Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

swithport mode set to access - adding any switch disables

Hi,

I have a catalyst 3750g (switch 6 in a 7 switch stack) with a port on switch 6 set to

switchport mode access. This port is associated with a vlan happily working for another port in the stack (switch 1) which in turn is connected to a 3Com 16 port switch

Adding any multiport device such as a hub or switch causes the port on switch 6 ( 6/0/24) to be disabled needing the no shutdown command to bring it back to life. Directly connecting a host to the port and everything is fine.

I've checked the settings with the port in switch 1 and its exactly the same -

switchport access vlan 22

switchport mode access

speed 100

duplex full

along with a few settings about stp

So far a 24 port netgear switch, a 16 port 3com switch and a 4port hub have all deactivated the port. Any ideas why it may be doing this? I'm sure its something obvious but I can't figure it

Thanks

Paul

6 REPLIES
Purple

Re: swithport mode set to access - adding any switch disables

If the devices you are attaching are set as auto/auto for speed and duplex and you have the port hardcoded 100/full like you do this may cause enough errors to put the port in err-disable mode , try setting the port to auto/auto instead of hardcoding the port .

New Member

Re: swithport mode set to access - adding any switch disables

Do you have spanning-tree bpduguard enable on the port?

If so you may have a host connected to the 3com that is using sometype of network bridge in their os configuration. The switch sees the bpdu's and disables the port.

New Member

Re: swithport mode set to access - adding any switch disables

I think I can answer my own question having found an excellent link somebody else posted -

http://www.cisco.com/en/US/tech/tk389/tk621/technologies_tech_note09186a00806cd87b.shtml#prereq

The problem is to do with having portfast and bdpuguard enabled

Cisco Employee

Re: swithport mode set to access - adding any switch disables

Paul,

I would like to see the STP settings on the switchport. I am pretty sure that the there is something more than speed/duplex settings on the port which might cause the port to get disable. I agree with Glen, that speed and duplex might cause an issue on the port but the switchport config should reveal more info on this.

Also paste the output for " show interface 6/0/24.

HTH,

-amit singh

New Member

Re: swithport mode set to access - adding any switch disables

Paul, to fix this. Find out which computer is the culprit. Most likely they have something misconfigured.

Cisco Employee

Re: swithport mode set to access - adding any switch disables

Yes, Paul that's the main problem you had on the switchports. That's what I was expecting out of the switchport config. Glad, to know that you have serached and find out the solution for the problem. Please post in near future if need any help.

-amit singh

303
Views
0
Helpful
6
Replies