Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

Catalyst 6509 Vlan speed issue

Hi Guys,

I'm new here, and have a question to get things rolling:

I recently setup a new user and managment vlan on my network which has been up until this point running all on vlan 1. The problem is I cannot download data at over 9mB/sec from an end device, uploading on this vlan is fine, up to 30mB/sec. At first I thought it was a limitation of a new 3750 I was using (maybe fiber issue), but after configuring a gigabit port directly on our 6509 core to this new vlan the same issue exists. I will note that devices on vlan 1 do not have this problem. I am kind of stumped here, the ports are connected at full duplex gig. The following is my vlan configuration on the 6509 core switch ( I have removed addressing from my paste, sorry) and a trunk port used for my access switch. Any help or direction is appreciated:

vlan 500

name Managment-Test

!

vlan 503

name User-Test

interface Vlan500

description Managment - Test

ip address *.*.*.78 255.255.255.240

no ip redirects

no ip proxy-arp

load-interval 30

!

interface Vlan503

description Access -Test

ip address *.*.*.254 255.255.255.0

ip helper-address *.*.*.*

no ip proxy-arp

load-interval 30

nterface GigabitEthernet7/22

no ip address

load-interval 30

udld port aggressive

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport trunk native vlan 500

switchport trunk allowed vlan 1,500,503

switchport mode trunk

storm-control broadcast level 10.00

34 REPLIES
New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Any ideas here guys?

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Can you remove the storm-control on the trunk port and try again ?

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

What are the 2 hosts you are trying to upload / download btwn connected to? Are they both connected directly to the 6509? Please do a "sh interface x/x" for the two hosts and post that info.

Jay Killion, CCIE #17873

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Okay, to make this easier I put a port directly on the core into this new vlan i'm having troubles with (to rule out a configuration problem on my access switch/physical connection problem). The same problems exsists, i'm downloading/uploading from a laptop to a file server, both are connected to the core. My laptop is on the new vlan (503), and the fileserver is on vlan 1.

There is no problem if I connect my end device to a port thats on vlan 1. Also I have tried changing my source server and my laptop to a desktop, same issue.

File Server: Gi6/9 connected 1 a-full a-1000 10/100/1000BaseT

sh run int:

interface GigabitEthernet6/9

no ip address

switchport

end

sh int:

GigabitEthernet6/9 is up, line protocol is up (connected)

Hardware is C6k 1000Mb 802.3, address is 0015.f9c8.d938 (bia 0015.f9c8.d938)

MTU 1500 bytes, BW 1000000 Kbit, DLY 10 usec,

reliability 255/255, txload 3/255, rxload 3/255

Encapsulation ARPA, loopback not set

Full-duplex, 1000Mb/s

input flow-control is off, output flow-control is off

Clock mode is auto

ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00

Last input never, output 00:00:58, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 3d18h

Input queue: 0/2000/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: fifo

Output queue: 0/40 (size/max)

5 minute input rate 12523000 bits/sec, 1765 packets/sec

5 minute output rate 11969000 bits/sec, 1767 packets/sec

1479157389 packets input, 2162879403953 bytes, 0 no buffer

Received 18120 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored

0 input packets with dribble condition detected

543422299 packets output, 70009375192 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 0 interface resets

0 babbles, 0 late collision, 0 deferred

0 lost carrier, 0 no carrier

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

Laptop:

sh run int: Gi6/45 connected 503 full 1000 10/100/1000BaseT

nterface GigabitEthernet6/45

no ip address

load-interval 30

speed 1000

duplex full

udld port aggressive

no snmp trap link-status

switchport

switchport access vlan 503

switchport mode access

no cdp enable

spanning-tree portfast

end

sh int:

GigabitEthernet6/45 is up, line protocol is up (connected)

Hardware is C6k 1000Mb 802.3, address is 0015.f9c8.d95c (bia 0015.f9c8.d95c)

MTU 1500 bytes, BW 1000000 Kbit, DLY 10 usec,

reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255

Encapsulation ARPA, loopback not set

Full-duplex, 1000Mb/s

input flow-control is off, output flow-control is on

Clock mode is auto

ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00

Last input never, output 6d23h, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 3d18h

Input queue: 0/2000/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: fifo

Output queue: 0/40 (size/max)

30 second input rate 1296000 bits/sec, 219 packets/sec

30 second output rate 2774000 bits/sec, 284 packets/sec

371026 packets input, 372652101 bytes, 0 no buffer

Received 7 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored

0 input packets with dribble condition detected

374292 packets output, 372852419 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets

0 babbles, 0 late collision, 0 deferred

0 lost carrier, 0 no carrier

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Fun issue ;)

I was expecting to see some sort of duplex mismatch...hmmmmm...Ok, lets narrow down the problem. What happens if you move the server to Vlan 503 w/ the laptop? Do you still have speed issues or is it only inter-vlan transfers?

Jay Killion, CCIE #17873

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Unfortunately I can't disconnect the file server, its in production.

I just added another desktop to this vlan on the core, transfers seem fine on the same vlan, 35mB/s.

....this one has me stumped

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Ok, next test. Move the desktop over the vlan 1 and try the transfer one more time. After that we'll have a solid baseline to see if it is just intervlan routing that's having a problem.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Yup, desktop and laptop on vlan 1 can transfer just fine, 35mB/s both ways..

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Check for Spanning-Tree, if the STP Root for Vlan 1 is different than the STP Root for Vlan 503, the traffic will traverse the trunk.

I see the trunk has a storm-control value for broadcast, perhaps the download you are performing is seeing as broadcast traffic by the port.

As I suggested before, please remove the storm-control from the trunk and try again.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

I should have mentioned, I removed the storm control values.

Here is the stp root information:

Root Hello Max Fwd

Vlan Root ID Cost Time Age Dly Root Port

---------------- -------------------- --------- ----- --- --- ------------

VLAN0001 32768 000d.54a9.e960 4 2 20 15 Gi6/48

VLAN0500 32768 0015.c714.35f4 0 2 20 15

VLAN0503 32768 0015.c714.35f7 0 2 20 15

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

As suspected, Vlan1 STP Root is different from STP Root from Vlan 500 and 503.

Vlan1 STP Root is being learned via G6/48.

Can you provide the STP information from that switch ?

You can also alter the STP configuration to mirror Vlan1's.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

uh oh..

The device plugged into 6/48 is an unmanaged 3com switch (used for test devices in the lab office)....

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Change the priority for all Vlans to 0 on the 6509. This way, it will become the STP root for all Vlans.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Is changing this priority on vlan 1 going to bring the vlan down for a bit, just worried because their is currently about 300 users connected to this vlan....

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

STP will re-converge so it may be a small disruption in the traffic flow. It's safer to do it after-hours.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Well, I made this change from home after hours last night. Came in this morning to test, same thing..

I thought for sure this problem was going to be solved after noticing my stp wasn't configured properly.

Whats next?

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Hi EdisonOrtiz,

Any direction on what to check next on this situation?

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Let's see the show spantree output once again.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

sh spanning-tree root

Root Hello Max Fwd

Vlan Root ID Cost Time Age Dly Root Port

---------------- -------------------- --------- ----- --- --- ------------

VLAN0001 0 0015.c714.3401 0 2 20 15

VLAN0500 0 0015.c714.35f4 0 2 20 15

VLAN0503 0 0015.c714.35f7 0 2 20 15

sh spanning-tree summary

Switch is in pvst mode

Root bridge for: VLAN0001, VLAN0500, VLAN0503

EtherChannel misconfig guard is enabled

Extended system ID is disabled

Portfast Default is enabled

PortFast BPDU Guard Default is disabled

Portfast BPDU Filter Default is disabled

Loopguard Default is disabled

UplinkFast is disabled

BackboneFast is disabled

Pathcost method used is short

Name Blocking Listening Learning Forwarding STP Active

---------------------- -------- --------- -------- ---------- ----------

VLAN0001 1 0 0 181 182

VLAN0500 1 0 0 9 10

VLAN0503 1 0 0 9 10

---------------------- -------- --------- -------- ---------- ----------

3 vlans 3 0 0 199 202

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

STP looks fine now, let's see a show ip route.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Gateway of last resort is *.*.160.1 to network 0.0.0.0

*.*.0.0/21 is subnetted, 1 subnets

C *.*.160.0 is directly connected, Vlan1

10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks

C 10.217.159.64/28 is directly connected, Vlan500

C 10.217.128.0/24 is directly connected, Vlan503

S* 0.0.0.0/0 [1/0] via *.*.160.1

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Looks fine, running out of ideas. Can we see a sanitized show-tech from this switch ? You can also proceed and start a packet trace with an analyzer and see if you see anything out of the ordinary.

Run two traces, one while copying to/from the same VLAN and another while copying to/from the different VLANs.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Here's the tech. I'll have to grab an analyzer somewhere, haven't used one in a few years.

Appreciate the help so far.

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Sorry, I see nothing wrong. What kind of application are you using to transfer the files ?

Would you mind using another protocol such as http or ftp and see if you can duplicate the speed issue ?

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

I've been using http, ftp and rpc traffic, I just did an ftp test, here are the results:

vlan1 device -> vlan 503 device

Transferred 1 file totaling 2.60 GB in 4 minutes 43 seconds (9.41 MB/s)

vlan 503 device -> vlan 1 device

Transferred 1 file totaling 2.60 GB in 1 minute 45 seconds (25.72 MB/s)

Hall of Fame Super Bronze

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

I don't know what else to suggest. I believe the only thing left to do, open a TAC case with Cisco.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Yup, guess so, gotta bite the bullet.

I'll post what happens with them.

Thanks for going through everything else with me, learning experience.

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

Before you open the case ensure that cef is enabled, you may also want to try "ip cef distributed" from global config mode.

Verify cef with: "show ip cef"

Verify cef on an interface with: "show ip int vlan x | include cef"

New Member

Re: Catalyst 6509 Vlan speed issue

When I do an sh ip int vlan 503 | include cef

I get nothing.......

243
Views
0
Helpful
34
Replies
CreatePlease to create content