Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
New Member

Problem with "switchport trunk allowed vlan add"

I'm using a SG300-52MP Cisco Layer 3 switch.

Here is the situation - each port is configured with "switchport trunk allowed vlan add 10" (vlan 1 is the default and vlan 10 is our voice vlan).

When the phone boots up - it seems to encounter a broadcast storm (???) the port goes from this:

interface gigabitethernet36

switchport trunk allowed vlan add 10

to this:

interface gigabitethernet36

storm-control broadcast enable

storm-control broadcast level 10

storm-control include-multicast

port security max 10

port security mode max-addresses

port security discard trap 60

spanning-tree portfast

switchport trunk allowed vlan add 10

macro description ip_phone

!next command is internal.

macro auto smartport dynamic_type ip_phone

Then in a minute or two I'm no longer able to ping the voicelan - and when I do a show run - gi36 isn't even visible.  However, the PC that is also on gi36 works fine.

If I then reissue the 'switchport trunk allowed vlan add 10' to gi36 - the phone is pingable - and works continuously until the phone is rebooted. 

Has anyone encountered this situation before and know how to resolve it? My config is below - any help would be greatly appreciated.

Thanks,

-mjg

config-file-header

switch43f66d

v1.3.0.62 / R750_NIK_1_3_647_260

CLI v1.0

set system mode router

file SSD indicator encrypted

@

ssd-control-start

ssd config

ssd file passphrase control unrestricted

no ssd file integrity control

ssd-control-end

!

cdp pdu filtering

no cdp run

no cdp appliance-tlv enable

vlan database

vlan 10

exit

voice vlan id 10

voice vlan oui-table add 0001e3 Siemens_AG_phone________

voice vlan oui-table add 00036b Cisco_phone_____________

voice vlan oui-table add 00096e Avaya___________________

voice vlan oui-table add 000fe2 H3C_Aolynk______________

voice vlan oui-table add 0060b9 Philips_and_NEC_AG_phone

voice vlan oui-table add 00d01e Pingtel_phone___________

voice vlan oui-table add 00e075 Polycom/Veritel_phone___

voice vlan oui-table add 00e0bb 3Com_phone______________

ip dhcp relay address 192.168.1.11

ip dhcp relay enable

hostname switch43f66d

!

interface vlan 1

ip address 192.168.1.5 255.255.255.0

no ip address dhcp

ip dhcp relay enable

!

interface vlan 10

ip address 192.168.99.1 255.255.255.0

ip dhcp relay enable

!

interface gigabitethernet1-48

switchport trunk allowed vlan add 10

!

interface gigabitethernet49

spanning-tree link-type point-to-point

switchport trunk allowed vlan add 10

macro description switch

!next command is internal.

macro auto smartport dynamic_type switch

!

exit

no macro auto processing cdp

ip default-gateway 192.168.1.1

3 REPLIES
New Member

Problem with "switchport trunk allowed vlan add"

Not sure if this helps or not - but the phone worked perfectly all week until the switch had to be rebooted.  Upon reboot, the same thing as above happened.  To get the phone working, all I had to do was issue the 'switchport trunk allowed vlan add 10'.

Any suggestions?

Purple

Problem with "switchport trunk allowed vlan add"

Hi,

did you save your running config after  adding this command ?

Regards

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

Don't forget to rate helpful posts.
New Member

Problem with "switchport trunk allowed vlan add"

Thanks for the reply - yes I did save it.  All the other ports have the command.  But when the phone boots up - it ends up disappearing after the above occurs:

When the phone boots up - it seems to encounter a broadcast storm (???) the port goes from this:

interface gigabitethernet36

switchport trunk allowed vlan add 10

to this:

interface gigabitethernet36

storm-control broadcast enable

storm-control broadcast level 10

storm-control include-multicast

port security max 10

port security mode max-addresses

port security discard trap 60

spanning-tree portfast

switchport trunk allowed vlan add 10

macro description ip_phone

!next command is internal.

macro auto smartport dynamic_type ip_phone

Then in a minute or two I'm no longer able to ping the voicelan - and when I do a show run - gi36 isn't even visible.  However, the PC that is also on gi36 works fine.

If I then reissue the 'switchport trunk allowed vlan add 10' to gi36 - the phone is pingable - and works continuously until the phone is rebooted.

So I'm not really sure what happens during the bootup that causes this to happen, or a way to try and prevent it from occuring.

1905
Views
0
Helpful
3
Replies
CreatePlease to create content