Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

LACP Question

I setup LACP on a Cisco 3750-G and a 3Com 4500 switch. I created Port-Channel 1 and ports 1 & 2 are in this Port-Channel. My question is this:

When I type in show int port-channel1 it shows the speed as 1000mb. I thought it would show 2000mb?

Or is LACP just for fail-over and I now need to do Etherchannel on the Cisco switch and Link Aggregation for the 3Com switch?

Thanks in advanced.

5 REPLIES
Silver

Re: LACP Question

It should show 2G. see attached link http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/12_2sb/feature/guide/gigeth.html#wp1113400

There are only three valid combinations to run the LACP link aggregate, as follows:

on - on not recommended, ling agg occurs without lacp

active - active - recommended

active - passive - Link aggregation occurs if negotiation is successful.

By default LACP channel mode is passive

New Member

Re: LACP Question

Here's the commands I used:

interface range gi5/0/1 - 2

channel-group 1 mode active

channel-protocol lacp

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

Is that not right?

when I do show interfaces for port-channel1:

Port-channel1 is up, line protocol is up (connected)

Hardware is EtherChannel, address is 001c.5778.4201 (bia 001c.5778.4201)

MTU 1500 bytes, BW 2000000 Kbit, DLY 10 usec,

reliability 255/255, txload 1/255, rxload 0/255

Encapsulation ARPA, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

Full-duplex, 1000Mb/s, link type is auto, media type is unknown

input flow-control is off, output flow-control is unsupported

Members in this channel: Gi5/0/1 Gi5/0/2

ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00

Last input 00:00:01, output 00:00:01, output hang never

Last clearing of "show interface" counters never

Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: fifo

Output queue: 0/40 (size/max)

5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

36506 packets input, 2872547 bytes, 0 no buffer

Received 36008 broadcasts (34322 multicasts)

0 runts, 0 giants, 0 throttles

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored

0 watchdog, 34322 multicast, 0 pause input

0 input packets with dribble condition detected

765785 packets output, 139672323 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets

0 babbles, 0 late collision, 0 deferred

0 lost carrier, 0 no carrier, 0 PAUSE output

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

It doesn't show this part:

No. of active members in this channel: 2

Member 0 : GigabitEthernet3/0/0 , Full-duplex, 1000Mb/s Member 1 : GigabitEthernet7/1/0 ,

Full-duplex, 1000Mb/s

When I do show etherchannel port channel:

show etherchannel port-channel

Channel-group listing:

----------------------

Group: 1

----------

Port-channels in the group:

---------------------------

Port-channel: Po1 (Primary Aggregator)

------------

Age of the Port-channel = 0d:20h:45m:18s

Logical slot/port = 10/1 Number of ports = 2

HotStandBy port = null

Port state = Port-channel Ag-Inuse

Protocol = LACP

Port security = Disabled

Ports in the Port-channel:

Index Load Port EC state No of bits

------+------+------+------------------+-----------

0 00 Gi5/0/1 Active 0

0 00 Gi5/0/2 Active 0

Does anyone know what's up?

Also I see I didn't assign my port channel an IP address. Do I need to and why? It seems to be working without and IP address but I just won't show bw @ 2gb and it won't show members of the port-channel and they in etherchannel port-channel it does.

Help please

Thanks in advanced.

Cisco Employee

Re: LACP Question

Check if all member ports have actually become members in the first place

"show etherchannel"

New Member

Re: LACP Question

Ok so I took 5/1 and 5/2 out of port-channel1 to tried to create a new port channel3 and assign it an ip address like its talking about in the article. But in my 3750G it doesn't allow me to assign an IP address to my port-channel3.

Why do i need to assign an ip address?

Cisco Employee

Re: LACP Question

You dont HAVE to assign an IP address. Do you want a Layer 2 trunk/access kind of etherchannel or a Layer 3 routed etherchannel?

775
Views
0
Helpful
5
Replies
CreatePlease login to create content