Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. If you'd prefer to explore, try our test area to get started. And see here for current known issues.

New Member

Router with Ethernet Module Problems

Hi,

I have a 2801 Router running 12.4(24)T2 with a 9 port Ethernet Module. The problem I have is that I have a phone and a PC connected to it. For some reason, the PC looses connection from time to time and I can't even ping it from the router. The router seems to be fine as well as the phone that by the way, never looses connection. I have checked that the phones have the PC port feature enable. Here is how the ports are configure:

interface FastEthernet0/1/0
switchport mode trunk
switchport voice vlan 80

As you can see the port is accessing vlan 80 which is our voice vlan but it doesn't show when I do sh vlan-switch:

VLAN Name                             Status    Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1    default                          active    Fa0/1/1, Fa0/1/2, Fa0/1/3, Fa0/1/5, Fa0/1/6, Fa0/1/7, Fa0/1/8
80  VLAN080                         active  

Has anyone experienced this problem before? Thanks in advanced.

1 REPLY
VIP Super Bronze

Re: Router with Ethernet Module Problems

Hi,

Add portfast to your ports and see if you still loose connection

Switch(config-if)#switchport trunkencapsulation dot1q
Switch(config-if)#switchport trunk native vlan id
!--- This is the VLAN with untagged frames used by the PC.

Switch(config-if)#switchport mode trunk
!--- This enables trunking on the port for two VLANs, data and voice.
Switch(config-if)#switchport voice vlan id
Switch(config-if)#spanning-tree portfast trunk

HTH

Reza

181
Views
0
Helpful
1
Replies