    up

Virtual-Dot11Radio0        unassigned      YES TFTP   administratively down down

Virtual-Dot11Radio0.1      unassigned      YES unset  administratively down down

Ive now used a brand new UTP cable, same result.

I can only use this laptop as I'm waiting for a USB to DB9 adapter cable that supports 64 bit to arrive.  The others are 64 bit which dont support the current cable, its not a genuine Prolific chipset.

Thanks

Re: 857w router help

Hi Glen,

Kindly post show run int vlan 1 and show ip dhcp binding output.

Do you see any LED light ON in front of the router (Ethernet LAN 1) and on your laptop's NIC?

Going back on the "clicking" sound. Does it comes from the router?

Sent from Cisco Technical Support iPhone App

Re: 857w router help

Try these commands, this should get it going.

"bridge crb"

"bridge 1 route ip"

New Member

857w router help

Hi,

I did that, I got the message saying that bridge crb was already configured.  So I negated it, then renabled it using "bridge crb" and also entered  "bridge 1 route ip"

Still the same, got the windows 169.254.xxx.xxx IP

857w router help

Not sure if you already have this or not but try this too:

bridge 1 protocol ieee (add this to the existing commands already in the router)

!

interface vlan 1 (you are telling VLAN 1 that it is part of the bridge group 1 and hence all the ports)

bridge-group 1

Also I noticed that you have VLAN 1 on 192.168.1.0/24 network  and BVI1 on 192.168.2.0/24 network I believe the both need to have the same IP.  Now when you connect anything to the ports they should grab an IP address. 

Hope this helps.  Let us know

857w router help

I am curious, why would he need a bridging command to pull an IP from a local fa connection, but I am also not very familiar with setting DHCP this way (except where I did once on a 2811 and we did not need any bridgeing command).

Can you also post the run from fa1? 

Purple

857w router help

Hi,

I don't see  why we should use a bvi here as the interface vlan is playing this role for all ports on the switch module.

Regards.

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

857w router help

- There is a BVI configured on that router and VLAN 1. 

- So bridge route command is used to enable routing of protocols within a bridge group in this case "1"

New Member

857w router help

Hi Guys,  I wont have access to the router until thursday,  I'll post again then.  Thanks for the help so far!

New Member

857w router help

Hi again,

I've disabled the BVI as its not needed at this point.

This is what Ive got, as you can see still no IP being assigned to fa1

(config-if)#do show run interface fastethernet1

Building configuration...

Current configuration : 82 bytes

!

interface FastEthernet1

ip dhcp client update dns

spanning-tree portfast

end

cwr(config-if)#do show ip interface brief

Interface                  IP-Address      OK? Method Status                Protocol

Dot11Radio0                unassigned      YES TFTP   administratively down down

Dot11Radio0.1              unassigned      YES unset  administratively down down

FastEthernet0              unassigned      YES unset  up                    down

FastEthernet1              unassigned      YES unset  up                    up

FastEthernet2              unassigned      YES unset  up                    down

FastEthernet3              unassigned      YES unset  up                    down

ATM0                       unassigned      YES NVRAM  initializing          down

Vlan1                      192.168.1.1     YES NVRAM  up                    up

Loopback0                  192.169.3.1     YES NVRAM  up                    up

BVI1                       unassigned      YES NVRAM  administratively down down

Virtual-Dot11Radio0        unassigned      YES TFTP   administratively down down

Virtual-Dot11Radio0.1      unassigned      YES unset  administratively down down

Purple

857w router help

Hi,

this interface is supposed to be a L2 interface so this is the vlan 1 interface which routes and it is up/up with an IP address so you can't still get an IP address on a PC connected into this f1 port ?

Regards.

Alain.

Don't forget to rate helpful posts.

857w router help

Can you post your full config please?

New Member

857w router help

Hi Mohammad,

After much more messing around I decided to remove its config and start again.  I thought I'd try the SDM v2.5 to try access the router but no luck there either.

The GUI installation process is unable to access the router.  I followed the instructions on the help page which gave it a basic config to get started as you can see below.  If I can get the GUI to at least see the router I should be ok to get some progress.

Thanks

Current configuration : 2592 bytes

!

version 12.4

no service pad

service timestamps debug datetime msec

service timestamps log datetime msec

no service password-encryption

!

hostname Router

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

logging buffered 51200 warnings

!

no aaa new-model

!

resource policy

!

!

!

ip cef

!

!

crypto pki trustpoint TP-self-signed-2049616826

enrollment selfsigned

subject-name cn=IOS-Self-Signed-Certificate-2049616826

revocation-check none

rsakeypair TP-self-signed-2049616826

!

!

crypto pki certificate chain TP-self-signed-2049616826

certificate self-signed 01

3082023E 308201A7 A0030201 02020101 300D0609 2A864886 F70D0101 04050030

31312F30 2D060355 04031326 494F532D 53656C66 2D536967 6E65642D 43657274

69666963 6174652D 32303439 36313638 3236301E 170D3131 31313131 31343233

34375A17 0D323030 31303130 30303030 305A3031 312F302D 06035504 03132649

4F532D53 656C662D 5369676E 65642D43 65727469 66696361 74652D32 30343936

31363832 3630819F 300D0609 2A864886 F70D0101 01050003 818D0030 81890281

8100BB8A 1F0E9A22 ABF1C58D 74782127 AAE4E8C7 6F4E31DD 8560C730 B2A1F61E

64C2499D 96229323 3CB452DC CB449778 0B37C5A4 9FCD1E4A D2AE9C24 85DCE982

1D5B342F 6F881FBF 059A2209 8BF70342 DC24278A 9B210AE7 E76D2B3C 811542B4

A8AC8359 BCB7EEEE 3F976782 AFA3556A 52FCC984 79DB003F 03C09C8B FFA7DE6E

B4E30203 010001A3 66306430 0F060355 1D130101 FF040530 030101FF 30110603

551D1104 0A300882 06526F75 74657230 1F060355 1D230418 30168014 43FA8C87

E54747CD 999EEF01 1FDA7532 DD512145 301D0603 551D0E04 16041443 FA8C87E5

4747CD99 9EEF011F DA7532DD 51214530 0D06092A 864886F7 0D010104 05000381

8100A626 05182450 8D4DC632 F957EBF0 94997260 F5CF0B49 88E1AE7E AAE1D1C2

DDC56F2E DDD87EE3 70631F84 CA79BA10 46170377 FA5DCA5A 2703530D 7950CED6

AEDB2842 BB323375 CB5D67D8 1CDB1998 A64661E4 2B3EE7CC 5CD7A9D0 3041537A

9AB52109 51A716B6 DFE0556A DF595FCA C254726A 5E500795 B882AC2F 37DB32BE EAFA

quit

username admin privilege 15 password 0 xxxxx

!

!

!

!

!

interface ATM0

no ip address

shutdown

no atm ilmi-keepalive

dsl operating-mode auto

!

interface FastEthernet0

!

interface FastEthernet1

!

interface FastEthernet2

!

interface FastEthernet3

!

interface Dot11Radio0

no ip address

shutdown

speed basic-1.0 basic-2.0 basic-5.5 6.0 9.0 basic-11.0 12.0 18.0 24.0 36.0 48.0 54.0

station-role root

!

interface Vlan1

no ip address

!

!

ip http server

ip http authentication local

ip http secure-server

!

!

control-plane

!

!

line con 0

no modem enable

line aux 0

line vty 0 4

privilege level 15

login local

transport input telnet ssh

!

scheduler max-task-time 5000

end

Purple

Re: 857w router help

Hi,

You have no IP address assigned so you can't communicate with the router.

Put an IP address under Vlan 1 interface and then you can try out SDM.

Regards.

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

857w router help

Ok here you go, try this other than your usual general settings:

conf t

!

service dhcp

!

ip dhcp pool DHCP-POOL (or whatever you want to call it)

network 192.168.1.0 255.255.255.0

default-router 192.168.1.1

dns-server xxx.xxx.xxx.xxx xxx.xxx.xxx.xxx

domain-name "whatever domain you want"

!

ip dhcp excluded-address 192.168.1.1 192.168.1.xxx

bridge irb

!

interface vlan 1

bridge-group 1

no shut

!

interface BVI1

ip address 192.168.1.1 255.255.255.0 (or whatever you want)

no shut

!

interface range fa0-3

no shut

!

ip classless (incase this is not already there)

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 xxx.xxx.xxx.xxx (this would be your gateway)

!

bridge 1 protocol ieee

bridge 1 route ip

!

ip http server (this should enable the http server

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Another way you can do it is like this:

conf t

!

service dhcp

!

ip dhcp pool DHCP-POOL (or whatever you want to call it)

network 192.168.1.0 255.255.255.0

default-router 192.168.1.1

dns-server xxx.xxx.xxx.xxx xxx.xxx.xxx.xxx

domain-name "whatever domain you want"

!

ip dhcp excluded-address 192.168.1.1 192.168.1.xxx

!

ip cef

!

interface fa4

ip address xxx.xxx.xxx.xxx xxx.xxx.xxx.xxx (This would be your WAN information)

ip nat outside

!

interface vlan 1

ip address 192.168.1.1 255.255.255.0 (or whatever you want)

ip nat inside

!

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 xxx.xxx.xxx.xxx (default gateway)

!

ip http server (or)

ip http secure server

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

this is just a basic config and then ofcourse you have to do other stuff like setup NAT, ACL's VTY, AAA etc.  Let me know if you have any questions.

New Member

857w router help

Hi Mohammad,

Good news, I've finally managed to get it working.

After I removed the config completely.

I configured VLAN1 and DHCP as per the second post in this thread and router finally assigned a IP addresses to its ethernet ports.  Ive also installed the SDM now.  Oddly enough, the clicking sound has now also stopped!

Just one last question, the SDM seems to be quite slow via HTTP, is this normal?

857w router help

Cool congratulations.  Not sure about the SDM I have never used it.

Purple

857w router help

Hi,

Try this:

ip http timeout-policy idle 600 life 86400 requests 10000

Regards.

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

Don't forget to rate helpful posts.
New Member

857w router help

Thanks Alain, I'll try that.

945
Views
10
Helpful
27
Replies
CreatePlease to create content