Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Community Member

Issues Changing Port to Switchport

Hello Experts,

When I paste the following config (see at end of discussion) I keep on getting the error message 'Command rejected: Not a switchable port'

interface Port-channel2

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

no shutdown

Router(config)#interface Port-channel2

Router(config-if)# switchport

Command rejected: Not a switchable port.

Then when I enter configure the actual interface I get the following error:

Router(config-if)#int eth 1/1

Router(config-if)#interface Ethernet1/1

Router(config-if)# switchport

Router(config-if)# switchport trunk encapsulation dot1q

Router(config-if)# switchport mode trunk

Router(config-if)# duplex auto

Router(config-if)# channel-group 2 mode passive

Command rejected (Et1/1): Either port is L2 and port-channel is L3, or vice-versa

Now, this occurs only when I paste the entire config as follows:

!

hostname ALS1

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

!

!

no aaa new-model

!

ip cef

!

no ipv6 cef

!

!

!

spanning-tree mode mst

spanning-tree extend system-id

spanning-tree pathcost method long

!

spanning-tree mst configuration

instance 1 vlan 100, 200

instance 2 vlan 300, 400

instance 3 vlan 500, 600

instance 4 vlan 700, 800

!

spanning-tree mst 3 priority 0

errdisable recovery cause channel-misconfig

errdisable recovery interval 600

!

vlan internal allocation policy ascending

!

!

!

!

!

!

!

interface Port-channel2

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

no shutdown

!

interface Port-channel4

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

no shutdown

!

interface Ethernet0/0

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet0/1

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet0/2

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet0/3

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet1/0

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

duplex auto

channel-group 2 mode passive

no shut

!

interface Ethernet1/1

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

duplex auto

channel-group 2 mode passive

no shut

!

interface Ethernet1/2

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

duplex auto

channel-group 4 mode passive

no shut

interface Ethernet1/3

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

duplex auto

channel-group 4 mode passive

no shut

interface Ethernet2/0

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet2/1

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet2/2

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet2/3

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet3/0

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet3/1

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet3/2

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Ethernet3/3

no ip address

shutdown

duplex auto

!

interface Vlan1

no ip address

shutdown

!

!

no ip http server

!

!

!

!

!

control-plane

!

!

line con 0

logging synchronous

line aux 0

line vty 0 4

login

transport input all

!

end

ALS1#

I should mention that the configs work fine when I built them from scratch. I only have problems when pasting the whole configs in one shot.

My guess is that switch doesn't like the port-channels to be pasted in before the actual configs for the actual interface - but thats just a wild guess.

Can you please shed some light on the situation?

Cheers

Carlton

3 REPLIES
Community Member

Issues Changing Port to Switchport

My guess is :

Port Channel's are logical channels.. for it to work, the interface configuration has to be proper.

so can you try pasting all the configuration (except interface configuration pertaining to port channel)  then configure the interface configuration and then the port channel configuration. I hope that should work.

-Vijay

Community Member

Issues Changing Port to Switchport

Hi Vijay,

As I pointed out at the end of my statement - I think the problem was because when pasting the whole configuration in one shot the the port-channels get pasted in first and I think the router doesn't like having the port-channel configs pasted before the actual configs of the actual interfaces.

So in a way, you agree with me.....

Community Member

Issues Changing Port to Switchport

Yes. To me it makes sense.

since the port channel configuration depends on your interface configuration and when you paste the configuration , port channel appears first on the config. so the router might not undrestand what to do with it since it does not have the interface configuration yet so I guess it throws out that error message.

Just my 2 cents !!

-Vijay

986
Views
0
Helpful
3
Replies
CreatePlease to create content