Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Silver

Prefix list

hello l have a question about prefix list with 3 routers. l configure 3 router R-1 as the branch, R-2 as the WAN and R-3 the head office (with a lot of loopbacks).

l want to configure prefix list on the WAN(R-2) to block all address with /30 and some of the loopbacks from displaying on the branch office routing table.

it works fine but the problem is, l cannot ping from the branch to any of the loopback. the ICMP does't pass through WAN router.

it works fine with 2 routers as the configuration is done on the head office that will display and work fine.

---

Posted by WebUser Salis Mahama from Cisco Support Community App

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Cisco Employee

Prefix list

It looks like its an expected behavior as per your configuration. R3 doesn't have information about any of the prefixes of R1 as per the routing table entry. For R3 to reach R1, atleast we need a default-route which is not available.

I EIGRP advertising the default route as "network 0.0.0.0" won't work until you have a static route like ip route 0.0.0.0 0.0.0.0

Thanks & Regards,
Karthick Murugan
CCIE#39285

Thanks & Regards, Karthick Murugan CCIE#39285
5 REPLIES
Purple

Prefix list

Hi,

post topology diagram and the configs.

Regards

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

Don't forget to rate helpful posts.
Silver

Prefix list

R1 -


........-R-2----


R3

f0/0 10.1.1.0/30 f0/0 f0/1 10.9.1.0/30 f0/0

R1 config

............

interface FastEthernet0/0

ip address 10.1.1.2 255.255.255.252

speed 100

full-duplex

!

router eigrp 100

network 0.0.0.0

no auto-summary

!

R2 config

.........

interface FastEthernet0/0

ip address 10.1.1.1 255.255.255.252

speed 100

full-duplex

!

interface Serial0/0

ip address 10.9.1.5 255.255.255.252

clock rate 2000000

!

interface FastEthernet0/1

ip address 10.9.1.1 255.255.255.252

speed 100

full-duplex

!

router eigrp 100

network 0.0.0.0

distribute-list prefix BLK30 out

no auto-summary

!

!

ip prefix-list BLK30 seq 5 deny 0.0.0.0/0 ge 30 le 30

ip prefix-list BLK30 seq 10 permit 0.0.0.0/0 le 32

!

R3 config

...........

interface Loopback1

ip address 17.1.1.1 255.255.0.0

!

interface Loopback2

ip address 17.2.2.2 255.255.128.0

!

interface Loopback3

ip address 17.3.3.3 255.255.192.0

!

interface Loopback4

ip address 17.4.4.4 255.255.224.0

!

interface Loopback5

ip address 17.5.5.5 255.255.240.0

!

interface FastEthernet0/0

ip address 10.9.1.2 255.255.255.252

speed 100

full-duplex

!

interface FastEthernet0/1

ip address 10.9.1.9 255.255.255.252

speed 100

full-duplex

!

interface FastEthernet1/0

ip address 10.9.1.13 255.255.255.252

duplex auto

speed auto

!

router eigrp 100

network 0.0.0.0

no auto-summary

!

this is the show ip route on R1

Branch1#show ip route eigrp

17.0.0.0/8 is variably subnetted, 5 subnets, 5 masks

D 17.1.0.0/16 via 10.1.1.1, 00:13:03, FastEthernet0/0

D 17.3.0.0/18 via 10.1.1.1, 00:13:03, FastEthernet0/0

D 17.2.0.0/17 via 10.1.1.1, 00:13:03, FastEthernet0/0

D 17.5.0.0/20 via 10.1.1.1, 00:13:03, FastEthernet0/0

D 17.4.0.0/19 via 10.1.1.1, 00:13:03, FastEthernet0/0

10.0.0.0/8 is variably subnetted, 5 subnets, 3 masks

D 10.16.2.0/25 via 10.1.1.1, 00:12:58, FastEthernet0/0

D 10.16.3.0/25 via 10.1.1.1, 00:12:58, FastEthernet0/0

D 10.16.1.0/24 via 10.1.1.1, 00:12:58, FastEthernet0/0

D 10.16.4.0/25 via 10.1.1.1, 00:12:58, FastEthernet0/0

Branch1#

from the config it block all the ip address with /30 and allow everything else but the problem is, after this configuration l cannnot ping from R1 to the loopbacks on R3.

thanks for your help

---

Posted by WebUser Salis Mahama from Cisco Support Community App

Cisco Employee

Prefix list

It looks like its an expected behavior as per your configuration. R3 doesn't have information about any of the prefixes of R1 as per the routing table entry. For R3 to reach R1, atleast we need a default-route which is not available.

I EIGRP advertising the default route as "network 0.0.0.0" won't work until you have a static route like ip route 0.0.0.0 0.0.0.0

Thanks & Regards,
Karthick Murugan
CCIE#39285

Thanks & Regards, Karthick Murugan CCIE#39285
Silver

Prefix list

it does't allow me to upload the design

---

Posted by WebUser Salis Mahama from Cisco Support Community App

Silver

Prefix list

thank you very much. the problem is, l did't configure the default route to get back from R3

---

Posted by WebUser Salis Mahama from Cisco Support Community App

151
Views
0
Helpful
5
Replies
CreatePlease to create content