Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

Multicast/Vlan problems with 3560 - 12.2(53) ipbase

Hello,

I have some difficulty to used multicast with the C 3560 version 12.2(53) ipbase.

I don't know if it's my fault or a configuration problem.

I would like to send a multicast flow in several vlan.

I have 3 vlan in the switch :

Vlan1 to product data and multicast source.

Vlan2 to other users.

Vlan3 to communicat with a firewall, cypher and the other part of us network.

I use Pim in specific configuration because I'm use a specific cipher mode. But I can see the RP point and the multicast group/member in the router RP.

But the multicast flow don't go out the Vlan1.

The source use IGMP V3 and the TTL of the flow is 64.

NB : For different reason I can't use trunk mode :).

First question: Can I send a multicast flow into several vlan with the ipbase 12.2(53) version?

If yes: Where is the mistake?

192.168.3.2 is the firewall address.

192.168.3.4 is the cipher helper igmp protocol.

version 12.2

no service pad

service timestamps debug uptime

service timestamps log uptime

no service password-encryption

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

!

no aaa new-model

system mtu routing 1500

authentication mac-move permit

ip subnet-zero

ip routing

!

ip dhcp pool SWITCHA

   network 192.168.1.0 255.255.255.0

   default-router 192.168.1.1

!

!

ip multicast-routing distributed

no ip igmp snooping

!

!

spanning-tree mode pvst

spanning-tree etherchannel guard misconfig

spanning-tree extend system-id

!

vlan internal allocation policy ascending

!

!

!

interface FastEthernet0/1

speed 100

duplex full

!

/////// Same interface conf for 0/1 to 0/20

!

interface FastEthernet0/20

speed 100

duplex full

!

interface FastEthernet0/21

switchport access vlan 2

switchport mode access

speed 100

duplex full

!

interface FastEthernet0/22

switchport access vlan 2

switchport mode access

speed 100

duplex full

!

interface FastEthernet0/23

switchport access vlan 2

switchport mode access

speed 100

duplex full

!

interface FastEthernet0/24

switchport access vlan 3

switchport mode access

speed 100

duplex full

!

interface GigabitEthernet0/1

!

interface GigabitEthernet0/2

!

interface Vlan1

ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

ip pim passive

ip igmp helper-address 192.168.3.4

ip igmp version 3

no ip mroute-cache

!

interface Vlan2

ip address 192.168.2.1 255.255.255.0

!

interface Vlan3

ip address 192.168.3.1 255.255.255.0

ip pim passive

!

ip default-gateway 192.168.3.2

ip classless

ip route 192.0.0.0 255.0.0.0 192.168.3.2

ip http server

ip http secure-server

ip pim rp-address 192.168.3.1

!

ip sla enable reaction-alerts

!

end

If you have some idea …

Thanks

NicoBe

Everyone's tags (3)
1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Hall of Fame Super Silver

Re: Multicast/Vlan problems with 3560 - 12.2(53) ipbase

Hello Nicolas,

according to 12.(2)52SE config guide:

>>To use the IP multicast routing features, the switch must be running the IP services image. To use the PIM stub routing feature, the switch can be running the IP base image.

see

http://www.cisco.com/en/US/docs/switches/lan/catalyst3560/software/release/12.2_52_se/configuration/guide/swmcast.html

so your doubts are not out of  context.

Hope to help

Giuseppe

4 REPLIES
Hall of Fame Super Silver

Re: Multicast/Vlan problems with 3560 - 12.2(53) ipbase

Hello Nicolas,

according to 12.(2)52SE config guide:

>>To use the IP multicast routing features, the switch must be running the IP services image. To use the PIM stub routing feature, the switch can be running the IP base image.

see

http://www.cisco.com/en/US/docs/switches/lan/catalyst3560/software/release/12.2_52_se/configuration/guide/swmcast.html

so your doubts are not out of  context.

Hope to help

Giuseppe

New Member

Re: Multicast/Vlan problems with 3560 - 12.2(53) ipbase

ok

I have some problem to understand what is exactly the "PIM stub routing" compare to "multicast routing".

I will check the doc

Thank for your answer.

New Member

Re: Multicast/Vlan problems with 3560 - 12.2(53) ipbase

Hello,

I found the solution of my problem. In fact it isn't a problem of IPBASE or IPSERVICES but a misunderstanding of the ciphering multicast mode (specific development).

In the black world the RP is ok, but not in the red one. The receiver can be subscribed but in the source part the first switch isn't informing because the IGMP is only transmit in one direction (red to black). I need to force the multicast outgoing to add this command to my outgoing Vlan in the source switch.   "ip igmp join-group 239.0.0.11"

Best regards,

Nicolas

Hall of Fame Super Silver

Re: Multicast/Vlan problems with 3560 - 12.2(53) ipbase

Hello Nicolas,

be aware that by using the ip igmp join-group command you are making the switch itself a member of the multicast group. Packets of the multicast group will be sent to main cpu and processed.

see

http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/ipmulti/command/reference/imc_02.html#wp1043596

so the workaround is acceptable if traffic volume on the group is not high

Hope to help

Giuseppe

9842
Views
0
Helpful
4
Replies