Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. If you'd prefer to explore, try our test area to get started. And see here for current known issues.

New Member

No Internet Access on Private Network

Hi,

I have an and ESXi Host with few VM's and i require Internet Access on these servers. This is Mini lab i have created at home.

I have My Home Broadband Router (192.168.0.1) acting as a DHCP server handing out DHCP addresses as usual.

A Cisco 3750 with 3 Vlans created with inter vlan working with the "Ip Routing" command.

A Physical PC

A ESXi Host

3 Vlans:

Vlan 100               10.0.9.1/24          (Home Vlan)          Created DHCP Pool on this Vlan on 3750

Vlan 200               10.0.10.1/24        (Voice Vlan)           Created DHCP Pool on this Vlan on 3750

Vlan 300               192.168.0.2/24     (Internet Vlan)        DHCP handing out IP's from home broadband router (Uplink setup from Home ADSL router)

3750 Switch:

Port 1                    ESXi Trunk

Port 2                    Home PC (Vlan 100)

Port 3 – 28             Vlan 300 and all giving DHCP addresses from home ADSL router

Home PC (Vlan 100   –   IP Address 10.0.9.52)

From Command Prompt PC can ping the following:

10.0.9.1                (Gateway)                                                        Ping Ok!!!!!

10.0.9.2                (ESX Host)                                                       Ping Ok!!!!!

10.0.10.1              (Gateway for Voice Vlan 200)                             Ping Ok!!!!!

192.168.0.2          (Gateway for Internet Vlan 300)                           Ping Ok!!!!!

192.168.0.1          (Home Router & DNS)                                        No Ping…..

Cisco 3750 Switch

This can ping the following:

10.0.9.1                (Gateway)                                                         Ping Ok!!!!!

10.0.9.2                (ESX Host)                                                        Ping Ok!!!!!

10.0.10.1              (Gateway for Voice Vlan 200)                              Ping Ok!!!!!

192.168.0.2          (Gateway for Internet Vlan 300)                            Ping Ok!!!!!

192.168.0.1          (Sky router & DNS)                                             Ping OK!!!!!

My assumtion is if i have these settings on my home PC:

IP Address     10.0.9.55

S/M               255.255.255.0

Gateway        10.0.9.1

DNS Server:     192.168.0.1 (Home Router)

i should get internet access on my 10.0.9.1/24 network.

IP routing is enabled and inter Vlan is working correctly. The issue I have is I have no internet connectivity on Vlan 100 (10.0.9.1/24) from my desktop PC or any of my VM's on the 10.0.9.1/24 network and internet seems to be working fine on any device in vlan 300.

I have added my Running Config an attachment to give you a better understanding.

Please can someone find i solution as i desperately require internet access on my VM's but they need to stay on the 10.x.x.x subet due to CUCM licensing.

Kind Regards

Zubair

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Re: No Internet Access on Private Network

Hi,

It sounds to me like the home router (192.168.0.1) doesnt have a route back to your 10.0.9.0/24 and 10.0.10.0/24 networks.

Can you try a source ping from your 3750 switch as follows

ping 192.168.0.1 source 10.0.9.1

If this fails you will need to add static routes on the home router for the above networks with a next-hop of your 3750 192.168.0.2

2 REPLIES

Re: No Internet Access on Private Network

Hi,

It sounds to me like the home router (192.168.0.1) doesnt have a route back to your 10.0.9.0/24 and 10.0.10.0/24 networks.

Can you try a source ping from your 3750 switch as follows

ping 192.168.0.1 source 10.0.9.1

If this fails you will need to add static routes on the home router for the above networks with a next-hop of your 3750 192.168.0.2

New Member

Re: No Internet Access on Private Network

I thought that was the case. My ISP provider does not let me set any static routes so i may put a router in between the 3750 and my ISP router and run NAT.

Thanks

Zubair

638
Views
0
Helpful
2
Replies