Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Community Member

ping to gateway fails

Hi,

We have a vlan 10 - 192.168.5.1 /24 ( Static IP subnet ) on the core switch.

One pc is connected to a port (fa1/0/11) on an edge switch-ES01 ( which has this vlan 6 ) & assigned to vlan 6

Pc is given the ip 192.168.5.25 & gateway as 192.168.5.1

But, the pc is unable to ping the gateway. We tried with different laptop & also changed the fa1/0/11 interface to manual speed.

The configurations are as below:

On edge switch-ES01 where PC is connected ,

Int fa1/0/11

switch access vlan 6

desc test

On edge switch-ES01 port which uplinks to core ,

interface GigabitEthernet2/0/1

des Uplink to Core switch

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

ip arp inspection trust

srr-queue bandwidth share 10 10 60 20

srr-queue bandwidth shape 10 0 0 0

queue-set 2

priority-queue out

mls qos trust cos

auto qos voip trust

channel-group 12 mode active

ip dhcp snooping trust

end

ip dhcp snooping vlan 1-999 is enabled on this edge switch

ip arp inspection is enabled for this vlan 6 in this edge switch

-----------------------------------

On Core Switch port connecting port to above edge switch:

interface GigabitEthernet2/3

switchport

switchport trunk encapsulation dot1q

switchport mode trunk

no ip address

wrr-queue bandwidth 5 25 70

wrr-queue queue-limit 5 25 40

wrr-queue random-detect min-threshold 1 80 100

wrr-queue random-detect min-threshold 2 100 10

wrr-queue random-detect min-threshold 3 50 60

wrr-queue random-detect max-threshold 1 100 10

wrr-queue random-detect max-threshold 2 100 10

wrr-queue random-detect max-threshold 3 60 70

wrr-queue cos-map 1 1 1

wrr-queue cos-map 2 1 0

wrr-queue cos-map 3 1 4 7

wrr-queue cos-map 3 2 2

wrr-queue cos-map 3 3 3

wrr-queue cos-map 3 4 6

mls qos trust cos

storm-control broadcast level 5.00

storm-control multicast level 5.00

channel-group 12 mode active

Please help on this. thanks in advance.

3 REPLIES
Hall of Fame Super Blue

Re: ping to gateway fails

We have a vlan 10 - 192.168.5.1 /24 ( Static IP subnet ) on the core switch.

One pc is connected to a port (fa1/0/11) on an edge switch-ES01 ( which has this vlan 6 ) & assigned to vlan 6

Is there a typo in the above ie. you say it is vlan 10 on the core switch but vlan 6 on the other switch. It can't be both. If it is that is why you are not able to ping. 

Jon

Silver

Re: ping to gateway fails

Hi,

I see that you have the laptop on vlan 6, and the gateway of that laptop is vlan 10 ip add 192.168.5.1/24 ?? Your gateway should be on the same vlan, you cannot have a laptop on vlan 6 and his gateway is vlan 10 there is no way this can ping its gateway since you they are on different vlans. You will need to have a SVI for vlan 6 on the core switch with a different subnet to achieve this.

What about if you put that laptop on vlan 10 an try again with the same ip on the laptop.

Regards,

Community Member

ping to gateway fails

Sorry folks, it was a typo & was meant to be vlan 6 all the way.

I resolved it by removing arp inspection for this vlan .

Thanks for your help.

298
Views
8
Helpful
3
Replies
CreatePlease to create content