Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. If you'd prefer to explore, try our test area to get started. And see here for current known issues.

New Member

Trunking not replicating vlans?

I have two switches, a 2960 (sw01) and a 2948 (sw02). The sw01 is trunking via dot1q on Gi0/24 to sw02 on 2/48. Why are VLANs 2-4 not active on sw02?

sw01#sh int Gi0/24 trunk

Port        Mode         Encapsulation  Status        Native vlan

Gi0/24      auto         802.1q         trunking      1

Port        Vlans allowed on trunk

Gi0/24      1-4094

Port        Vlans allowed and active in management domain

Gi0/24      1-4,100

Port        Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned

Gi0/24      1-4,100

sw01#

sw02> (enable) sh trunk

* - indicates vtp domain mismatch

# - indicates dot1q-all-tagged enabled on the port

Port      Mode         Encapsulation  Status        Native vlan

--------  -----------  -------------  ------------  -----------

2/48     desirable    dot1q          trunking      1

Port      Vlans allowed on trunk

--------  ---------------------------------------------------------------------

2/48     1-1005,1025-4094

Port      Vlans allowed and active in management domain

--------  ---------------------------------------------------------------------

2/48     1

Port      Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned

--------  ---------------------------------------------------------------------

2/48     1

sw02> (enable)

sw01#sh vlan

VLAN Name                             Status    Ports

---- -------------------------------- --------- -------------------------------

1    default                          active    Gi0/3, Gi0/4, Gi0/5, Gi0/6

                                                Gi0/8, Gi0/9, Gi0/10, Gi0/11

                                                Gi0/12, Gi0/13, Gi0/14, Gi0/16

2    VLAN0002                         active    Gi0/18, Gi0/19, Gi0/20

3    VLAN0003                         active    Gi0/15, Gi0/17, Gi0/21, Gi0/22

                                                Gi0/23

4    VLAN0004                         active    Gi0/1, Gi0/2, Gi0/7

100  iSCSI-Data                       active

1002 fddi-default                     act/unsup

1003 token-ring-default               act/unsup

1004 fddinet-default                  act/unsup

1005 trnet-default                    act/unsup

VLAN Type  SAID       MTU   Parent RingNo BridgeNo Stp  BrdgMode Trans1 Trans2

---- ----- ---------- ----- ------ ------ -------- ---- -------- ------ ------

1    enet  100001     1500  -      -      -        -    -        0      0

2    enet  100002     1500  -      -      -        -    -        0      0

3    enet  100003     1500  -      -      -        -    -        0      0

4    enet  100004     1500  -      -      -        -    -        0      0

100  enet  100100     1500  -      -      -        -    -        0      0

1002 fddi  101002     1500  -      -      -        -    -        0      0

1003 tr    101003     1500  -      -      -        -    -        0      0

1004 fdnet 101004     1500  -      -      -        ieee -        0      0

1005 trnet 101005     1500  -      -      -        ibm  -        0      0

Remote SPAN VLANs

------------------------------------------------------------------------------

Primary Secondary Type              Ports

------- --------- ----------------- ------------------------------------------

sw01#

sw02> (enable) set vlan 2 2/3

VLAN  Mod/Ports

---- -----------------------

2     2/3

Vlan 2 is not active.

sw02> (enable)

Everyone's tags (2)
1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Purple

Re: Trunking not replicating vlans?

  Neither one has a vtp domain name .  Try adding  domain name to both and see what happens .  Both sides need the same vtp domain name . Make sure it matches whatever you are using for the server vtp names.

5 REPLIES
New Member

Trunking not replicating vlans?

sw02> (enable) sh vlan

VLAN Name                             Status    IfIndex Mod/Ports, Vlans

---- -------------------------------- --------- ------- ------------------------

1    default                          active    4       2/1-2,2/4-47,2/49-52

1002 fddi-default                     active    5

1003 token-ring-default               active    8

1004 fddinet-default                  active    6

1005 trnet-default                    active    7

VLAN Type  SAID       MTU   Parent RingNo BrdgNo Stp  BrdgMode Trans1 Trans2

---- ----- ---------- ----- ------ ------ ------ ---- -------- ------ ------

1002 fddi  101002     1500  -      -      -      -    -        0      0

1003 trcrf 101003     1500  -      -      -      -    -        0      0

1004 fdnet 101004     1500  -      -      -      -    -        0      0

1005 trbrf 101005     1500  -      -      -      ibm  -        0      0

VLAN AREHops STEHops Backup CRF 1q VLAN

---- ------- ------- ---------- -------

1003 7       7       off

sw02> (enable)

Purple

Re: Trunking not replicating vlans?

  It appears that your client server setup is not working between devices .  The vtp setup is incorrectly configured on one side or the other .  You would have to post the vtp information from both sides so that we could see .  Probably Sw 2 is a client and a client cannot create a vlan , it has to see those vlans from the vtp server.  VTP is what propagates the vlans from server to any vtp clients. 

New Member

Trunking not replicating vlans?

Hey again glen, thanks for the help yesterday. These are the same switches, just moving on the next issue. Is this what you need?

sw01#sh vtp status

VTP Version                     : 2

Configuration Revision          : 7

Maximum VLANs supported locally : 255

Number of existing VLANs        : 9

VTP Operating Mode              : Server

VTP Domain Name                 :

VTP Pruning Mode                : Disabled

VTP V2 Mode                     : Disabled

VTP Traps Generation            : Disabled

MD5 digest                      : 0x63 0xA9 0x10 0xDE 0xC1 0x38 0xA7 0x97

Configuration last modified by 192.168.1.130 at 12-12-95 02:50:03

Local updater ID is 192.168.1.130 on interface Vl1 (lowest numbered VLAN interface found)

sw01#

sw02> (enable) sh vtp domain

Version      : running VTP1 (VTP3 capable)

Domain Name  :                                  Password  : not configured

Notifications: disabled                         Updater ID: 0.0.0.0

Feature        Mode           Revision

-------------- -------------- -----------

VLAN           Client         0

Pruning             : disabled

VLANs prune eligible: 2-1000

sw02> (enable)

Purple

Re: Trunking not replicating vlans?

  Neither one has a vtp domain name .  Try adding  domain name to both and see what happens .  Both sides need the same vtp domain name . Make sure it matches whatever you are using for the server vtp names.

New Member

Trunking not replicating vlans?

Awesome, that did it. I was half inclined to do that myself several times this morning, but for some reason I figured that if ""="", then it would match and be happy. But I guess a NULL name is not as good as an actual name. Go figure!

Thanks again glen.

933
Views
0
Helpful
5
Replies